Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σχολεία άνοιγμα κορονοϊός: «Πιθανό να παραμείνουν κλειστά Γυμνάσια και Λύκεια στην Αττική»
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία άνοιγμα κορονοϊός: «Πιθανό να παραμείνουν κλειστά Γυμνάσια και Λύκεια στην Αττική»

Σχολεία άνοιγμα κορονοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια στην Αττική άφησε ο Νίκος Σύψας.

Η χώρα έχει μπει σε κρίσιμη φάση καθώς φαίνεται ότι το άνοιγμα της αγοράς αυξάνει τα κρούσματα με τους ειδικούς να ανησυχούν για τον ερχομό του τρίτου κύματος. Τα σχολεία ήταν από την αρχή ένα θέμα που απασχόλησε την κυβέρνηση. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση άνοιξε, ωστόσο το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια στην Αττική άφησε ο Νίκος Σύψας απόψε στον ΣΚΑΙ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των 858 νέων κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ.

Ο λοιμωξιολόγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι  η καταστάση που επικρατεί στην Αττική προκαλεί ανησυχία ενώ σημείωσε ότι είναι πιθανό αν υπάρξει περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων αυτό να επηρρεάσει και τη λειτουργία των καταστημάτων και να επανέλθει το «click away» στην αγορά. Αναφερόμενος στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εκτίμησε ότι βρίσκεται παντού στην Ελλάδα και έκανε γνωστό ότι αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα για τη διασπορά του στην κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει περαιτέρω ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Στο επίκεντρο αναμένεται θα βρεθεί η Αττική και η αυξητική τάση που παρουσιάζει στα κρούσματα και προβληματίζει. Παράλληλα αύριο αναμένονται να εξετασθούν αναλυτικά και τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις. Όπως είναι γνωστό, την Παρασκευή αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για τα γυμνάσια και λύκεια που ειναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου.

Μαθητές Λυκείου στο σχολείο

Σχολεία άνοιγμα: Τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας νωρίτερα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έξαρση των λοιμώξεων στην Αττική. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με COVID-19.

Εκτός από την Αττική οι άλλες περιοχές που φαίνεται ότι προβληματίζουν όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Βοιωτία, η Ρόδος η Λακωνία η Μαγνησία η Εύβοια και η Αχαΐα.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Όπως παρατήρησε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνολικά, όπως είπε, αυτή την ώρα στη χώρα υπάρχουν 5.324 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 2.374 είναι στην Αττική.  Τέλος, ανέφερε ότι  η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 63% στην Αττική και 50% στη Θεσσαλονίκη.

Σχολεία άνοιγμα: ”Καθημερινά ζυγίζουμε τα δεδομένα”

Για το ζήτημα των σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε αρχικά ότι τα αυξημένα κρούσματα και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, εξηγώντας, ωστόσο, ότι «αναμέναμε μια αυξητική τάση, με ανοιχτά τα μαγαζιά και τα σχολεία. Η αύξηση της κινητικότητας βοηθάει τη διασπορά του κορονοϊού».

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την προσεχή Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «καθημερινά ζυγίζουμε τα δεδομένα ώστε να επέμβουμε άμεσα όπου χρειαστεί. Αν δούμε ανησυχητικά στοιχεία τις προσεχείς ημέρες θα λάβουμε μέτρα. Επειδή όμως χθες, όπως είδαμε, υπήρξε μια αύξηση και ειδικά στην Αττική θα πρέπει να περιμένουμε έως την Πέμπτη οπότε θα συζητηθούν και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη».

Σχολεία άνοιγμα: Έτσι θα γίνονται τα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Νέες οδηγίες για το πρόγραμμα διενέργειας τεστ για κορονοϊό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων θα ληφθούν σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής την Πέμπτη, με ειδικούς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ανατραπεί το προγραμματισμένο για την 1η Φεβρουαρίου άνοιγμα. Το υπουργείο Παιδείας έστειλε σήμερα προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης τις οδηγίες για τα τεστ. Όπως προκύπτει, εκπαιδευτικοί και μαθητές (άνω των 16 ετών) που επιθυμούν να κάνουν τεστ θα πρέπει να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα https://edu.testing.gov.gr.

Η επιλογή των αιτούντων θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων τεστ ημερησίως. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά για τους ανήλικους μαθητές άνω των 16 ετών θα απαιτείται και η συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα για τη συμμετοχή στη διαδικασία. Η συναίνεση μπορεί να διασφαλίζεται με την παρουσία του γονέα στη διαδικασία ή/και με τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης ότι επιθυμεί το παιδί του να συμμετάσχει στον έλεγχο για COVID-19.

Θερμομέτρηση σε σχολείο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις