Πενταδάκτυλος τουρκική σημαία: Η ακραία πρόκληση Τατάρ και τα οστά

ΚΟΣΜΟΣ

Πενταδάκτυλος τουρκική σημαία: Η ακραία πρόκληση Τατάρ και τα οστά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πενταδάκτυλος τουρκική σημαία: "Το ίδιο θέατρο που έχει παιχτεί για την Αμμόχωστο και την επίσκεψη του Ερντογάν, παίζεται και εδώ"

22.01.2021 | 20:52

Τα όσα αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του ο ΑΝΤ1 Κύπρου για τα οστά αγνοουμένων που βρίσκονται θαμμένα κάτω από τη σημαία της ντροπής στον πενταδάκτυλο, επιβεβαίωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου. Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, οστά αγνοουμένων της τουρκικής Εισβολής είναι θαμμένα κάτω από την τεράστια σημαία της ντροπής που πληγώνει τις νότιες πλαγιές της κατεχόμενης οροσειράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πηγάδι στην περιοχή των χωριών Συγχαρί και Βουνό, βρίσκεται ομαδικός τάφος αγνοουμένων, ο οποίος επιχωματώθηκε για να κατασκευαστεί το 1987 το εκτρωματικό σύμβολο του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων.

Την ύπαρξη του ομαδικού τάφου των αγνοουμένων του 1974, που βρίσκεται κάτω από τη σημαία-έκτρωμα στον Πενταδάκτυλο, γνωρίζουν αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρξει η οποιαδήποτε προσπάθεια για ανασκαφή του συγκεκριμένου χώρου.

Σίγουρα πέρασε ο Ερντογάν από… τάφους

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ανέφερε πως «το ίδιο θέατρο που έχει παιχτεί για την Αμμόχωστο και την επίσκεψη του κυρίου Ερντογάν, παίζεται και εδώ. Γιατί και στην Αμμόχωστο, αν θυμάστε και το πικνίκ του κύριου Ερντογάν, περπατώντας σίγουρα πέρασε από τάφους αγνοουμένων και πεσόντων μας. Το ίδιο γίνεται και τώρα, και πραγματικά δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση ή είναι συνειδητά που γίνονται αυτές οι προκλητικές ενέργειες, γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτές οι ενέργειες είναι πρόκληση και πόνος για τις οικογένειες των αγνοουμένων μας.» «Να γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν ομαδικοί τάφοι και γίνονται τέτοιες ενέργειες. Για μένα το σημαντικό, το πρώτιστο, είναι αυτό, οι προκλητικές ενέργειες για ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα, τέτοια περίοδο», επεσήμανε ο κύριος Φωτίου.

Ερωτηθείς τι γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο ομαδικό τάφο, ο Επίτροπος Προεδρίας απάντησε πως «έχουμε στοιχεία, έχουμε πληροφορίες, επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ σας, γιατί είμαι ενήμερος γι’ αυτή την υπόθεση και έχω ζητήσει από τους εκπροσώπους μας στη διερευνητική επιτροπή, να θέσουν αυτό το θέμα και να πιέσουμε ώστε να αποδεχθούν το παράνομο καθεστώς και ο κατοχικός στρατός, να αποδεχθούν αυτό το σημείο για να γίνει εκταφή.»

«Η πληροφόρηση είναι ότι κατά τη διάρκεια της πρώτη τουρκικής εισβολής, έγινε αυτό που γνωρίζουμε ότι έγινε σε πολλές περιπτώσεις… Έχουμε αξιόπιστες μαρτυρίες, γιατί ο κατοχικός στρατός εξανάγκαζε στρατιώτες δικούς μας που ήταν αιχμάλωτοι, να κάνουν αυτή την περισυλλογή των νεκρών μας. Και υπάρχουν αρκετοί ομαδικοί τάφοι στην περιοχή αυτή. Υπάρχουν περιπτώσεις που έγιναν περισυλλογές από τον ίδιο τον κατοχικό στρατό», υπογράμμισε ο κύριος Φωτίου.

Πενταδάκτυλος τουρκική σημαία: Η ακραία πρόκληση Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ανέβηκε στο λαβωμένο βουνό για να επιθεωρήσει τη σημαία του ψευδοκράτους. Και όλα αυτά στις παραμονές της έναρξης της πενταμερούς διασκέψεως για το Κυπριακό που θα διεξαχθεί στη Νεα Υόρκη. Τη σημαία αυτή έφτιαξαν στο βουνό τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και είναι ότι το πιο προκλητικό έκαναν οι στρατιώτες του Αττίλα. Οι Τούρκοι επαίρονται ότι η σημαία του ψευδοκράτους είναι ορατή από το φεγγάρι και το βράδυ φωτίζεται και φαντάζει εφιαλτικά πάνω από τη Λευκωσία. Φαίνεται ότι η κακοκαιρία χάλασε τον φωτισμό και τη βαφή και πήγε ο Τατάρ να επιθεωρήσει τα έργα συντήρησης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε την «επιθεώρηση» που έκανε στον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο, εκεί όπου γίνονται εργασίες. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ψευδοηγέτης, γίνονται «έργα» και βάφεται η σημαία της ντροπής. Εκεί, όπως λέει ο κατοχικός ηγέτης στην προκλητική ανάρτηση, «αντιπροσωπεύονται» οι «αγώνες του τ/κ λαού, η κυριαρχία, η ανεξαρτησία, ελευθερία».
Στην πραγματικότητα στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, υπήρξαν βιαιότητες από τα κατοχικά στρατεύματα που καταδικάστηκαν από τα Ηνωμένες Έθνη. Στον Πενταδακτυλο βρίσκεται και αυτό σκλαβωμένο το μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα.

Exit mobile version