alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα – κορονοϊός: Αγωνία για τη συνεδρίαση, στο “τραπέζι” σκληρή απαγόρευση κυκλοφορίας
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα – κορονοϊός: Αγωνία για τη συνεδρίαση, στο “τραπέζι” σκληρή απαγόρευση κυκλοφορίας

Νέα μέτρα - κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στο «Σωτηρία» - Στον «αέρα» το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι Έλληνες πολίτες, καταστηματάρχες, γονείς, μαθητές, μέχρι την ώρα που θα ακούσουν τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν σήμερα το βράδυ, μετά και την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και της μετάλλαξης που άρχισε να δείχνει τα “δόντια” της στη χώρα.  Ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων αλλά και ειδικότεροι επιδημιολογικοί παράγοντες που θα εξεταστούν σήμερα αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες αποφάσεις. Η περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των εταιρειών στις παραδόσεις εμβολίων. Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στη χώρα συζητήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, όπου οι ειδικοί διαπίστωσαν μεγάλη κινητικότητα και εξέφρασαν ανησυχίες, όχι μόνο για την Αττική αλλά για 22 συνολικά περιοχές στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί έχουν φέρει στο τραπέζι ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, που είναι άγνωστο αν θα έχουν απόδοση, καθώς η απελπισία και η απόγνωση των πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια. Αν και όλοι συμφωνούν στο ότι προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας, οι έμποροι εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί στις κηρυχθείσες από αύριο «κόκκινες» περιοχές. Υπενθυμίζεται πως και η Αττική είναι ένα βήμα πριν γίνει «κόκκινη».

Στον «αέρα» το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών δε φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς η επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι μικρή. Σε αντίθεση όμως με τα μικρότερα παιδιά, τους λοιμωξιολόγους προβληματίζει πλέον η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

Έλεγχοι ΕΛΑΣ

Σκέψεις για επιστροφή του click away

Όσο για το λιανεμπόριο, δεν αποκλείεται αύριο να αποφασιστεί η επιστροφή του click away, ως τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων στις περιοχές που παρατηρείται επιδημιολογική επιβάρυνση και να μπει τέλος στη φυσική παρουσία στα καταστήματα. Οι εικόνες συνωστισμού σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού και σε μεγάλα πολυκαταστήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους.  Η κυβέρνηση φοβάται όσο τίποτα μια νέα πίεση στο ΕΣΥ και ειδικότερα στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται αύριο οι λοιμωξιολόγοι να αποφασίσουν τη λήψη δραστικών προληπτικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, στις 7 Ιανουαρίου, η χώρα προχώρησε στην πρώτη φάση ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα κρούσματα όμως, που τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν αύξηση και ξεπερνούν τα 800, έχουν σημάνει συναγερμό.

Έλεγχοι ΕΛΑΣ ζευγάρι με μάσκες

Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στο «Σωτηρία»

«Πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του μίλησε για 7 «κόκκινες» περιοχές. Πλέον, είναι 22. Τα κρούσματα σ’ αυτές τις περιοχές παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο αλλά εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση. Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων. Υπάρχει κινητικότητα. Στις αποφάσεις μας θα λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, των κλινικών κ.α. Στο «Σωτηρία» το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκαν τα περιστατικά. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη», σημείωσε το μέλος της επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά ήταν αναμενόμενα λόγω της άρσης των μέτρων αλλά και των εικόνων που παρατηρήθηκαν στην αγορά.

Την ανησυχία του, ειδικά για το λεκανοπέδιο της Αττικής, είχε εκφράσει και ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας ότι «αν ξεφύγει η επιδημία δεν μαζεύεται εύκολα. Αυτό θα είναι καταστροφικό. Απαιτεί μεγάλη προσοχή. Το θέμα θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν εμβολιασμοί. Δυστυχώς, όμως τα εμβόλια καθυστερούν. Προσοχή, δεν είναι ανάγκη να χαλάσει το καλό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα στο τελευταίο χιλιόμετρο».

Ο διακεκριμένος ερευνητής είχε σχολιάσει ότι αν υπάρξουν συνωστισμοί θα δούμε πάλι ένα τρίτο αυτή τη φορά κύμα να ογκώνεται γρήγορα. «Το πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος δεν μπορεί κανένας εκ των προτέρων να το γνωρίζει. Γι’αυτό και η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε με νέο lockdown αν ξεφύγει η κατάσταση. Το κόστος όμως θα είναι τεράστιο».