Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ αποχώρηση: Τίτλοι τέλους για την προεδρία του, αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ αποχώρηση: Τίτλοι τέλους για την προεδρία του, αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Τραμπ αποχώρηση: Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει να μην παραστεί στην ορκωμοσία, σπάζοντας την παράδοση.

Έφτασε η μεγάλη μέρα για τις ΗΠΑ όπου θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος ο αρχηγός των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Μετά από ένα εκλογικό θρίλερ και παρατράγουδα από την πλευρά του Τραμπ μέχρι την απίστευτη εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του, έφτασε η μέρα για την επίσημη διαδοχή. Στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, δηλαδή στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ορκίζεται 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει να μην παραστεί στην ορκωμοσία, σπάζοντας την παράδοση. Έτσι για πρώτη φορά στα 150 χρόνια ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αναχώρησε στις 8:15 τοπική ώρα από το Λευκό Οίκο για τελευταία φορά με το Marine Οne το οποίο θα τον μεταφέρει στη στρατιωτική βάση Αντριους της Ουάσινγκτον. Εκεί θα στηθεί μια μίνι φιέστα για το τέλος της προεδρίας του, στην οποία ωστόσο, πολλά στελέχη των ρεπουμπλικανών αναμένεται να μην παραστούν και ακολούθως θα επιβιβαστεί για τελευταία φορά στο Air Force One που θα τον μεταφέρει στη Φλόριντα, στο θέρετρό του Μαρ α Λάγκο, όπου θα παραμείνει για το επόμενο διάστημα.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και πολύ πιο αυξημένα από κάθε άλλη χρονιά με τα σχέδια της Μυστικής Υπηρεσίας να είναι πολύ λεπτομερή και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περίπου 15.000 άτομα της Εθνικής Φρουράς, συν χιλιάδες αστυνομικούς. Μπορεί ο αριθμός των παρευρισκόμενων να έχει μειωθεί αισθητά, όμως ο Τζο Μπάιντεν επέμενε να δώσει τον όρκο του σε εξωτερικό χώρο, μπροστά στο Καπιτώλιο, με θέα στο National Mall, όπως καλεί η παράδοση.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Ποιοι διάσημοι θα συμμετέχουν

Όπως ήδη έχουμε πει, παρουσιαστής της τελετής θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Tom Hanks, ενώ η Lady Gaga – που είναι ενεργή υποστηρίκτρια του νέου Προέδρου – θα συνοδεύσει τον Joe Biden και την Kamala Harris και θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο. Από την άλλη πλευρά, η Jennifer Lopez θα κάνει με τη σειρά της το δικό της πρόγραμμα, ενώ στο καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής έχουν συμπεριληφθεί κι άλλοι επίσης γνωστοί τραγουδιστές, όπως η Demi Lovato.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια ανάρτηση που έκανε λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του, τιμώντας τους σχεδόν 400.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό σε μια τελετή που έχουν διοργανώσει στην Ουάσιγκτον, έγραψε «Απόψε, στην Ουάσιγκτον, και σε όλη τη χώρα, συναντηθήκαμε για να τιμήσουμε τους 400.000 Αμερικανούς που έχουμε χάσει από την COVID-19. Ο τελευταίος χρόνος μας έχει δοκιμάσει με αδιανόητους τρόπους, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να θεραπεύουμε και να το ξεπεράσουμε – μαζί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις