Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φρεγάτες Ελλάδα – Belharra: Η Γαλλία φέρνει πρόταση μετά τα Rafalle
ΕΛΛΑΔΑ

Φρεγάτες Ελλάδα – Belharra: Η Γαλλία φέρνει πρόταση μετά τα Rafalle

Φρεγάτες Ελλάδα - Belharra: Αναλυτικότερα, η πρόταση αφορά 2 φρεγάτες, με αεράμυνα περιοχής, δηλαδή με την διαμόρφωση Belh@rra που έχει χτιστεί με τις προδιαγραφές του πολεμικού ναυτικού και δύο φρεγάτες  πολλαπλών ρόλων FDI.

Μετά τα χαμόγελα που έφερε στην Ελλάδα η γαλλική “ασπίδα” πάνω από το Αιγαίο, που ακούει στο όνομα Rafale, σειρά έχει η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένουμε επίσημα μια νέα γαλλική πρόταση για 4 πλοία. Η πρόταση αφορά 2 φρεγάτες, με αεράμυνα περιοχής, δηλαδή με την διαμόρφωση Belh@rra που έχει χτιστεί με τις προδιαγραφές του πολεμικού ναυτικού και δύο φρεγάτες  πολλαπλών ρόλων FDI. Το συνολικό κόστος θα είναι 3.5 δισ. για τα πλοία και περίπου 1,5 δισ. για οπλισμούς και την συντήρηση τους. Επιπλέον, η Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση της 3 από τα 4 αυτά πλοία να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Από εκεί και πέρα, η χώρα μας θέλει πλοίο ενδιάμεση λύσης και σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πρόταση κάνει λόγο για 2 φρεγάτες La Fayette, οι οποίες πριν μας δοθούν θα εκσυγχρονιστούν και φαίνεται πως καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες που έχει σε αυτή τη φάση η χώρα μας. Ταυτόχρονα η Ελλάδα ζητά τον εκσυγχρονισμό των 4 Μέκο, των φρεγατών που βρίσκονταν στην Ανατολική Μεσόγειο, όλο αυτό το διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα αξιολογηθεί αναλυτικά μόλις έρθει στα χέρια των Ελλήνων επιτελών σε κάθε περίπτωση πάντως το 2021 φαίνεται πως θα είναι «χρονιά πολεμικού ναυτικού» με τις όποιες πρωτοβουλίες να αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων μηνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης Φλοράνς Παρλί

Φρεγάτες Ελλάδα – Belharra: Σαφές μήνυμα για τα ναυπηγεία

Κατά τη συνάντηση που είχε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναφέρθηκε στη νέα βελτιωμένη πρόταση για την αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών Belh@rra από την Αθήνα. «Θα διαβιβάσουμε σύντομα τις προτάσεις για την ανανέωση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», είπε η κ. Παρλί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν την Γαλλίδα υπουργό να επιστρέφει στην Αθήνα φέρνοντας μια νέα πρόταση, όχι απλά βελτιωμένη αλλά συνολική, με στόχο να υπερτερεί των ανταγωνιστών και να καλύπτει τις απαιτήσεις του ελληνικού Στόλου.

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, έχει φροντίσει να στείλει σαφές μήνυμα προς όλους τις υποψήφιες χώρες και τις πρεσβείες τους πως «όποιος πάρει τις φρεγάτες, θα πάρει και τα ναυπηγεία». Τι σημαίνει αυτό; Πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει συμπαραγωγή που θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και διασφάλιση της λειτουργίας των ναυπηγείων. Οι Γάλλοι επίσης μπορούν να αναλάβουν και τον εκσυγχρονισμό των 4 ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ, γεγονός που θα ήταν ευχής έργον για το Πολεμικό μας Ναυτικό που θα «κλείδωνε» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς χρονοβόρους διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο την αγορά νέων υπερσύγχρονων πλοίων όσο και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ, δίνοντάς τους ακόμη 20 χρόνια ζωής, τουλάχιστον.

Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση, τα έτοιμα πλοία δηλαδή που θα φύγουν από τον γαλλικό Στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να προετοιμαστούν οι ελληνικές Belh@rra, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να προταθούν στην Ελλάδα οι Fremm ή οι La Fayette ή συνδυασμό των δύο γαλλικών πλοίων, δηλαδή μία Fremm και δύο La Fayette οι οποίες πρώτα θα έχουν ενισχυθεί με τον οπλισμό που απαιτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις