Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 400 ευρώ επιστήμονες – δικαιούχοι: Ποιοι θα λάβουν το επίδομα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

400 ευρώ επιστήμονες – δικαιούχοι: Ποιοι θα λάβουν το επίδομα

400 ευρώ επιστήμονες - δικαιούχοι: Τα κριτήρια για το επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες

Με εισοδηματικά κριτήρια και μετά από έλεγχο εσόδων που θα αποδεικνύει τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς. Τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών περιέγραψε χθες, Πέμπτη (21/01) ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η στήριξη όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και τη στόχευση του μέτρου στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα), θα θεσπιστούν κριτήρια για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα, θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το επίδομα θα είναι και η μείωση των εσόδων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι περιορισμοί κρίνονται αναγκαίοι καθώς το ποσό που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εκταμιευθεί εξ ολοκλήρου από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας τ. ΕΤΑΑ. Υπενθυμίζεται πως τα κεφάλαια των συγκεκριμένων λογαριασμών, προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων, και συγκεκριμένα 10 ευρώ τον μήνα.

Ζάππειο άσκηση

Από την πλευρά τους, οι επιστημονικοί φορείς διαφώνησαν με το γενικό κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος και ζήτησαν για δυο κατηγορίες να μην ισχύσει το κριτήριο της μείωσης εισοδημάτων το 2020:

για τους νέους επιστήμονες που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους πέρσι και φέτος αλλά και

για τους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ

400 ευρώ επιστήμονες – δικαιούχοι: Ποιοι θα λάβουν το επίδομα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις