Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 πληρωμή: Πότε θα πάρουν τα ποσά οι δικαιούχοι
ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 πληρωμή: Πότε θα πάρουν τα ποσά οι δικαιούχοι

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 πληρωμή: Η πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 έκλεισε χθες Τρίτη 19/1.

Η πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 έκλεισε χθες Τρίτη 19/1. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να δώσει μια ολιγοήμερη παράταση για να ενταχθούν στον 5ο κύκλο όσοι δεν πρόλαβαν. Οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα 5 σπάσανε το φράγμα των 710.000 ενώ από την επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα στις 25 Ιανουαρίου) θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναφορικά με το ποσό της επιστροφής, ο υπουργός δήλωσε πως για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5 το ποσό της επιστροφής ανέρχεται σε 50% ενώ η κυβέρνηση θα αξιολογήσει κάτι αντίστοιχο και για τις τρεις προηγούμενες. «Συνολικά, στην επιχειρηματικότητα έχουν δοθεί 7 δισ. ευρώ, μαζί με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», σημείωσε, μιλώντας στο Open TV. Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Έρχεται ”κόφτης” στις αιτήσεις

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι και αυτή τη φορά θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου που είχαμε και με την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Δηλαδή, από τις 710.000 αιτήσεις θα είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες αυτές που θα απορριφθούν για διάφορους λόγους, με κυριότερο το ότι δεν θα πληρούν όλοι το κριτήριο της μείωσης των εσόδων. Επίσης, τα «περίεργα» ευρήματα από τις προηγούμενες φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών αναμένεται ότι θα οδηγήσουν την ΑΑΔΕ στην απόφαση να παραπέμψει για έλεγχο χιλιάδες υποθέσεις που θα αποδειχθούν ύποπτες.

Για παράδειγμα, πιστωτικά έσοδα σε έναν από τους τελευταίους μήνες του 2020 θα θεωρηθούν ύποπτα ευρήματα. Όσοι τα εμφανίσουν δεν θα επιδοτηθούν, παρά μόνο ύστερα από έλεγχο για την εξακρίβωση της ειλικρίνειας της δήλωσης.

Με την απόδοση του 1,5 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα διασφαλίσουν περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας μέχρι και το τέλος Ιουνίου, καθώς και σε αυτή τη φάση θα υπάρχει ρήτρα για μη μείωση του προσωπικού μέχρι να συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Από το 1,5 δισ. ευρώ θα αναζητηθούν πίσω τα 750 εκατ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα θα δοθούν υπό μορφή επιδότησης. Οι όροι επιστροφής του τμήματος που θα αποτελέσει δάνειο θα είναι κοινοί με τους προηγούμενους γύρους: 40 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω του 1% και περίοδος χάριτος μέχρι το τέλος του 2021.

Γυναίκα με μα΄σκα

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Αντιδράσεις από το ΕΕΑ

Δυσάρεστη εξέλιξη, θεωρώντας προσχηματική την ολιγοήμερη παράταση, σχετικά με το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, χαρακτηρίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι μένουν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η τετραήμερη παράταση που έληξε χθες, επισημαίνεται από το ΕΕΑ, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και έδινε λύση στο πρόβλημα.

Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής. Η κυβέρνηση οφείλει, προσθέτει, έστω και τώρα να ανακοινώσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα για να μη δημιουργούνται ελπίδες σε ανθρώπους που παλεύουν για την επαγγελματική τους επιβίωση, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύδονται.

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, το Επιμελητήριο είχε φροντίσει να επισημάνει εγκαίρως προς το ΥΠΟΙΚ το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τους κινδύνους που διαφαίνονταν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς το υπουργείο στις 5/1/2021, είχε τονίσει ότι εξαιτίας του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου -είχε δοθεί περιθώριο μόλις 9 ημερολογιακών ημερών- οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ειδικά από τη στιγμή που ο Δεκέμβριος είναι πολύ ιδιαίτερος μήνας, δεδομένου ότι γίνονται πολλές εκκαθαρίσεις και σύμφωνα με την Εγκύκλιο δεν επιτρέπονται διορθώσεις στα στοιχεία που θα κατατεθούν.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο, το ΕΕΑ είχε ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021. Το μοναδικό που τελικά έγινε, υπογραμμίζεται, ήταν να δοθεί μία τετραήμερη παράταση η οποία και έληξε χθες, αφήνοντας βέβαια εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις