Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 28/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 28/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 28/1: Σκέψεις για επιστροφή του click away - Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στο «Σωτηρία»

Σήμερα ανακοινώθηκαν 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3374 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

rapid test ΕΟΔΥ κλιμάκιο ΕΟΔΥ

Αγωνία για τη συνεδρίαση

Η χώρα μας έχει μπει σε κρίσιμη φάση καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού των τελευταίων ημερών παρουσιάζουν αύξηση με τους ειδικούς να συνεδριάζουν σήμερα και πιθανόν να πάρουν νέα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τα πρώτα σημάδια της αύξησης έχουν αρχίσει να φαίνονται. Ο κόσμος γέμισε τους εμπορικούς δρόμους και ήταν θέμα χρόνου να τα κρούσματα να ανέβουν.

Οι ειδικοί έχουν φέρει στο τραπέζι ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, που είναι άγνωστο αν θα έχουν απόδοση, καθώς η απελπισία και η απόγνωση των πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια. Αν και όλοι συμφωνούν στο ότι προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας, οι έμποροι εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί στις κηρυχθείσες από αύριο «κόκκινες» περιοχές. Υπενθυμίζεται πως και η Αττική είναι ένα βήμα πριν γίνει «κόκκινη».

Κόσμος με μάσκα στην Ερμού

Σκέψεις για επιστροφή του click away

Όσο για το λιανεμπόριο, δεν αποκλείεται αύριο να αποφασιστεί η επιστροφή του click away, ως τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων στις περιοχές που παρατηρείται επιδημιολογική επιβάρυνση και να μπει τέλος στη φυσική παρουσία στα καταστήματα. Οι εικόνες συνωστισμού σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού και σε μεγάλα πολυκαταστήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους.

Η κυβέρνηση φοβάται όσο τίποτα μια νέα πίεση στο ΕΣΥ και ειδικότερα στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται αύριο οι λοιμωξιολόγοι να αποφασίσουν τη λήψη δραστικών προληπτικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, στις 7 Ιανουαρίου, η χώρα προχώρησε στην πρώτη φάση ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα κρούσματα όμως, που τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν αύξηση και ξεπερνούν τα 800, έχουν σημάνει συναγερμό.

Ερμού καταστήματα

Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στο «Σωτηρία»

«Πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του μίλησε για 7 «κόκκινες» περιοχές. Πλέον, είναι 22. Τα κρούσματα σ’ αυτές τις περιοχές παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο αλλά εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση. Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων. Υπάρχει κινητικότητα. Στις αποφάσεις μας θα λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, των κλινικών κ.α. Στο «Σωτηρία» το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκαν τα περιστατικά. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη», σημείωσε το μέλος της επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά ήταν αναμενόμενα λόγω της άρσης των μέτρων αλλά και των εικόνων που παρατηρήθηκαν στην αγορά.

Την ανησυχία του, ειδικά για το λεκανοπέδιο της Αττικής, είχε εκφράσει και ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας ότι «αν ξεφύγει η επιδημία δεν μαζεύεται εύκολα. Αυτό θα είναι καταστροφικό. Απαιτεί μεγάλη προσοχή. Το θέμα θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν εμβολιασμοί. Δυστυχώς, όμως τα εμβόλια καθυστερούν. Προσοχή, δεν είναι ανάγκη να χαλάσει το καλό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα στο τελευταίο χιλιόμετρο».

Ο διακεκριμένος ερευνητής είχε σχολιάσει ότι αν υπάρξουν συνωστισμοί θα δούμε πάλι ένα τρίτο αυτή τη φορά κύμα να ογκώνεται γρήγορα. «Το πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος δεν μπορεί κανένας εκ των προτέρων να το γνωρίζει. Γι’αυτό και η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε με νέο lockdown αν ξεφύγει η κατάσταση. Το κόστος όμως θα είναι τεράστιο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις