Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΕΕ – ΑstraZeneca εμβόλια: «Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις», μαίνεται ο «πόλεμος»
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ – ΑstraZeneca εμβόλια: «Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις», μαίνεται ο «πόλεμος»

ΕΕ - ΑstraZeneca εμβόλια: Μαίνεται ο «πόλεμος» των εμβολίων κατά του κορονοϊού μεταξύ της AstraZeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαίνεται ο «πόλεμος» των εμβολίων κατά του κορονοϊού μεταξύ της AstraZeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά το αλλαλούμ με την συνάντηση των δύο, η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια των κρατών μελών». «Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσες παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη της ΑstraZeneca ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

AstraZeneca: Αλλαλούμ με την συνάντηση

H AstraZeneca ανέφερε ότι δεν έχει αποσυρθεί από τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει να συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το Associated Press. Τα σχόλια προέκυψαν όταν αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η εταιρεία αποχώρησε από τη συνάντηση για να συζητήσει τις καθυστερήσεις στις δεσμεύσεις της για εμβόλια στο μπλοκ.

Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχος της Κομισιόν είχε δηλώσει πως οι προγραμματισμένες για το απόγευμα επαφές της AstraZeneca με την ΕΕ ακυρώθηκαν. Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας, Ρούντολφ Άνσομπερ, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η AstraZeneca ανέβαλε κατά μία ημέρα το ραντεβού με την ΕΕ. «Η AstraZeneca ανέβαλε μέχρι αύριο τον αποψινό γύρο των διαπραγματεύσεων. Κατά την άποψή μου αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας ότι η φαρμακευτική εταιρεία πρέπει να παραδώσει τον αριθμό των δόσεων που είχε συμφωνήσει αρχικά με την ΕΕ.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της AstrqaZeneca, Πασκάλ Σοριό, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, όπου πέρασε στην αντεπίθεση αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η εταιρεία δεν τήρησε τα υπεσχημένα αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων, που είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραδώσει, αφού εκείνο που συμφώνησε ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς η ΕΕ επιθυμούσε -παρά τη διαφορά του τριμήνου στην υπογραφή των συμβάσεων- να προμηθευτεί τα εμβόλια ταυτόχρονα με τη Βρετανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις