Άνοιγμα σχολείων 2021: Πώς θα γίνονται τα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα σχολείων 2021: Πώς θα γίνονται τα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Άνοιγμα σχολείων 2021: Οι κρίσιμες αποφάσεις για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων θα ληφθούν σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής την Πέμπτη.

27.01.2021 | 18:00

Η χώρα έχει μπει σε κρίσιμη φάση καθώς φαίνεται ότι το άνοιγμα της αγοράς αυξάνει τα κρούσματα με τους ειδικούς να ανησυχούν για τον ερχομό του τρίτου κύματος. Τα σχολεία ήταν από την αρχή ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την κυβέρνηση. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση άνοιξε ωστόσο το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Νέες οδηγίες για το πρόγραμμα διενέργειας τεστ για κορονοϊό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι κρίσιμες αποφάσεις για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων θα ληφθούν σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής την Πέμπτη, με ειδικούς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ανατραπεί το προγραμματισμένο για την 1η Φεβρουαρίου άνοιγμα. Το υπουργείο Παιδείας έστειλε σήμερα προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης τις οδηγίες για τα τεστ. Όπως προκύπτει, εκπαιδευτικοί και μαθητές (άνω των 16 ετών) που επιθυμούν να κάνουν τεστ θα πρέπει να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα https://edu.testing.gov.gr.

Η επιλογή των αιτούντων θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων τεστ ημερησίως. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά για τους ανήλικους μαθητές άνω των 16 ετών θα απαιτείται και η συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα για τη συμμετοχή στη διαδικασία. Η συναίνεση μπορεί να διασφαλίζεται με την παρουσία του γονέα στη διαδικασία ή/και με τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης ότι επιθυμεί το παιδί του να συμμετάσχει στον έλεγχο για COVID-19.

Άνοιγμα σχολείων: Ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση για την επαναλειτουργία με δια ζώσης μαθήματα των Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου. Ο κ. Γώγος υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων είναι ειλημμένη, «αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε».

Άνοιγμα σχολείων: ”Καθημερινά ζυγίζουμε τα δεδομένα”

Για το ζήτημα των σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε αρχικά ότι τα αυξημένα κρούσματα και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, εξηγώντας, ωστόσο, ότι «αναμέναμε μια αυξητική τάση, με ανοιχτά τα μαγαζιά και τα σχολεία. Η αύξηση της κινητικότητας βοηθάει τη διασπορά του κορονοϊού».

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την προσεχή Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «καθημερινά ζυγίζουμε τα δεδομένα ώστε να επέμβουμε άμεσα όπου χρειαστεί. Αν δούμε ανησυχητικά στοιχεία τις προσεχείς ημέρες θα λάβουμε μέτρα. Επειδή όμως χθες, όπως είδαμε, υπήρξε μια αύξηση και ειδικά στην Αττική θα πρέπει να περιμένουμε έως την Πέμπτη οπότε θα συζητηθούν και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη».

Exit mobile version