alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κουφοντίνας ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρές αντιδράσεις για το κείμενο,
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Κουφοντίνας ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρές αντιδράσεις για το κείμενο,

Κουφοντίνας ΣΥΡΙΖΑ: Τσουνάμι αρνητικών σχολίων σήκωσε η πρωτοβουλία επώνυμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να συνυπογράψουν δήλωση για τα δικαιώματα του κρατουμένου-στελέχους της 17Ν

Αντιδράσεις για το κείμενο με τίτλο «Η δημοκρατία δεν εκδικείται» που υπογράφουν 15  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τον καταδικασμένο για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Τα στελέχη κάνουν λόγο για εκ νέου καταδίκη και τιμωρία του Δημήτρη Κουφοντίνα, από την κυβέρνηση 19 χρόνια μετά.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονται επώνυμα και ενεργά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία, ο Πάνος Λάμπρου, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Μαρία Γιαννακάκη, ο Νίκος Μανιός κ.α. Στο κείμενό τους επιμένουν ότι ο αρχιτρομοκράτης θα έπρεπε να μεταφερθεί σε αγροτικές φυλακές και όχι στον Κορυδαλλό (προφανώς για να παίρνει άδειες εξόδου) και επικαλούνται ακόμη και τον κίνδυνο για τη ζωή του Κουφοντίνα, λόγω της απεργίας πείνας στην οποία έχει κατέλθει, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στις δολοφονίες αθώων θυμάτων που έχει κάνει.

Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται…

«Όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού», δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.», αναφέρουν τονίζοντας πως το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο ανεξάρτητα αδικήματος.  «Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση. Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται…»,προσθέτουν.

Σύμφωνα με το κείμενο η κυβέρνηση στην περίπτωση Κουφοντίνα «προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο, τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει», καθώς ο Κουφοντίνας «με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι στο Δομοκό».

Κουφοντίνας ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικά το κείμενο

«Όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα σε όποια ποινή αποφασίσει το δικαστήριο, η υπόθεση παίρνει τέλος. Ο καταδικασμένος, με όποιο αδίκημα, δεν ξαναδικάζεται. Στην περίπτωση όμως του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και σε μια σειρά άλλες, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο «διορθώνει» τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου. «Δικάζει» εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια. Ποινή πάνω στην ποινή, ως αιώνια εκδίκηση και τιμωρία….

Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες, που παραβιάζουν το νόμο, τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που διαθέτει. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι Δομοκό. Όμως, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού», δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.

Το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο ανεξάρτητα αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση.

Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται…»

Ποιοι το υπογράφουν:

Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος-μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Θεσσαλονίκη
Μαρία Γιαννακάκη, πρώην γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός-Διευθυντής Σχολείου Φυλακών Αυλώνα
Αννέτα Καββαδία, δημοσιογράφος- μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ,
Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός-μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
Παύλος Κλαυδιανός, πολιτικός κρατούμενος επί χούντας-μέλος ΣΦΕΑ
Γιώργος Κυρίτσης, δημοσιογράφος-μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
Πάνος Λάμπρου, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ – υπεύθυνος του τομέα Δικαιωμάτων
Νίκος Μανιός γιατρός-πολιτικός κρατούμενος επί χούντας – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
Γρηγόρης Μαρκέτος, γιατρός-μέλος του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Πάτρα
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πολιτικός κατάδικος επί χούντας-μέλος ΣΦΕΑ
Άλκης Ρήγος, πανεπιστημιακός -μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – μέλος ΣΦΕΑ
Μανώλης Σαρρής, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Τσιγώνιας, μέλος τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ
Βίκυ Τσεφαλά, δικηγόρος- μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Κουφοντίνας ΣΥΡΙΖΑ: Χαμός στο Twitter

https://twitter.com/Afatos1968/status/1351799321130373129?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1351799321130373129%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fellada%2Fsok-sto-twitter-me-ta-stelehi-toy-syriza-poy-ypografoyn-yper-toy-koyfontina

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και στο κράτος δικαίου, θα πρέπει να είναι απόλυτος και να ισχύει για όλους και όλες τους/τις κρατούμενους/ες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει ήδη δώσει σε πολλές περιπτώσεις δείγματα γραφής για τον τρόπο που επιλέγει να αντιμετωπίζει τους κρατούμενους, τα δικαιώματά τους και έχει αποδείξει την οπισθοδρομική της αντίληψη για το σωφρονιστικό σύστημα και την λειτουργία των καταστημάτων κράτησης.

Συστηματικά η κυβέρνηση καταπατά τα δικαιώματα των κρατουμένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τραγική κατάσταση που επικρατεί εντός των φυλακών εν μέσω της πανδημίας, την τρομακτική συμφόρρηση, την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης των κρατουμένων κοκ. Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής, αποτελεί η εκδικητική μεταχείριση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται ήδη κρατούμενος επί 18 έτη και 4 μήνες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα κρατούνταν στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας. Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τις αλλαγές στον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα (ν. 4760/2020), ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει και την απομάκρυνση καταδικασμένων για τρομοκρατία από τις αγροτικές φυλακές, μία φωτογραφική διάταξη που αφορά τον συγκεκριμένο κρατούμενο, απαιτεί την επαναμεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού, κατάστημα κράτησης στο οποίο κρατούνταν πριν μεταχθεί στην αγροτική φυλακή. Παρά τα όσα ορίζει όμως, αυτός ο -ιδιαίτερα σκληρός για μια σειρά δικαιωμάτων των κρατουμένων -νόμος, ο κρατούμενος, ουδέποτε μετήχθη στον Κορυδαλλό, αλλά κατευθείαν στις φυλακές Δομοκού.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου ψεύδεται και παραβιάζει κατάφωρα το νόμο που η ίδια η κυβέρνησή της ψήφισε, με προφανή εκδικητική και βάναυση συμπεριφορά απέναντι στον συγκεκριμένο κρατούμενο. Αρνείται μάλιστα να παραδώσει στον ίδιο και την συνήγορό του τα έγγραφα της μεταγωγής.

Δημήτρης Κουφοντίνας

Σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει ήδη την 9η ημέρα απεργίας πείνας στην οποία προχώρησε, προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο, την εφαρμογή του νόμου καθώς η μεταγωγή αυτή στον Δομοκο δεν είναι νόμιμη, και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.

Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και στο κράτος δικαίου, θα πρέπει να είναι απόλυτος και να ισχύει για όλους και όλες τους/τις κρατούμενους/ες. Η μεταχείριση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα είναι παράνομη, ανεπίτρεπτη με βάση τις θεμελιώδεις αρχές προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και αποτελεί απροκάλυπτη, εκδικητική και βάναυση συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης, θα πρέπει δε να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού και δημοκρατικού κόσμου.

Κουφοντίνας ΣΥΡΙΖΑ: Νομική σκοπιά

Παράλληλα, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχολίασε πως «στην υπόθεση της έκτισης της ποινής Κουφοντίνα, ο μεγαλύτερος χούλιγκαν είναι η κυβέρνηση».

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

Στην υπόθεση της έκτισης της ποινής Κουφοντίνα, ο μεγαλύτερος χούλιγκαν είναι η κυβέρνηση.

Η έκτιση της ποινής ενός κρατούμενου δεν εξαρτάται από το είδος των αδικημάτων για τα οποία έχει καταδικαστεί. Ο σωφρονιστικός κώδικας υπάρχει για κρατούμενους που είναι υπόδικοι ή κατάδικοι λόγω τέλεσης εγκλημάτων, υπάρχει δηλαδή βασικά για ενόχους και όχι για αθώους. Ειδάλλως, ας γυρίσουμε στα βασανιστήρια και την Ιερά Εξέταση και ας πάψουμε τα περί «κράτους δικαίου».

Κι όμως αυτές τις βασικές αλήθειες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις καταπατά με φωτογραφικούς νόμους τους οποίους στη συνέχεια παραβιάζει, όσον αφορά τον συγκεκριμένο κρατούμενο, του οποίου η καταδίκη υπήρξε αμετάκλητη εδώ και πάρα πολλά χρόνια: στέρηση αδειών αν και τις δικαιούται, μεταγωγή από τις αγροτικές φυλακές Βόλου αν και σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα δεν υπέπεσε, μεταγωγή στο Δομοκό αν και ο νόμος (που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε!) επέτασσε τη μεταγωγή στον Κορυδαλλό.

Δημήτρης Κουφοντίνας

Εκδικητικός χουλιγκανισμός

Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου, είναι εκδικητικός χουλιγκανισμός πάνω στο σώμα ενός κρατούμενου – πλέον απεργού πείνας – το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο προς σκοπό. Αυτή όμως είναι μια αφόρητη κατάσταση για οποιοδήποτε κράτος ισχυρίζεται ότι είναι φιλελεύθερο.

Ποιος λοιπόν αναρωτιέται που κάποιοι απέναντι στον κρατικό χουλιγκανισμό απαντούν με οπαδικά πανώ; Είναι η κυβέρνηση που διαμορφώνει τους όρους της αντιπαράθεσης. Ας μην παραπονιούνται οι κονδυλοφόροι της που κάποιοι ανόητα πέφτουν στο επίπεδό της. Και ας μην χάσουμε οι υπόλοιποι το δάσος, δείχνοντας το δέντρο.

Το χειρότερο για εκείνους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους από τη δράση της 17Ν είναι ότι η κυβέρνηση ακυρώνει αναδρομικά τον βασικό ισχυρισμό της πολιτικής αγωγής στις δίκες της οργάνωσης, ότι η δράση της 17Ν ήταν αποκλειστικά ποινική και όχι «πολιτική». Φυσικά ο ισχυρισμός αυτός ήταν και τότε εξαιρετικά αμφισβητούμενος, αλλά αυτή η κλειστή συζήτηση φαίνεται να ξανανοίγει:

Αν ο Κουφοντίνας είναι αποκλειστικά και μόνο ποινικός κρατούμενος, γιατί να μην αντιμετωπίζεται με τους ίδιους όρους κάθε κατάδικου για ποινικά αδικήματα, ακόμα και ειδεχθή; Η κυβέρνηση, πολιτικοποιώντας την έκτιση της ποινής του Κουφοντίνα, συνομολογεί τον ισχυρισμό του ότι είναι πολιτικός κρατούμενος, αφού ως τέτοιον τον μεταχειρίζεται.

Αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός. Ένα κράτος που δικάζει ακόμα και τον χειρότερο εχθρό του πρέπει να διατηρήσει την ηθική του υπεροχή. Δεν είναι διαδικαστική αβαρία οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις και οι σωφρονιστικές προβλέψεις. Και δεν είναι ακόμα αργά η κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμνη.

Διευκρινίσεις

Την ίδια ώρα, σε περαιτέρω δημόσιες διευκρινίσεις για το νόημα της δήλωσής τους προέβησαν τις τελευταίες ώρες μερικά από τα 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπόγραψαν αρχικά το κοινό κείμενο, το οποίο σκόρπισε, ωστόσο, αμηχανία στους κόλπους της Κουμουνδούρου.

«Για τελευταία φορά. Όταν υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν σημαίνει-ποτέ δεν σήμαινε!- πως υπερασπίζεσαι τις πράξεις τους! Elementary» σχολίασε στον προσωπικό λογαριασμό της η Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «Γιατί η Δημοκρατία είναι μεγαλόθυμη και δεν εκδικείται» τιτίβισε σχετικά η Μαρία Γιαννακάκη.

Κουφοντίνας: Επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία

Την ιδια ώρα, με συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης του Δημήτρη Κουφοντίνα και μαύρες μπογιές, άγνωστοι επιτέθηκαν στο πολιτικό γραφείο της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή, στην πόλη των Σερρών. Επίθεση με φειγ βολάν και μπογιές στο πολιτικό της γραφείο στην Θεσσαλονίκη, την τρίτη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δέχτηκε κι η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου.

Κουφοντίνας ΣΥΡΙΖΑ: Ανάρτηση Λάμπρου μετά τον σάλο

Ο Πάνος Λάμπρου με νέα ανάρτησή του, όχι μόνο επιμένει στην στήριξη του στον αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το κείμενων των 17 μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απαντά και στους επικριτές του. Μάλιστα επέκρινε «κύκλους της ΝΔ» αλλά και «πρόθυμα ΜΜΕ» για χτυπήματα κάτω από τη μέση, διευκρινίζοντας ότι δεν υπερασπίζεται ένα συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά «το δίκαιο, τη νομιμότητα, την ισονομία και τα δικαιώματα, που αφορούν όλους τους κρατούμενους ανεξάρτητα του αδικήματος και της ποινής».

«Η πολιτική σκοπιμότητα και η συνήθης πολιτική αντιπαράθεση με “χτυπήματα κάτω από τη μέση” των γνωστών κύκλων της ΝΔ και των πρόθυμων ΜΜΕ έχουν το όριό τους. Το σχόλιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, δεν αφορά την υπεράσπιση ενός προσώπου, αλλά το αυτονόητο: την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, τη νομιμότητα, την ισονομία και τα δικαιώματα, που αφορούν όλους τους κρατούμενους ανεξάρτητα του αδικήματος και της ποινής. Κάθε άλλη ερμηνεία δεν έχει σχέση με την αλήθεια ούτε φυσικά με τη δική μας πολιτική τοποθέτηση» έγραψε ο Πάνος Λάμπρου στα social media, μία ημέρα το κείμενο 17 μελών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Νωρίτερα, η ΝΔ είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν συμφωνεί ή όχι με το συγκεκριμένο κείμενο των 17 στελεχών του. Η Κουμουνδούρου, με μια λιτή ανακοίνωση 23 μόλις λέξεων, δήλωσε ότι η τρομοκρατία είναι καταδικαστέα, αλλά δεν «άδειασε» τα 17 μέλη του που τάχθηκαν υπέρ Κουφοντίνα.

Επέστρεψε στο κελί μετά το νοσοκομείο

Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες ο καταδικασμένος για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται από τις 21 Δεκεμβρίου. Ο 62χρονος Κουφοντίνας, κάνει απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου ζητώντας να επιστρέψει στον Κορυδαλλό, αφού με το νέο νόμο δεν προβλέπεται σε πολυισοβίτη να εκτίει την ποινή του σε αγροτικές φυλακές, όπου και βρισκόταν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Η πολυήμερη απεργία πείνας φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία του και χρειάστηκε νοσηλευτική φροντίδα. Αυτή τη φορά – σε αντίθεση με την προηγούμενη νοσηλεία του στα Επείγοντα – έδωσε αίμα για εξετάσεις και έκανε καρδιογράφημα σύμφωνα με το LamiaReport.

Μετά το πέρας των εξετάσεων, κρίθηκε προφανώς ότι μπορεί να επιστρέψει στο κελί του και με τον ίδιο τρόπο, με ασθενοφόρο και τη συνοδεία πολλών περιπολικών και περιπολικό και τζιπ της εξωτερικής φρουράς, μεταφέρθηκε πίσω στις Φυλακές Δομοκού.

Δημήτρης Κουφοντίνας

Δημήτρης Κουφοντίνας: Αυτές είναι οι δολοφονίες για τις οποίες καταδικάστηκε

Ο Κουφοντίνας, που εμφανιζόταν είτε ως μελισσοκόμος είτε ως καθηγητής Μαθηματικών, είχε δημιουργήσει ένα προφίλ απλού καθημερινού ανθρώπου. Ωστόσο, ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μάλιστα, θεωρείται ότι είναι αυτός που έχει κρατήσει το όπλο – σφραγίδα της «17 Νοέμβρη», το 45αρι με το οποίο δολοφόνησαν τα θύματά τους. Σύμφωνα με τις ομολογίες των πρώην συντρόφων του, και όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, ο «Λουκάς» ήταν ο βασικός εκτελεστής της οργάνωσης. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες, μεταξύ των οποίων και για ανθρωποκτονίες, που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις αρχές του 1983.

Μεταξύ άλλων, κατηγορήθηκε για τις εξής δολοφονίες:

21 Φεβρουαρίου 1985: Νίκος Μομφεράτος, εκδότης της Απογευματινής

21 Φεβρουαρίου 1985: Παναγιώτης Ρουσέτης, οδηγός του Νίκου Μομφεράτου

8 Απριλίου 1986: Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιομήχανος, πρόεδρος της Χαλυβουργικής

1η Μαρτίου 1988: Αλ. Αθανασιάδης-Μποδοσάκης, επιχειρηματίας

28 Ιουνίου 1988: Ουίλιαμ Νορντίν, πλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακόλουθος Αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας

26 Σεπτεμβρίου 1989: Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της ΝΔ

12 Μαρτίου του 1991: Ρόναλντ Στιούαρτ, λοχίας της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας

7 Οκτωβρίου 1991: Τσετίν Γιοργκού, Τούρκος διπλωμάτης

14 Ιουλίου 1992: Αθανάσιος Αξαρλιάν, φοιτητής (κατά την απόπειρα δολοφονίας του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά)

24 Ιανουαρίου 1994: Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

4 Ιουλίου 1994: Ομέρ Σιπαχίογλου, Τούρκος διπλωμάτης

28 Μαΐου του 1997: Κώστας Περατικός, εφοπλιστής

8 Ιουνίου 2000: Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχος και στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας.

Η ποινή του Δημήτρη Κουφοντίνα

Πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για τον «Λουκά» της 17Ν ήταν: 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν. Η ποινή του μετά την εφετειακή απόφαση ήταν: 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.