Εστίαση άνοιγμα πότε: Αρνητικοί οι εστιάτορες, σκέψεις για εξωτερικούς χώρους

ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση άνοιγμα πότε: Αρνητικοί οι εστιάτορες, σκέψεις για εξωτερικούς χώρους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Εστίαση άνοιγμα πότε: Ο κλάδος της εστίασης είναι απρόθυμος να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου.

20.01.2021 | 17:00

Το λιανεμπόριο ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά τη Δευτέρα με τον κόσμο να βγαίνει για να ψωνίσει. Οι καταστηματάρχες είδαν και πάλι τα μαγαζιά τους να ανοίγουν ενώ οι τζίρος που έγινε ήδη από την πρώτη μέρα είναι αρκετά καλός. Αυτό βέβαια λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο καθώς ο κόσμος μετά το lockdown ήθελε να βγει, πράγμα που έκανε, ενώ παράλληλα τρέχει και η εκπτωτική περίοδος. Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει για την εστίαση. Η καλή πορεία που έχει μέχρι τώρα η χώρα στη διαχείρηση του κορονοϊού κάνει τους επιχειρηματίες να πιέζουν την κυβέρνηση για γρηγορότερο άνοιγμα. Από την άλλη η κυβέρνηση λέει πως το θέμα της εστίασης μπορεί να περιμένει. Σήμερα συνάντηση είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Η συνάντηση τελικώς δεν έβγαλε κάποια ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης.

Ο κλάδος της εστίασης είναι απρόθυμος να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου μόνο για τους εξωτερικούς χώρους θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργήσει και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους επιχειρηματίες. O κύριος Καββαθάς είπε ότι το κρίσιμο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει επέλθει ο κλάδος.

Τόνισε ότι στη συνάντηση με τον κύριο Σταϊκούρα τέθηκαν μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης όπως για παράδειγμα η επιστρεπτέα προκαταβολή τα ενοίκια, το κούρεμα οφειλών , χρηματοδοτικά εργαλεία και άλλα. Όπως είπε ο κύριος Καββαθάς, ο υπουργός οικονομικών έδειξε να κατανοεί τις θέσεις των επιχειρηματιών και την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και θα αναλάβουμε Πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξη του».

Εστίαση: «Όχι» των εστιατόρων για άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Ο πρόεδρος της ένωσης εστιατορίων και συναφών Αττικής κύριος Γιάννης Δαβερώνης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης στα μέσα Φεβρουαρίου μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει την Αττική και όχι ολόκληρη, παρά μόνο κάποιες λίγες περιοχές και συγκεκριμένα μαγαζιά , αλλά θα ήταν καταστροφικό για το σύνολο του κλάδου.

«Με αυτές τις συνθήκες ο κλάδος δεν μπορεί να κάνει τζίρους και κατά συνέπεια δεν θα μπορέσει να καλύψει ούτε τα λειτουργικά του έξοδα» σημείωσε ο κύριος Δαβερώνης. Είπε, μάλιστα, ότι τις τελευταίες ημέρες συνομίλησε με μία σειρά από πρόεδρους τοπικών ενώσεων εστιατόρων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στην περιφέρεια οι οποίοι ήταν επίσης κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή την προοπτική.

Exit mobile version