Παράταση lockdown Ελλάδα: Σενάριο “βόμβα”, ανησυχούν τα «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης

ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση lockdown Ελλάδα: Σενάριο “βόμβα”, ανησυχούν τα «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παράταση lockdown Ελλάδα: Συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας να αποτελεί τεράστιο «πονοκέφαλο» παρά τα σημάδια σταθεροποίησης

20.01.2021 | 09:01

Την ώρα που η αγορά δίνει μάχες να βρει τον ρυθμό της, οι καταστηματάρχες δηλώνουν ανακουφισμένοι και οι πολίτες ελπίζουν σε μια επιστροφή στην “κανονικότητα”, το σενάριο για παράταση του lockdown επανέρχεται και προκαλεί τρόμο. Η “βόμβα”, πάνω που αισιοδοξούμε πως η επιστροφή στη ζωή δεν είναι και πολύ μακριά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης αναδεικνύει τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, εάν δούμε «εκτίναξη στο ελατήριο» του κορονοϊού. «Αν το ελατήριο εκτιναχθεί, θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον». Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή, τα ενεργά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.000.

Ο καθηγητής σημείωσε πως «τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί στα 500 με 600», τονίζοντας: «Ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό». Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως είναι «ευχής έργον που το μεταλλαγμένο στέλεχος, το ένα από τα δύο, είναι στην Κρήτη που διαθέτει χαμηλό ιικό φορτίο» και δήλωσε ότι «οι μεταλλάξεις δημιουργούν μικρότερη τοξικότητα στον ιό για να μπορέσει να επιβιώσει και να μεταδοθεί ευκολότερα». Σχετικά με τους εμβολιασμούς, διευκρίνισε πως τα εμβόλια καλύπτουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, αλλά τόνισε πως «κάθε μέρα θα πρέπει να γίνονται 50 έως 60.000 εμβολιασμοί για να αποκοπεί η μεταδοτικότητα» κι αυτό γιατί «το μεταλλαγμένο στέλεχος απειλεί με υπερμετάδοση».

Τα «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης ανησυχούν τους ειδικούς

Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός «ορφανών» κρουσμάτων μεταλλαγμένου κορονοϊού στην Ελλάδα –  όπως αυτών που εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία – στην Αττική και την Κρήτη. Πρόκειται για κρούσματα που εντοπίστηκαν «εντός της κοινότητας» και όχι μέσω των πυλών εισόδου της χώρας και αυτό το στοιχείο είναι ακριβώς που προκαλεί ανησυχία στον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες αρχές. Αν οι φόβοι επιβεβαιωθούν, τότε αυτό σημαίνει ότι ο μεταλλαγμένος ιός υπάρχει και πολλαπλασιάζεται μέσω διασποράς στη χώρα μας, όσο κι αν τα κρούσματα είναι λίγα. Πρόκειται για 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού, ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη από τα συνολικά 26 που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Τα κρούσματα βεβαίως έχουν τεθεί σε καραντίνα. Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε 1.500 αλληλουχίσεις γονιδιώματος (DNA) προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα για τα μεταλλαγμένα κρούσματα.

Τι ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ

Η έκθεση του ΕΟΔΥ για την Tρίτη 19 Ιανουαρίου, καταγράφει 566 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ενώ οι θάνατοι φτάνουν τους 30. Παράλληλα, 320 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει: «Σήμερα ανακοινώνουμε 566 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149.462, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.786 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.808 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

320 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 225 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω 1.037 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 30 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.518 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.254 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Η κατανομή των κρουσμάτων

Η κατανομή των 566 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

38 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

39 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

35 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

27 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

71 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

18 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

27 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

72 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π. Ε Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

21 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

14 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

3 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης

2 κρούσματα στην Π.Ε Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

12 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Υπό διερεύνηση 2 κρούσματα

Exit mobile version