Ελληνοτουρκικά – διερευνητικές επαφές: Ο Δένδιας καλεί την Άγκυρα να αφήσει τις απειλές πολέμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά – διερευνητικές επαφές: Ο Δένδιας καλεί την Άγκυρα να αφήσει τις απειλές πολέμου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Ελληνοτουρκικά - διερευνητικές επαφές: Στις 25 Ιανουαρίου Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν τον 61ο γύρο των διευρενητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.

19.01.2021 | 18:58

Στις 25 Ιανουαρίου Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν τον 61ο γύρο των διευρενητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Η περασμένη χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη για τα ελληνοτουρκικά και το γεγονός των διερευνητικών αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Βέβαια η καθεμία χώρα θέλει να θέσει τη δική της αντζέντα στο τραπέζι με την Τουρκία να θέλει να βάλει όλα τα θέματα μέσα και την Ελλάδα να μιλάει μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Βουλή, επανέλαβε ότι είναι «απαράδεκτη η τακτική της Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Με καλή πίστη» προσέρχεται η Ελλάδα στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής υπογράμμισε πως «τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου». «Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται έτσι ευκαιρία διαλόγου πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

Πέραν αυτού και με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε με δημόσια τοποθέτηση ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν τα σχέδια για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και Ανατολικά της Κρήτης διευκρίνισε:

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό».

Exit mobile version