Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Biden live – ορκωμοσία: Επίσημα νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Biden live – ορκωμοσία: Επίσημα νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν

Biden live - ορκωμοσία: Την τελετή ορκωμοσίας προστατεύουν 25.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς, περισσότεροι από όσους βρίσκονται σήμερα σε Αφγανιστάν, Συρία και Ιράκ.

Τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, σε μία ιστορική ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία θα κορυφωθεί με την ορκωμοσία του στην Ουάσιγκτον. Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός του Τζιλ πέρασαν τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

Νωρίς το πρωί, ο Τζο Μπάιντεν παρακολούθησε τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ.

Επιστολή Τραμπ

Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου κατευθύνθηκε κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο επιβαίνοντας στο Marine One, το ελικόπτερο του Σώματος των Πεζοναυτών τον οποίο είχε προσγειωθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου για να τον παραλάβει, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία. Ο Τραμπ πήγε στη Βάση Άντριους στο Μέριλαντ για να παραστεί σε αποχαιρετιστήρια τελετή. Στη συνέχεια, αναχώρησε για το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε μια επιστολή στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Η επιστολή που άφησε στο Οβάλ Γραφείο για τον διάδοχό του αποτελεί παράδοση στις ΗΠΑ.

Biden live: Το tweet του Μπάιντεν στη σύζυγό του Τζιλ

Λίγο μετά την άφιξή τους στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για την ορκωμοσία, ο λογαριασμός του Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα tweet με ένα μήνυμα στη σύζυγό του, την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν. «Σ ‘αγαπώ, Τζίλυ και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων που σε έχω μαζί μου στο ταξίδι μπροστά», έγραφε στο tweet.

Biden live – ορκωμοσία: Με Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας αλλά και τους περιορισμούς που δημιουργεί η πανδημία, η φετινή Ημέρα Ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί με λαμπρότητα.

Η Lady Gaga και η Τζένιφερ Λόπεζ θα βρεθούν επί σκηνής, μαζί και με άλλους, κατά την τελετή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία θα είναι μια βιτρίνα της διαφορετικότητας στην Αμερική, όπως ανακοίνωσε η ομάδα του.

Ομπάμα σε Μπάιντεν: «Αυτή είναι η στιγμή σου»

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε ένα tweet για τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν λίγη ώρα προτού ο τελευταίος ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εκκενώνεται για απειλή βόμβας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών εκκενώνεται καθώς υπάρχει απειλή για βόμβα, και ενώ σε λίγη ώρα πρόκειται να ξεκινήσει η τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο δημοσιογράφος Alex Marquardt του CNNi επιβεβαιώνει ότι υπήρξε αυξημένη παρουσία της Εθνικής Φρουράς τις τελευταίες στιγμές. Την είδηση επιβεβαίωσε και αξιωματούχος. Το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου βρίσκεται απέναντι από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου πρόκειται να ορκιστεί ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Φρούριο» η Ουάσινγκτον

Σε «φρούριο» έχει μετατραπεί η Ουάσινγκτον, όπου σε λίγη ώρα πρόκειται να ξεκινήσει η τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η πρωτεύουσα αλλά και οι πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα υπόκεινται σε αυστηρή και αυξημένη ασφάλεια έναντι φόβων για πιθανές νέες απειλές σήμερα. Ήδη από χθες, Τρίτη, η είσοδος στην πρωτεύουσα, αλλά και η πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή είναι σχεδόν αδύνατη, αφού αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το κλείσιμο πολλαπλών γεφυρών που συνδέουν την Ουάσινγκτον με τη Βιρτζίνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις