Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέες φρεγάτες για το ΠΝ 2021 – ελληνοτουρκικά: Μετά τα Rafale, ο στόλος
ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Νέες φρεγάτες για το ΠΝ 2021 – ελληνοτουρκικά: Μετά τα Rafale, ο στόλος

Νέες φρεγάτες για το ΠΝ 2021 - ελληνοτουρκικά: Το συνολικό κόστος για την προμήθεια νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των τεσσάρων τύπου ΜΕΚΟ και την ένταξη πλοίου ενδιάμεσης λύσης στον στόλο υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ.

Νόμος του κράτους είναι η συμφωνία για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale και απομένουν μόνο οι τελικές υπογραφές από τους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας.  Τη Δευτέρα, αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να παραβρεθεί στην υπογραφή της σύμβασης των μαχητικών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως οι συμβάσεις απόκτησης των Rafalle ήταν «άλμα», καθώς διεκπεραιώθηκαν κάτω από μια διπλή κρίση, της πανδημίας και της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας και όπως είπε, «νομίζω ότι το κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τη σπουδαία συμφωνία, δεν περίμενε με ανυπομονησία μόνο η Πολεμική Αεροπορία. Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και ο Στρατός Ξηράς περιμένουν πώς και πώς την ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να πάρουν σειρά για την ενίσχυσή των. Οι επαφές είναι συνεχείς στο ελληνικό «Πεντάγωνο», με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Επιτελείς να έχουν διαμορφώσει ένα πλήρες πλάνο με τις ανάγκες των Κλάδων και να το έχουν παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου η οποία θα δώσει το «πράσινο φως». Προτεραιότητα του κ. Παναγιωτόπουλου είναι η συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και φυσικά η προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται.

Παρλί Μητσοτάκης

Στην κορυφή της ατζέντας η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλέον τα πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Το βλέμμα είναι τώρα στις νέες φρεγάτες για τον ελληνικό Στόλο. Το ζήτημα απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τόσο την στρατιωτική όσο και την πολιτική ηγεσία, με τους επικεφαλής του ΓΕΝ να έχουν επισημάνει πως οι κύριες μονάδες κρούσης της Διοίκησης Φρεγατών πρέπει να ανανεωθούν, τόσο με νέα πλοία όσο και με εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Στόχος του υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και φυσικά του ΓΕΝ, είναι να αποκτηθούν πλοία που θα συμφέρουν οικονομικά και θα έχουν όπλα και συστήματα που θα ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκαθαρίσει ότι η νέα φρεγάτα θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες, με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών (multimission), στα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Ουσιαστικά στοχεύει στην απόκτηση πλοίων πολλαπλών ρόλων με αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής ώστε να επιχειρεί στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Belh@rra

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, και ετοιμάστηκε η σύμβαση για τα Rafale, επιθυμώντας με θέρμη να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι. Για το λόγο αυτό άλλωστε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί κομίζει στην Αθήνα νέα βελτιωμένη πρόταση για την αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών Belha@rra. Κατά τις επαφές στο ελληνικό «Πεντάγωνο», Παναγιωτόπουλος και Παρλί καλούνται και πάλι να ανοίξουν το φάκελο «φρεγάτες Belh@rra» και να προσπαθήσουν να λύσουν την ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση απόκτησής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι προτείνουν τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Naval Group για τέσσερις καινούργιες φρεγάτες Belhara έναντι 3,5 δις χωρίς τον οπλισμό αποτιμάται ως ιδιαίτερα δελεαστική από τους Έλληνες επιτελείς. Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί η ενδιάμεση λύση που έχουν να προτείνουν η Γάλλοι. Τα έτοιμα πλοία δηλαδή που θα φύγουν από τον γαλλικό Στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να προετοιμαστούν οι ελληνικές Belh@rra. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να προταθούν στην Ελλάδα οι Fremm ή οι La Fayette.

Η επόμενη φάση των εξοπλιστικών: Η φρεγάτα του μέλλοντος & τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά Arleigh Burke (Βίντεο 18/11/2020)

Φρεγάτα τύπου Fremm

Το Πολεμικό Ναυτικό θα επιθυμούσε ως ενδιάμεση λύση από τους Γάλλους τις φρεγάτες Fremm, πλοία για τα οποία υπήρξε ενδιαφέρον και στο παρελθόν για απόκτηση από τον ελληνικό Στόλο. Ωστόσο, οι Fremm αποτελούν τις κύριες μονάδες κρούσης του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και είναι πολύ δύσκολο να αποδεσμεύσει δύο πλοία και να τα παραχωρήσει στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν ωστόσο στρατιωτικές πηγές, με ένα πρόγραμμα που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, είναι πιθανό οι Γάλλοι να κάνουν τελικά την υπέρβαση και να παραχωρήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό ως ενδιάμεση λύση έστω μία φρεγάτα Fremm μαζί με μία ή δύο αναβαθμισμένες La Fayette.

Οι Ολλανδοί, οι Βρετανοί, η…Ισπανία

Στην υπόθεση της αγοράς νέων φρεγατών έχουν «μπει» δυνατά τόσο οι Ολλανδοί όσο και οι Βρετανοί. Οι Ολλανδοί φέρονται να έχουν προτείνει τις φρεγάτες Sigma με πιθανή ενδιάμεση λύση τις δύο φρεγάτες Μ του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού. Οι Βρετανοί από την πλευρά τους προτείνουν την φρεγάτα Type 31, προσφέροντας ως ενδιάμεση λύση τις φρεγάτες Type 23. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι Γερμανοί θα μπουν «σφήνα» στη «ναυμαχία», προτείνοντας τις φρεγάτες Α200.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πληροφορίες πως υπάρχει ακόμα μία χώρα – «έκπληξη» που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή της νέας ελληνικής φρεγάτας. Πρόκειται για την Ισπανία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στην αμυντική βιομηχανία, με τους Τούρκους μάλιστα να έχουν αναθέσει στη ισπανική Navartia την κατασκευή του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου, Anadolou. Οι F-110 είναι οι νέες φρεγάτες του Ισπανικού Ναυτικού και αποτελούν εξέλιξη των εν υπηρεσία F-100. Συνολικά η Ισπανία θα ναυπηγήσει πέντε (5) F-110 έναντι € 4,3 δισεκατομμυρίων. Η τιμή μονάδας άνευ πυρομαχικών και υποστήριξης υπολογίζεται στα € 860 εκατομμύρια ανά πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις όλες θα συγκεντρωθούν τον Ιανουάριο και θα αναλυθούν λεπτομερώς από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου».Αυτό που σίγουρα δεν θα επιθυμούσε η στρατιωτική ηγεσία, θα ήταν η απόκτηση νέων φρεγατών να πάει σε διεθνή διαγωνισμό. Αυτό θα σήμαινε μεγάλες καθυστερήσεις, ακόμα και δύο ετών και όπως φαίνεται, μπορεί να το αποφύγει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις