Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γάλα αμυγδάλου – Οφέλη: Υγιεινή και νόστιμη διατροφική επιλογή
PLUS

Γάλα αμυγδάλου – Οφέλη: Υγιεινή και νόστιμη διατροφική επιλογή

Η αξία του γάλακτος αμυγδάλου είναι φανερή σε πολλούς τομείς της υγείας και της διατροφής μας κι αποτελεί μια πολύ νόστιμη προσθήκη στο διατροφολόγιό μας.

Η διατροφή μας έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια με το γάλα αμυγδάλου. Είναι μια υγιής λύση για όλους μας, όχι μόνο για τα άτομα που ακολουθούν την vegan διατροφή. Μπορεί βέβαια, και κακώς γίνεται αυτό, πολλοί να το θεωρούν «μόδα», αλλά φυσικά και πρόκειται για κάτι τέτοιο. Πέρα απ’ το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και είναι ιδανικό για μια υγιεινή διατροφή, ευεργετεί άτομα διατροφικής μειονότητας. Για παράδειγμα, είναι μια ιδανική λύση για άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη. Τα άτομα αυτά δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν μια τέτοια διατροφή, για να είναι π.χ. πιο fit, αλλά πρόκειται για ένα θέμα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορεί το πεπτικό τους σύστημα και εν γένει ο οργανισμός τους να επεξεργαστεί την λακτόζη.

Αν και το γάλα αμυγδάλου δεν είναι τόσο πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως το αγελαδινό, δεν παύει να περιέχει θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερα είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη Ε. Μπορεί να εμπλουτίζεται παρόλα αυτά με βιταμίνη D, ασβέστιο και πρωτεΐνη. Δεδομένων αυτών, λοιπόν, παρέχει πολλά οφέλη στην διατροφή όλων μας σε πολλούς τομείς. Επίσης είναι σχετικά εύκολο να το φτιάξει κανείς και στο σπίτι του, αν και λίγο χρονοβόρο. Αν, βέβαια, δεν θέλει κάποιος να μπει στην διαδικασία να το φτιάξει, υπάρχει εναλλακτική. Μπορεί κάλλιστα να το βρει σε καταστήματα οικολογικών προϊόντων και σε αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ πλέον.

Αμύγδαλα

Γάλα αμυγδάλου – Οφέλη: Συνταγή

Για να φτιάξουμε το γάλα αμυγδάλου πρέπει να μουλιάσουμε στο νερό για 2 περίπου μέρες, 1 φλυτζάνι (ή περισσότερο άμα θέλουμε) αμύγδαλα. Πρέπει να προσέξουμε, ώστε το νερό να τα σκεπάζει. Μετά από αυτό, στραγγίζουμε τα αμύγδαλα και τα ξεπλένουμε καλά. Τα τοποθετούμε στο μπλέντερ κι αφού προσθέσουμε 2 φλιτζάνια νερό, τα “χτυπάμε” μέχρι να πολτοποιηθούν. Στην συνέχεια τοποθετούμε τον πολτό αμυγδάλου σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα ή σε ένα τουλπάνι, που πρέπει να βρίσκονται μέσα σε μεγάλο μπολ. Τέλος, στραγγίζουμε το ύφασμα με τον πολτό με τα χέρια μέχρι να βγουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε εκχύλισμα βανίλιας (1-2 σταγόνες), μέλι ή κανέλα.

Κουζίνα μαγείρεμα

Γάλα αμυγδάλου – Οφέλη: Τί μας προσφέρει;

  • Λίγες θερμίδες: Αν κάποιος θέλει να μειώσει τις θερμίδες στην διατροφή του μπορεί να αντικαταστήσει ένα ποτήρι αγελαδινού γάλακτος, 150 θερμίδες, με ένα ποτήρι γάλακτος αμυγδάλου, 30 θερμίδες (!).
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε. Επίσης, το ελαϊκό οξύ, που είναι το κύριο λιπαρό οξύ στο αμυγδαλέλαιο , έχει ευεργετικές ικανότητες για τα λιπίδια του αίματος.
  • Διατηρεί τα οστά μας γερά: Γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και σε συνδυασμό με τον ήλιο, που είναι η κύρια πηγή της, μειώνει τον κίνδυνο εύθραυστων οστών, κόπωσης και αδύναμων μυών.
  • Δεν ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος: Το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνες και ελάχιστη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Συνεπώς, είναι κατάλληλο και για διαβητικούς.
  • Δεν περιέχει λακτόζη: Όπως είπαμε και πριν απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη. Είναι η καλύτερη εναλλακτική για βρέφη που είναι δυσανεκτικά και δεν μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τον θηλασμό ή το έτοιμο βρεφικό γάλα.
Πρωινό γάλα αμυγδάλου

Δείτε ακόμη:

Ζώδια 19/1: Προβλέψεις για σήμερα Τρίτη
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι της ταχυκαρδίας
Πράγματα που δεν φανταζόμασταν ότι μπορεί να πλύνει το πλυντήριο!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις