Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος 2021: Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ελισάφ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος 2021: Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ελισάφ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος 2021: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε σήμερα τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ.

27.01.2021 | 17:08

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε σήμερα τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. «Είναι χαρά μου αυτή την τόσο συμβολική και ξεχωριστή ημέρα να υποδέχομαι τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην πατρίδα μας», είπε ο πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον κ. Ελισάφ. «Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Είναι ύψιστη τιμή για εμένα και την πόλη και την κοινότητα με όλο αυτό το έργο», απάντησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Κατά τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στα οποία περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι οι οποίοι καταδιώχθηκαν και εξολοθρεύθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο κ. Ελισάφ ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιστορία των ισραηλιτικών κοινοτήτων της Ηπείρου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε όσους επέζησαν της θηριωδίας των ναζί, ανάμεσά τους και η 97χρονη σήμερα θεία του, Χρυσούλα Ελιασά.

Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο μνημείο Yad Vashem

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψή του τον περασμένο Ιούνιο στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ, όπου στις πλάκες των Δίκαιων των Εθνών βρίσκεται χαραγμένο και το όνομα της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, αδελφής της γιαγιάς του πρωθυπουργού, η οποία συγκαταλέγεται στους δεκάδες Έλληνες που με πράξεις μεγάλης γενναιότητας διέσωσαν Εβραίους. Άλλωστε, η Ελλάδα από το 2005 αποτελεί πλήρες μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και έχει αναλάβει, με τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, να διατηρήσει στη συλλογική μνήμη τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Εφέτος, μάλιστα, η χώρα μας αναλαμβάνει για πρώτη φορά την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας.

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ελισάφ συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες του Δήμου Ιωαννιτών, μεταξύ των οποίων και η συγκέντρωση και συστέγαση όλων των δημοτικών υπηρεσιών σε ένα παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου της πόλης, το οποίο σήμερα ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Ελισάφ, αν παραχωρηθεί στον δήμο, να ανακατασκευαστεί για να γίνει το νέο δημαρχιακό μέγαρο.

Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος: Το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά

«Ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει ο ναζισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο αντισημιτισμός. Δεν θα ξανασυμβεί, αυτή είναι η δίκη μας δέσμευση και υποχρέωση», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωση της η προεδρος του Κινήματος Αλλαγης, Φώφη Γεννηματά για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. «Τιμούμε τα αθώα θύματα, ανάμεσα τους Έλληνες Εβραίοι που ξεκληρίστηκαν. Ποτέ ξανά», προσθέτει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος: Το μήνυμα Δένδια

Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος έστειλε με ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί ημέρα περισυλλογής της ανθρωπότητας και ελάχιστο φόρο τιμής στα εκατομμύρια θυμάτων, ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, που υπήρξαν θύματα μίας μεθοδικά οργανωμένης θηριωδίας», αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος: Η ΝΔ για τη διεθνή μέρα

“Σήμερα 27 Ιανουαρίου τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

“Τα θλιβερά και αποτρόπαια γεγονότα εκείνης της περιόδου θα πρέπει να αποτελέσουν για όλους μας το καλύτερο μάθημα ιστορικής μνήμης. Το καλύτερο αντίδοτο στον αντισημιτισμό, τη βία και τη μισαλλοδοξία είναι η ποιοτικότερη Παιδεία, το κράτος δικαίου και ο ορθός πολιτικός λόγος”, τόνισε ο κ. Γαϊτάνης και πρόσθεσε: “Η θωράκιση της Δημοκρατίας από τους υμνητές του φασισμού και του ναζισμού πρέπει να είναι διαρκής. Ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά θα τον κερδίσουμε”.

Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος: Μήνυμα από τον Κώστα Βλάση

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης. «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Τιμούμε τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν με απεχθείς μεθόδους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από το ναζιστικό καθεστώς» αναφέρει ο κ. Βλάσης προσθέτοντας: «Ανάμεσα στα θύματα και οι Έλληνες Εβραίοι και οι ισραηλιτικές κοινότητες της Ελλάδας».

Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος: Το μήνυμα της ΠτΔ

Ανάρτηση σχετικά με την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος έκανε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσω twitter σημειώνει πως «τιμάμε με σεβασμό και βαθιά συγκίνηση τα θύματα του Ολοκαυτώματος».

Αναφέρει δε πως «εκατομμύρια αθώοι εξοντώθηκαν όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι’ αυτό που ήταν, για τη φυλετική τους ταυτότητα». Καταλήγοντας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζει: «Χρέος μας η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης».

Ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος: Φωταγωγήθηκε ο Λευκός Πύργος

Χθες το βράδυ έγινε φωταγώγηση του Λευκού Πύργου με τη στολή κρατουμένου του Άουσβιτς και το κίτρινο αστέρι που υποχρεώθηκαν να φορούν στο πέτο οι Εβραίοι, στο πλαίσιο των φετινών δράσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Επίσης, στο πλαίσιο του διαδικτυακού αφιερώματος, που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), θα υπάρξει προβολή βίντεο από τη φωταγώγηση του Λευκού Πύργου, σήμερα, στις 18:00, καθώς και προβολή της παράστασης «Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ» από τη θεατρική ομάδα της ΙΚΘ «Entremosotros», το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 19:00.

Exit mobile version