Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: Ενδείξεις για ύποπτα κρούσματα και στα βόρεια
ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: Ενδείξεις για ύποπτα κρούσματα και στα βόρεια

Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δεν απέκλεισε ενδεχόμενο τρίτου lockdown - Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη

Υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι στη χώρα μας προς το παρόν έχουν εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα. «Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις. Δεν απέκλεισε ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια. Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. «Συζητάμε εβδομάδα- εβδομάδα, μέρα – μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Βατόπουλος: Πιθανόν να επικρατήσει η μετάλλαξη – Δεν αποκλείω τρίτο lockdown

Για την ανησυχία που προκαλούν στους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και οι εικόνες συνωστισμού, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τρίτου lockdown αλλά τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο». Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις. Είπε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ειδικά για τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού. Για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.

Δείτε ακόμη
Στο 4,6% ο βαθμός θετικότητας στη χώρα, 59 τα μεταλλαγμένα κρούσματα
Βαρύ ιικό φορτίο στην Αττική – Ο χάρτης των κρουσμάτων
Σοφία Μπεκατώρου: Η εξομολόγηση, οι απειλές, τα παιδιά της και η απώλεια της αδερφή της
Σε κρίσιμη κατάσταση 9χρονη μαθήτρια – Υπέστη αλλεργικό σοκ στο σχολείο
Πάτρα: Κατέληξε ο 27χρονος Μάριος που πυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις