Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 27/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 27/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 27/1: Μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη - Σχεδόν 60.000 τα ενεργά κρούσματα.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

rapid test ΕΟΔΥ

Συναγερμός: Μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε για μία ακόμη εβδομάδα το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Ομως την ίδια στιγμή, σημειώνεται, ότι η έρευνα των λυμάτων επιβεβαιώνει την ύπαρξη κρουσμάτων του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους του ιού, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην πόλη. Όπως μάλιστα σημειώνουν οι επιστήμονες “θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας”.

Έπειτα από τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των τελευταίων μετρήσεων που ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης, η σύγκριση των αναλύσεων από τα δείγματα της 20ής, 22ας και 25ης Ιανουαρίου, με τις αντίστοιχες της 13ης, 15ης, 18ης Ιανουαρίου επιβεβαιώνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα παραμένει στα ίδια επίπεδα, συνεχίζοντας το μοτίβο των οριακών αυξομειώσεων από μέτρηση σε μέτρηση.

“Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να έχει κάποια επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης το άνοιγμα των δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ είναι νωρίς ακόμη για να αποτιμηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου με βάση τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κάποιες μέρες”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Αγόρι κάνει ποδήλατο και φοράει μάσκα

Σε συναγερμό για το βρετανικό στέλεχος του ιού

Επισήμανε, όμως ότι “η επιβεβαίωση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού είναι μία εξέλιξη, αναμενόμενη μεν, καθότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ανησυχητική δε για την πορεία της πανδημίας και στην πόλη” και γι’ αυτό “θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας”.

“Με μεγάλες απώλειες φτάσαμε σε ένα καλό σημείο. Στον παραμικρό εφησυχασμό είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν τα πάντα, κρίνοντας από το τι συμβαίνει στην Κεντρική Ευρώπη και πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται το μεταλλαγμένο στέλεχος και με τι ρυθμό εξαπλώνεται στον πληθυσμό”, πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια Άννα Παπά Κονιδάρη, διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλά και της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως με την επανεξέταση των παλαιών δειγμάτων που έχουν διατηρηθεί στο εργαστήριο είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να εντοπιστεί πότε εισήλθε το βρετανικό στέλεχος στην Βόρεια Ελλάδα και αντίστοιχη έρευνα γίνεται από άλλα εργαστήρια για την υπόλοιπη επικράτεια. “Έχουμε κοινό στόχο να δούμε πότε εισήχθη στην Ελλάδα”, εξήγησε η κ. Παπά Κονιδάρη.

Εκτίμησε δε πως “εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει, σε κάποιο σημείο τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους” και γι’ αυτό “είναι πολύ πιο έντονη και η ανάγκη να τηρούμε πιο αυστηρά και εντατικά τα μέτρα προφύλαξης, που όλοι γνωρίζουμε”.

Σχεδόν 60.000 τα ενεργά κρούσματα

«Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων» τόνισε μιλώντας στον 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Πρόσθεσε δε, ότι υπολογίζει, βάση μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα. Κατά την εκτίμηση του είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή η κατάσταση ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το πράγμα μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς «το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση» δηλ. από τα 500-600 κρούσματα τη μέρα και όχι από τα 100 από τα οποία ξεκινούσε τον Οκτώβριο. Ο καθηγητής εξέφρασε επιπλέον την αγωνία του, ότι ενδεχομένως να δούμε πλέον και περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και για τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, υπολογίζει έως το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί περίπου το 20-30% του πληθυσμού. Και αυτό όπως είπε, «λόγω της αδυναμίας τους να παράγουν οι εταιρίες και να δώσουν τις πατέντες τους σε άλλες εταιρίες για να καλύψουν πιο γρήγορα τις ανάγκες». Για τη μετάλλαξη που παρουσιάζει ο ιός, υπογράμμισε πως «οι αλλαγές δεν τροποποιούν τόσο πολύ τον ιό ώστε να ξεφεύγει από το εμβόλιο». Όμως όπως είπε ότι ίσως να είναι πιο τοξική η μετάλλαξη στην κοινότητα, «πιο μολυσματική».

Δημόπουλος: Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα – Φεβρουάριος, Μάρτιος είναι επικίνδυνοι μήνες

Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού σχολίασε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μετά και την χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων τα οποία έφτασαν τα 843. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα. «Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις