Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2021: Ελάχιστη ή και μηδενική φθορά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2021: Ελάχιστη ή και μηδενική φθορά

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2021: Η κυβέρνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι το άνοιγμα της αγοράς έγινε με πολύ προσεκτικά βήματα και κατόπιν εισήγησης των λοιμοξιολόγων.

Ελάχιστη ή και μηδενική σε αρκετές περιπτώσεις φθορά καταγράφει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της νέας χρονιάς και παρά το γεγονός ότι πολλά θέματα που αφορούν στην πανδημία, την οικονομία και τα εθνικά παραμένουν ανοικτά. Και τα ευρήματα αυτά δεν καταγράφονται μόνο στα δημοσκοπικά μεγέθη και τα ερωτήματα των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αλλά και μεταξύ των παραγόντων της αγοράς, της κοινωνίας και της οικονομίας. Η κυβέρνηση δείχνει να αντέχει τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και στα θέματα που απορρέουν από την διαχείρισή της, που είναι βασικά η οικονομία, ο κλάδος του εμπορίου, αλλά και οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και τα κυβερνητικά στελέχη δεν φαίνεται να επηρεάζονται καθόλου από την υφιστάμενη κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού η απήχηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία φαντάζει ισχνή και η αντιπολίτευση που ασκεί χαρακτηρίζεται από πολλούς άνευρη. Πιο συγκεκριμένα, θα περίμενε κανείς το άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου να οδηγούσε σε μια αμφισβήτηση των κυβερνητικών επιλογών, κυρίως εάν υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κάτι που ωστόσο δεν συνέβη, όπως δεν συνέβη την περίοδο των εορτών.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2021: Δικαιωμένη εκ του αποτελέσματος η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ως εκ τούτου κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι το άνοιγμα της αγοράς έγινε με πολύ προσεκτικά βήματα και σε κάθε περίπτωση κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής των λοιμοξιολόγων. Η όποια παραφιλολογία ότι η κυβέρνηση δεν υπολόγισε τις απόψεις των επιστημόνων «πήγε περίπατο» και η κυβέρνηση εμφανίστηκε δικαιωμένη εκ του αποτελέσματος. Την ίδια ώρα η πορεία των εμβολιασμών μπορεί να μην αγγίζει τα νούμερα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά αυτό σε καμμία περίπτωση δεν το χρεώνει κάποιος στην κυβερνητική πολιτική, αφού το ζήτημα των καθυστερήσεων των δόσεων των εμβολίων είναι ευθύνη της ΕΕ.

Αγορά

 

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2021: Η αντίδραση της αγοράς

Και ερχόμαστε στον τομέα της οικονομίας όπου θα περίμενε κανείς εκεί να καταγραφεί μια αρκετά μεγάλη φθορά στο κυβερνητικό προφίλ, κυρίως μετά την κριτική που ασκήθηκε από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα χρήματα, οι ενισχύσεις και οι αναστολές πληρωμών που ανακοινώθηκαν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις δεν επαρκούν. Ωστόσο η κριτική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, του εμπορικού και επιστημονικού κόσμου, που δηλώνουν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων τους ικανοποιούν αρκετά.

Μάλιστα η συζήτηση που έχει ανοίξει τώρα δεν είναι για την συνέχιση αυτών των ενισχύσεων, αλλά για το πιθανό «κούρεμα»,των υποχρεώσεων επιχειρήσεων και εργαζομένων που αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν στο μέλλον να αποπληρώσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις λόγω της πανδημίας. Μάλιστα αν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ικανοποιήσουν και αυτό το αίτημα της «αγοράς» τότε η οικονομία θα μπορέσει ευκολότερα να κινηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς τους επόμενους μήνες.

 

Αγορά

 

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2021: Εξωτερική πολιτική

Μεγάλη είναι και η αποδοχή των κυβερνητικών κινήσεων και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ιδιαίτερα μετά και την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο. Λίγες μόλις εβδομάδες πριν το Ευρωπαικό Συμβούλιο Κορυφής τον Μάρτιο η ελληνική διπλωματική αποστολή πήγε στην Κωνσταντινούπολη και πραγματοποίησε τις διερευνητικές επαφές (που είχαν διακοπεί τα τελευταία χρόνια), δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πάγια θέση της χώρας μας για επίλυση των όποιων διαφορών στο πλαίσιο του διαλόγου και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

 

Δένδιας

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν μετρήσει προσεκτικά όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις διαφωνίες των πολιτών που έχουν καταγραφεί τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου τόσο για τους κυβερνητικούς χειρσιμούς, όσο όμως και για την στάση της αντιπολίτευσης. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βρει αντιπολιτευτική ρητορική που να «περνάει στους πολίτες» είναι ανεξάρτητα από την πορεία της κυβέρνησης. Γι’ αυτόν τον λόγο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι «κανένας εφησυχασμός» και «στοχοπροσήλωση» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομίας, ώστε να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη που τους δίνει ο ελληνικός λαός.

Εμβόλιο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις