Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Biden – Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Biden – Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου

Biden - Μητσοτάκης: Τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ ανέλαβε ο 74χρονος Τζο Μπάιντεν.

Τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ ανέλαβε ο 74χρονος Τζο Μπάιντεν που ορκίσθηκε στις 18.48 ώρα Ελλάδας στο Καπιτώλιο, απόντος του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία όμως, του απερχόμενου αντιπροέδρου Μάικ Πενς και τριών πρώην προέδρων. Στην πρώτη ομιλία του ο Μπάιντεν τόνισε ότι «αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας». «Η Δημοκρατία νίκησε» διεμήνυσε ο Μπάιντεν για να προσθέσει ότι θα δώσει την ψυχή του για να ενώσει τους Αμερικανούς. Με αιχμές κατά του απελθόντα πλέον Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε: «Αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε».

Η 20ή Ιανουαρίου του 2021 καταγράφεται όμως στην ιστορία και για το γεγονός ότι στις 18.41 ώρα Ελλάδας, ορκίσθηκε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις. Όπως ειπώθηκε στην τελετή, μάλιστα, «όταν εκείνη ορκισθεί τα αγόρια και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα ξέρουν ότι όλα είναι εφικτά». Η Κάμαλα Χάρις -που έβγαλε τη μάσκα της την ώρα που έδινε τον όρκο της για να φανεί ένα πλατύ χαμόγελο και η συγκίνηση στο πρόσωπό της- ορκίσθηκε από τη Δικαστή Σόνια Σόττομαγιόρ.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Το μήνυμα Μητσοτάκη

Μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Το μήνυμα του πρωθυπουργού που αναρτήθηκε στα αγγλικά στον λογαριασμό του στο twitter αναφέρει: «Θερμότατα συγχαρητήρια@JoeBiden και@KamalaHarris. Με την αίσθηση της ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο εθνών μας».

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Το μήνυμα της ΠτΔ

Την ευχή η θητεία του Τζο Μπάιντεν να επουλώσει τα τραύματα που επέφερε στους θεσμούς η εισβολή στο καπιτώλιο, εξέφρασε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από πρόσκληση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ παρέστη σε εκδήλωση που οργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αρχαία Αγορά, στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΗΠΑ και Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας» με αφορμή την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, με αφορμή την καμπάνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, χαρακτήρισε ζωντανή και επίκαιρη τη δημοκρατική και φιλελεύθερη κληρονομιά δύο αιώνων που μοιράζονται Έλληνες και Αμερικανοί επαναστάτες και τόνισε ότι αυτή η πίστη στην αξία και τα ιδανικά της δημοκρατίας μοιράζονται και σήμερα Ελλάδα και ΗΠΑ.

«Η επέτειος της επανάστασης του 1821 είναι μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε τον συλλογικό μας εαυτό και να εμβαθύνουμε στη δημοκρατία μας. Να αναλογιστούμε τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη μας. Να αντλήσουμε δύναμη από την αυτοθυσία και το παράδειγμα των προγόνων μας. Η ενότητα και η σύμπνοια, η προσήλωσή μας στο κοινό καλό, είναι το πιο ηχηρό μήνυμα των εορτασμών μας» τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις