Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/1: 585 νέα κρούσματα - 288 οι διασωληνωμένοι - 28 θάνατοι

Σήμερα ανακοινώθηκαν 585 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151041, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5822 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46487 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 202 (70.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5598 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3302 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

rapid test ΕΟΔΥ

Σύψας: Αν “σκάσει” η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή

Για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας, τις περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το άνοιγμα σχολείων μίλησε σήμερα ο Νίκος Σύψας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικος Συψας εξήγησε ότι είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική. Σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση.

Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή, τόνισε ο ίδιος. Ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα. Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων- λυκείων που πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σήμερα υπογράμμισε πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Ποια μέτρα θα ισχύουν από τις 25 Ιανουαρίου – Πώς θα γίνεται η μετακίνηση

“Ναι” στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων αλλά από την 1 Φεβρουαρίου -μετά το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και λιανεμπορίου- είπαν στη σημερινή τους συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι. Παρά την άρση κάποιων μέτρων, το καθεστώς του lockdown και οι περιορισμοί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται σε πλήρη ισχύ και θα παραμείνουν και για την επόμενη εβδομάδα. Τα σενάρια για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων δεν τέθηκαν στη συζήτηση των λοιμωξιολόγων, ενώ το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ θα συζητηθεί ξανά την άλλη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου. Εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι θετικά, δεν αποκλείεται να σηκώσουν ρολά και αυτά την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, τα μέτρα για την πανδημία ισχύουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, όμως όλα δείχνουν ότι αυτά αναμένεται να παραταθούν, καθώς εάν και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας καλυτερεύει αισθητά, τα δεδομένα δεν είναι τέτοια αυτή τη στιγμή που θα επιτρέψουν στους ειδικούς να εισηγηθούν την ολική άρση του lockdown. Επομένως, απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό (πλην εξαιρέσεων), μετακινήσεις με SMS, μάσκες τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας της εστίασης (μόνο take away) παραμένουν μέχρι νεωτέρας.

Την ίδια ώρα, οι μετακινήσεις θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται από τις 21:00 έως τις 05:00. Τις συγκεκριμένες ώρες οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά για λόγους εργασίας ή για λόγους υγείας, και πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει στην απογευματινή ενημέρωση και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κόσμος στην Ερμού

 Τι δείχνουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Η χώρα μας φαίνεται προς το παρόν να αποφεύγει το τρίτο κύμα κορονοϊού που θερίζει ολόκληρη την Βόρεια Ευρώπη. Οι μέρες των γιορτών που αποτελούσαν την μεγάλη ανησυχία των ειδικών έφυγαν χωρίς να φέρουν αναζωπύρωση στα κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα, η οποία χτυπήθηκε πολύ από το δεύτερο κύμα, το ιικό φορτίο συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλο επίπεδο.

«Η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή, τα αποτελέσματα από τα λύματα που έχει στη διάθεσή της και η αρμόδια επιτροπή που κάνει τις σχετικές εισηγήσεις, επιτρέπουν στην Πολιτεία να σχεδιάσει τη σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Αυτό δε σημαίνει εφησυχασμό», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Η εικόνα σε όλο τον πλανήτη, στην Ευρώπη, σε γειτονικές μας χώρες είναι άσχημη, είναι μία δυναμική κατάσταση η πανδημία, όπου τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Όμως, το σημαντικό που μπορούμε να πούμε τώρα για τη Θεσσαλονίκη είναι πως το επίπεδο της διασποράς του ιού στην κοινότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, τέτοια που, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά, θα υπάρξει χρόνος για να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας και η πολιτεία να αναθεωρήσει τις όποιες αποφάσεις άρσης περιορισμών».

«Εξακολουθούμε να έχουμε διακυμάνσεις σε μία σχετικά σταθερή τιμή και αυτό είναι καλό σημάδι. Είναι επίμονο το αποτέλεσμα των τιμών και άρα αξιόπιστο. Η σταθερότητα τόσων ημερών επιτρέπει αισιοδοξία», δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Λύματα Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις