Ελληνοτουρκικά τώρα – διερευνητικές: Επαφές Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά τώρα – διερευνητικές: Επαφές Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ελληνοτουρκικά τώρα - διερευνητικές: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

22.01.2021 | 17:30

Σειρά επαφών με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το πρωί της Παρασκευής συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γενς Στολτνεμπεργκ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

“Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Χαιρετίζω επίσης τις διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα”, ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Αναφορικά με το Αφγανιστάν, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι, στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μέλλον της εκπαιδευτικής του αποστολής. “Όποιο δρόμο κι αν επιλέξουμε, είναι σημαντικό να το κάνουμε μαζί, με συντονισμένο και εσκεμμένο τρόπο”, επισήμανε.

Τι είπαν για τη Λιβύη

Στη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και τις συνθήκες ασφαλείας. Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για τη σημαντική συμβολή της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και για την ηγεσία των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ το 2021.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1352557104406605826?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1352557104406605826%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcdn.embedly.com%2Fwidgets%2Fmedia.html%3Ftype%3Dtext2Fhtmlkey%3Dfd92ebbc52fc43fb98f69e50e7893c13schema%3Dtwitterurl%3Dhttps3A%2F%2Ftwitter.com%2FMevlutCavusoglu%2Fstatus%2F1352557104406605826image%3D

Συνάντηση με Μαργαρίτη Σχοινά

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την Πέμπτη πως είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως έφτασε η στιγμή για να γίνουν θετικά βήματα στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.

“Καλωσόρισα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες για τις ευκαιρίες και προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Η μετανάστευση, η ασφάλεια, οι διαπροσωπικές επαφές και η συνεργασία στο πρόγραμμα της ΕΕ, ErasmusPlus, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανανεωμένης ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας. Ώρα για θετικά βήματα”, τόνισε σε tweet του ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Αποκλιμάκωση στην πράξη στην Ανατολική Μεσόγειο και συνομιλίες για Κυπριακό

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία ξεκίνησαν θετικά το νέο έτος, ωστόσο η Ε.Ε. διατηρεί την ανησυχία της για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υποδεχόμενος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο ίδιος, παράλληλα, καλωσόρισε τα βήματα προς την επερχόμενη επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, που είναι  προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα.

«Έχουμε δει βελτίωση στη γενικότερη ατμόσφαιρα. Ελπίζουμε σε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», ήταν το μήνυμα του κ. Μπορέλ, πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Ο τελευταίος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι Βρυξέλλες και Αγκυρα θα πρέπει να προβούν σε «στιβαρά βήματα» προκειμένου να διατηρήσουν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ τους, προσθέτοντας πως υπάρχει πολιτική βούληση εκατέρωθεν για μια ατζέντα με θετικό πρόσημα.

Δείτε ακόμη
Τουρκία προς Ελλάδα-ΗΠΑ: ”Τα ελληνικά και τα αρμενικά λόμπι υποστηρίζουν την νέα ηγεσία”
Στη θάλασσα η F-515 TCG Istanbul – Ποια είναι τα “μυστικά” της
Συγκίνηση: Τουρκική μπάντα παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο στην Τρίγλια
Stratfor για Μπάιντεν: Απογείωση για Τουρκία, “εφιάλτης” για Ελλάδα
Exit mobile version