Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εκκρεμείς συντάξεις – πρότζεκτ μάνατζερ: Ο ΕΦΚΑ λύνει ένα πρόβλημα ετών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκρεμείς συντάξεις – πρότζεκτ μάνατζερ: Ο ΕΦΚΑ λύνει ένα πρόβλημα ετών

Εκκρεμείς συντάξεις - πρότζεκτ μάνατζερ: Έμφαση θα δοθεί στις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο, καθώς εκκρεμούν αιτήσεις και από το 2017, ακόμη και κάποιες από το 2016

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί πρότζεκτ μάνατζερ που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με τις εκκρεμείς συντάξεις. Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου.  «Για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο!», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κωστής Χατζηδάκης. Οι εκκρεμείς συντάξεις συνιστούν μεγάλο «αγκάθι» και σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε το πρόβλημα πρόσφατα μιλώντας στη Βουλή «σαράκι», σε μια στιγμή που οι εκκρεμότητες κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ ξεπερνούν πλέον τις 300.000 συνολικά.

Σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καταρτηθεί αμέσως ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για επιτυχία αυτού του στόχου, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας πως θα δοθεί έμφαση στις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο. «Θέλω να τονίσω τη σημασία που έχει για εμάς, και για εμένα προσωπικά, το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο! Μέχρι τώρα έχει γίνει πολύ σημαντική προσπάθεια σε ένα δύσκολο πεδίο, συντελούντος και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Οι συντάξεις που απονεμήθηκαν το 2020 είναι κατά 31% περισσότερες σε σχέση με αυτές που απονεμήθηκαν το 2019. Αλλά η προσπάθεια, για προφανείς λόγους, πρέπει να επιταχυνθεί. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί πρότζεκτ μάνατζερ που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Εκκρεμείς συντάξεις – πρότζεκτ μάνατζερ: Γνώριμο μοντέλο

Το μοντέλο των Συμβούλων Διοίκησης που έρχονται συνήθως από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να συνδράμουν το Δημόσιο στην επιτάχυνση υλοποίησης κρίσιμων έργων είναι γνωστή μέθοδος στον νέο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στην υλοποίηση μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων και στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Ο νέος project manager θα πλαισιώνεται από την δική του ομάδα και θα κληθεί να συνεργαστεί με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, στο εξαιρετικά δύσκολο όσο και κρίσιμο πολιτικά εγχείρημα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων. Πληροφορίες του Έθνος αναφέρουν πως θα πρέπει να αναμένεται ένας έμπειρος τεχνοκράτης του ιδιωτικού τομέα, που θα μπορεί να προσεγγίσει το μείζον θέμα με μια διαφορετική ματιά και θα κληθεί να προτείνει λειτουργικές λύσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων.

Σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καταρτισθεί ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για επιτυχία του στόχου, που δεν είναι άλλος από την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εντός του 2021. Στόχος που πάντως περιγράφεται από έμπειρα στελέχη των Ταμείων ως εξαιρετικά δύσκολος και πολύπλοκος…

Έμφαση θα δοθεί στις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο, καθώς εκκρεμούν αιτήσεις και από το 2017, ακόμη και κάποιες από το 2016. Συνολικά εκκρεμούν περί τις 173.000 κύριες συντάξεις, 120.000 επικουρικές, ενώ στην αναμονή είναι και περίπου 60.000 συνταξιούχοι. που δικαιούνται εφάπαξ βοήθημα. Όπως έχει αποκαλύψει η «Η» οι εκκρεμότητες συνιστούν ένα κρυφό χρέος 800 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις κοστολογούνται μαζί με τα αναδρομικά τους στα 700 εκατομμύρια, ενώ οι εκκρεμείς επικουρικές κοστίζουν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Εκκρεμείς συντάξεις – πρότζεκτ μάνατζερ: Άμεσα η αρχή

Η τοποθέτηση του νέου μάνατζερ θα πρέπει να αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, ειδικά των πλέον προβληματικών. Στις αρχές Ιανουαρίου εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την δημιουργία κλιμακίων υπαλλήλων που θα εργάζονται υπερωριακά με μπόνους έως 480 ευρώ το μήνα και στόχο την έκδοση ακόμη και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων τον μήνα από έναν υπάλληλο. Οι 70 αποφάσεις τοποθετούνται εκτός κλιμακίου -δηλαδή στο κανονικό ωράριο- και οι 60 εντός κλιμακίου, δηλαδή κατά την απασχόληση εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης. Στα ειδικά κλιμάκια που θα λειτουργούν με συγκεκριμένη στοχοθεσία μπορούν να συμμετέχουν μόνο υπάλληλοι που γνωρίζουν και επιτελούν αποκλειστικά τα εξής αντικείμενα: απονομή παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης), ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης, προβλέπεται να λειτουργήσουν για 12 μήνες, δηλαδή από 1.1.2021 μέχρι 31.12.2021.

Πριν την εκπνοή του 2020 ψηφίστηκε νομοσχέδιο με τέσσερις ακόμη άξονες μέτρων, όπως υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ το χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, αλλά και «προσκλητήριο» σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων για να συνδράμουν τις διαδικασίες απονομής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις