Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Άσκηση και υγεία: Γυμναστική και ως ψυχαγωγία
PLUS

Άσκηση και υγεία: Γυμναστική και ως ψυχαγωγία

Άσκηση και υγεία: Για να μην κάνουμε γυμναστική ως αγγαρεία ή άθλο, υπάρχουν μερικές συμβουλές με τις οποίες θα απαλλαγούμε από την εμμονή σε αριθμούς και στατιστικά και θα συγχρονιστούμε με το σώμα μας.

Για να πιάσει τόπο η γυμναστική, σύμφωνα με μελέτες και δοκιμές, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες ασκήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο. 10.000 βήματα την ημέρα και να ασκούμαστε 150 λεπτά την εβδομάδα. Βέβαια, πολύς κόσμος δεν τα πάει καλά με το αυστηρό πρόγραμμα και υπό αυτό το πρίσμα δεν ευχαριστιέται την γυμναστική. Η πίεση να γίνουν όλα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φτάνει για να αποφεύγει ο άλλος την γυμναστική. Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε γυμναστική και να ψυχαγωγούμαστε παράλληλα. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάθουμε εμμονή με τους αριθμούς και θα τα παρατάμε γιατί δεν τους φτάνουμε. Δεν είμαστε όλοι γεννημένοι αθλητές άλλωστε και σίγουρα δεν μπορούμε από το μηδέν να φτάσουμε στο θεμιτό επίπεδο κατευθείαν.

Συγκεκριμένα μέλος του συμβουλίου του Association for Applied Sport Psychology, η Amber Shipherd λέει, «Όταν δίνουμε τόσο μεγάλη βάση στους αριθμούς κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, χάνουμε την ικανότητα να ακούμε το σώμα μας και τι χρειάζεται. Αντί να ανεβαίνουμε στον διάδρομο ή το ποδήλατο ακούγοντας τους ρυθμούς μας, πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνει πράγματα που δεν αντέχει». Φυσικά όλο αυτό μας ρίχνει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. Μιλάμε αρνητικά στον εαυτό μας, γιατί δεν είμαστε πρωταθλητές. Όσο αστείο κι είναι αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορούμε, όμως, με κάποιες μικρές συμβουλές και με καλή διάθεση πάντα να διώξουμε την εμμονή μας στους αριθμούς και να λειτουργήσουμε παράλληλα με το σώμα μας.

Διάλειμμα σε μάθημα γυμναστικής

Άσκηση και υγεία: Νέος στόχος και όχι οθόνες

Καταρχάς πρέπει να φτιάξουμε έναν νέο στόχο για να κυνηγήσουμε. Πρέπει να είναι στα δικά μας μέτρα και σταθμά και να μην μας πιέζει με κανέναν τρόπο. Παράλληλα με την αναθεώρηση του στόχου μας, θα βάλουμε άλλον έναν. Να μειώσουμε το άγχος μας και να βελτιώσουμε την υγεία μας. Επιπλέον, δεν μας κάνει καθόλου καλό να κοιτάμε συνεχώς τις οθόνες των μηχανημάτων ή τους βηματομετρητές. Μόνο και μόνο ο αριθμός που θα αντικρύσουμε θα μας πυροδοτήσει όλες τις αγχωτικές σκέψεις στον εγκέφαλό μας. Εκτός αυτού, θα χαλάσουμε την άσκησή μας. επειδή θα χάσουμε την «επικοινωνία» με το σώμα μας. Επομένως, την ώρα που γυμναζόμαστε πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή μας και στο πώς νιώθουμε σε κάθε σημείο του σώματος.

Διατάσεις μετά το τρέξιμο

Άσκηση και υγεία: Καθόλου ένταση και ανταμοιβή

Οι αρνητικές σκέψεις είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος για την κατάπτωση της ψυχολογίας και της απόδοσης μας όταν κάνουμε γυμναστική. Αντί λοιπόν να λέμε «Άντε και μου έμεινε λίγο ακόμα να αντέξω» ή «Πώς θα τα βγάλω αυτά τα 10 λεπτά;», πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά. Για παράδειγμα, «Έχω ακόμα λίγη ώρα να ακούσω την αγαπημένη μου playlist» ή «Δέκα λεπτά ακόμα, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;». Ούτως ή άλλως η ζωή μας έχει δείξει ότι όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Στην περίπτωση της γυμναστικής η υψηλή ένταση δεν μας κάνει και τόσο καλό, ειδικά όταν ξεκινάμε. Όσο πιο χαμηλή ένταση έχουμε, τόσο πιο πολύ θα το διασκεδάσουμε. Τέλος , μπορούμε να εκλάβουμε την άσκησή μας ως ανταμοιβή. Επειδή κάνουμε ένα διάλειμμα από την ρουτίνα και βελτιώνουμε την υγεία και την διάθεση μας. Έτσι, λοιπό, τέρμα τα άγχη και η πίεση να κάνουμε γυμναστική, επειδή πρέπει. Θα ασκηθούμε επειδή θέλουμε και περνάμε καλά.

Γιόγκα σε εξωτερικό χώρο

Δείτε ακόμη:

Συμμαχήστε με τη φύση. Βότανα κατά της γήρανσης
Οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού στα μαλλιά σας
Ζώδια σήμερα 22/1: Προβλέψεις για την Παρασκευή

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις