Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μεταλλαγμένα κρούσματα Ελλάδα: Η μετάλλαξη και το “τρίτο κύμα” ανησυχούν τους ειδικούς
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Μεταλλαγμένα κρούσματα Ελλάδα: Η μετάλλαξη και το “τρίτο κύμα” ανησυχούν τους ειδικούς

Μεταλλαγμένα κρούσματα Ελλάδα: Τα 17 κρούσματα μετάλλαξης κορονοϊού εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων - Σε επιφυλακή οι Αρχές

Νέος ¨πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους οι εικόνες από τον συνωστισμό  στα καταστήματα, τη στιγμή μάλιστα που ο εντοπισμός νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού ανέρχεται σε 32 και πλέον στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά 59 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους. Από τα 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, 17 εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων. Νωρίτερα, προβληματισμό είχε προκαλέσει η είδηση πως τουλάχιστον ένα από τα κρούσματα μετάλλαξης στην Αττική χαρακτηρίζεται ως «ορφανό», γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τη διάδοση στον γενικό πληθυσμό.

Το Σαββατοκύριακο οι πολίτες εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό και βγήκαν για ψώνια μετά από μια μακρά περίοδο αυστηρών μέτρων και μιας κατάστασης ψυχοφθόρας, που οδηγεί αναγκαστικά σε μαζικές, επικίνδυνες εξόδους. Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και την Κυριακή και πολλοί ήταν εκείνοι τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, για να κάνουν τα ψώνια τους. Και μπορεί η πλειοψηφία να τήρησε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού φορώντας μάσκες, ωστόσο ήταν δύσκολο, ειδικά σε πολύ εμπορικές περιοχές, να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Μεταλλαγμένα κρούσματα Ελλάδα: Πιθανότητα κόφτη στα sms

Σχολιάζοντας τις ουρές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το Σάββατο, στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε ότι «θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown». «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, έκανε λόγο χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ για «κόφτη» στα SMS αν χρειαστεί. Όπως σχολίασε ο κ. Δερμιτζάκης, αν χρειαστεί θα έπρεπε να μπει κόφτης στα SMS, καθώς δεν μπορεί να βγαίνει ο κόσμος τρεις και τέσσερις φορές επί δύο ώρες. «Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής» διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω έλεγχο του χρόνου που θα κάνουν τα ψώνια τους οι καταναλωτές, μέσω του e-katanalotis. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο καταναλωτής θα μπαίνει στην ιστοσελίδα και θα κατεβάζει μία εφαρμογή στο κινητό του και με ένα δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του, μόνο που στο κινητό του θα εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο το οποίο θα μετρά αντίστροφα για δύο ώρες.

Μεταλλαγμένα κρούσματα Ελλάδα: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι: Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021  ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων.  Εξ αυτών, τα 172 δείγματα  αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα:

3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.

4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.

8 δείγματα προερχόμενα από την ΥΠΕ Κρήτης.

17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες».

Ανάγκη αύξησης της τήρησης των μέτρων

Όπως επισήμανε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων». «Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε χθες η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης». Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη με θέμα την μετάλλαξη του κορωνοϊού και πώς μπορεί να αντιδράσει η χώρα μας προκειμένου να αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Μεταλλαγμένα κρούσματα Ελλάδα: Τι λένε οι επιστήμονες

«Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις: της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Μας ανησυχούν γιατί δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα για αυτές και πώς συμπεριφέρονται. Φαίνεται ότι και η αφρικανική μετάλλαξη είναι και αυτή περισσότερο μεταδοτική, όπως η βρετανική», είπε ο καθηγητής παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Όπως εξήγησε, αυτό που εξετάζεται είναι το αν οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν αν αντιμετωπιστούν με τα εμβόλια που έχουμε ήδη, καθώς υπάρχει στοιχεία επαναμόλυνσης. Το εμβόλιο μέχρι στιγμής φαίνεται να αντιμετωπίζει τη βρετανική μετάλλαξη, όμως είναι απαραίτητο να προσέχουμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας και εντοπίζοντας εγκαίρως τα κρούσματα που αφορούν στις μεταλλάξεις ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά.

«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος» τόνισε σήμερα ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

«Όταν έχεις δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης» πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«H εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού επιτείνουν την ανάγκη να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός καθώς και να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων», ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «το εμβόλιο καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους», υπογράμμισε.

H Ειρήνη Ηλιάκη, λοιμωξιολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού μπορεί να διαπεράσει το τοίχος αντισωμάτων ακόμα και αυτών που έχουν ήδη νοσήσει.

«Μπορεί να μολυνθείς από καινούργιο στέλεχος μέσα στο πρώτο τρίμηνο διότι μπορεί να μην αναγνωρίζει η ανοσία που έχεις, τα αντισώματα που έχεις να μην αναγνωρίζουν το καινούργιο στέλεχος του ιού, οπότε υπάρχει κίνδυνος», δήλωσε στο Open.

Ξεκάθαρος ήταν ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως αν αρθούν κι άλλα μέτρα τώρα, τότε είναι δεδομένο ένα τρίτο κύμα της πανδημίας: «Ένα κύμα που θα είναι καταστροφικό, αφού τα νοσοκομεία δεν αντέχουν». Ανέφερε επίσης πως οι συνωστισμοί που παρατηρούνται στα μαγαζιά που άνοιξαν τρομάζουν τους επιστήμονες. Όπως είπε, έτσι την πάθαμε τον Οκτώβρη του 2020, όπου ο κόσμος ήταν χαλαρός και τελικά είχαμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις