Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεσσαλονίκη άρση μέτρων: Τι δείχνουν τα λύματα
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη άρση μέτρων: Τι δείχνουν τα λύματα

Θεσσαλονίκη άρση μέτρων: Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο.

Η χώρα μας φαίνεται προς το παρόν να αποφεύγει το τρίτο κύμα κορονοϊού που θερίζει ολόκληρη την Βόρεια Ευρώπη. Οι μέρες των γιορτών που αποτελούσαν την μεγάλη ανησυχία των ειδικών έφυγαν χωρίς να φέρουν αναζωπύρωση στα κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα, η οποία χτυπήθηκε πολύ από το δεύτερο κύμα, το ιικό φορτίο συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλο επίπεδο.

«Η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή, τα αποτελέσματα από τα λύματα που έχει στη διάθεσή της και η αρμόδια επιτροπή που κάνει τις σχετικές εισηγήσεις, επιτρέπουν στην Πολιτεία να σχεδιάσει τη σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Αυτό δε σημαίνει εφησυχασμό», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Η εικόνα σε όλο τον πλανήτη, στην Ευρώπη, σε γειτονικές μας χώρες είναι άσχημη, είναι μία δυναμική κατάσταση η πανδημία, όπου τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Όμως, το σημαντικό που μπορούμε να πούμε τώρα για τη Θεσσαλονίκη είναι πως το επίπεδο της διασποράς του ιού στην κοινότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, τέτοια που, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά, θα υπάρξει χρόνος για να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας και η πολιτεία να αναθεωρήσει τις όποιες αποφάσεις άρσης περιορισμών».

«Εξακολουθούμε να έχουμε διακυμάνσεις σε μία σχετικά σταθερή τιμή και αυτό είναι καλό σημάδι. Είναι επίμονο το αποτέλεσμα των τιμών και άρα αξιόπιστο. Η σταθερότητα τόσων ημερών επιτρέπει αισιοδοξία», δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Λύματα Θεσσαλονίκης Λύματα Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις