Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καπιτώλιο – Οπαδοί Trump: Εφαρμογή γνωριμιών ως κατασκοπικό μέσο
ΚΟΣΜΟΣ

Καπιτώλιο – Οπαδοί Trump: Εφαρμογή γνωριμιών ως κατασκοπικό μέσο

Καπιτώλιο - Οπαδοί Trump: Γυναίκες - κάτοικοι της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησαν την εφαρμογή γνωριμιών, Bumble, για να μαζέψουν πληροφορίες και να παραδώσουν πληροφορίες και τρομοκράτες στο FBI.

Οι εφαρμογές γνωριμιών σίγουρα δεν είχα σχεδιαστεί για να κρύβουν κάποιο πολιτικό κίνητρο. Μετά την έκβαση των γεγονότων στο Καπιτώλιο, η εφαρμογή γνωριμιών, Bumble, απενεργοποίησε προσωρινά το πολιτικό φίλτρο των λογαριασμών των χρηστών. Λίγες ώρες μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο γυναίκες-κάτοικοι της Ουάσινγκτον σε δημοσιεύσεις τους στο Twitter είπαν πως άλλαξαν το πολιτικό τους προφίλ από φιλελεύθερο σε συντηρητικό στην εφαρμογή αυτή. Μετά την έρευνα της συγκεκριμένης κίνησης πόρισμα έδειξε ότι αφορούσα τις γενιές του ’80 (Millenials) και του ’90 (Γενιά Ζ). Σκοπός τους ήταν να μπορέσουν στην συνέχεια να παραδώσουν πληροφορίες και τρομοκράτες στο FBI.

Πολύς κόσμος υποστήριξε τις γυναίκες αυτές και ιδιαίτερα ρεπόρτερ με ανάλογες δημοσιεύσεις τους στην πλατφόρμα του Twitter. Σε μεταγενέστερο χρόνο, για παράδειγμα, η ρεπόρτερ Miya Shay έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Οι γυναίκες χρήστες της εφαρμογής Bumble έπειθαν άντρες να τους στείλουν φωτογραφίες από την επίθεση και έπειτα τους κατήγγειλαν στο FBI. Αυτό είναι το καλύτερο ραντεβού κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Δημοσίευση επί του θέματος είχαμε και από την δημοσιογράφο, Chelsea Cirruzzo, η οποία έγραψε τα εξής: «Συνέχισα να σκέφτομαι πόσο αστείο είναι οι γυναίκες να είναι καλύτερες στον εντοπισμό τρομοκρατών από το FBI μέσα από μια εφαρμογή γνωριμιών».

https://twitter.com/lindyli/status/1350586893923180545?s=20

Καπιτώλιο – Οπαδοί Trump: Η Bumble λογοδοτεί

Από την άλλη μεριά όμως, πολλές εφαρμογές γνωριμιών δεν έδειξαν να θεωρούν την κίνηση αυτή έξυπνη ή αστεία. Κι ενώ κάποιοι την κατέκριναν, η Bumble ήταν απασχολημένη να απενεργοποιεί την επιλογή πολιτικού φίλτρου από την πλατφόρμα. Ερώτηση πολλών, βέβαια, ήταν για ποιον λόγο η εφαρμογή να εμποδίσει τους χρήστες να παραδώσουν στο FBI πολύ σημαντικές πληροφορίες. Ειδικά για μια τέτοια σημαντική και πρωτοφανή στα χρόνια μας υπόθεση. Μετά από την οξύτατη κριτική που δέχτηκε η εφαρμογή επανάφερε το φίλτρο μετά από 24 ώρες. Οι χρήστες κατάλαβαν απευθείας την διαφορά γι’ αυτό και υπάρχουν αντίστοιχες δημοσιεύσεις στο Twitter. Για παράδειγμα ένας χρήστης της πλατφόρμας είπε: «Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι πώς το @FBI ζήτησε από άλλους ανθρώπους να παρέχουν πληροφορίες για τους τρομοκράτες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και όταν η @bumble ανακάλυψε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν την εφαρμογή τους για να το κάνουν αυτό, απενεργοποίησαν το πολιτικό φίλτρο».

Φυσικά και έφτασε η ώρα να λογοδοτήσει η εταιρία για την κατάσταση. Ο εκπρόσωπος της Bumble είπε ότι το πολιτικό φίλτρο απενεργοποιήθηκε, γιατί η χρήση του γινόταν αντίθετα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εταιρίας. Για να δικαιολογήσει ακόμα περισσότερο την στάση τους αυτή πρόσθεσε πως έγινε και για άτομα που διέδιδαν εξεγερτικό ή τρομοκρατικό υλικό μέσω της εφαρμογής. Επίσης, υποστηρίζουν πως είναι αρκετό ένα δευτερόλεπτο παύσης της εφαρμογής, ώστε να ομαδοποιήσουν και να αποτρέψουν τους παραβάτες των όρων τους. Αφού ειπώθηκαν όλα αυτά, λειτούργησε ξανά το πολιτικό φίλτρο στους λογαριασμούς των ΗΠΑ. Μετά απ’ αυτά όλες οι εφαρμογές γνωριμιών ενθαρρύνουν τους χρήστες να μπλοκάρουν και να αναφέρουν όποιον παραβαίνει τον κανονισμό, ακόμη και χρήστες που συμμετείχαν στο Καπιτώλιο.

Γυναίκα κάθεται στον υπολογιστή

Καπιτώλιο – Οπαδοί Trump: Κατηγορία για παρεμπόδιση του FBI

Προφανώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέρριψαν κατηγορίες στην εταιρία. Είτε για παρεμπόδιση της δουλειάς του FBI, είτε έμμεση υποστήριξη των διαδηλωτών – τρομοκρατών. Η ισχυρή αυτή κριτική από λαό και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχε ως αποτέλεσμα να λάβει μέτρα η εταιρία και γι’ αυτό το κομμάτι. Έτσι έπρεπε ένας εκπρόσωπος της Bumble φρόντισε να λογοδοτήσει και γι’ αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα είπε σε συνέντευξή του: “Όπως πάντα, αν κάποιος έχει ή βρίσκεται στη διαδικασία διάπραξης εγκληματικής πράξης στην πλατφόρμα μας, θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα με την επιβολή του νόμου. Απαγορεύεται η διάδοση παραπληροφόρησης, όπως η αμφισβήτηση των πιστοποιημένων αποτελεσμάτων των εκλογών των ΗΠΑ”.

Twitter κινητό

Δείτε ακόμη:

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας
«Η Γκόντορ δεν έχει βασιλιά», το κινηματογραφικό επιχείρημα των οπαδών του Τραμπ
Τραγωδία στο Πακιστάν με «υπογραφή» TikTok – Τρένο πάτησε 18χρονο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις