Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν πραξικόπημα: «Σύννεφα» γύρω από τον σουλτάνο
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν πραξικόπημα: «Σύννεφα» γύρω από τον σουλτάνο

Ερντογάν πραξικόπημα: Ο ιμάμης του τζαμιού Χαμάζα, Σελαχατίν Γιούρτλου, απείλησε ευθέως με πραξικόπημα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πληθαίνει στην Τουρκία η φημολογία για πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Μετά τους πολιτικούς που μιλούν ευθέως ή πλαγίως γι’ αυτό, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση έχει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και στενός σύμμαχος του Ερντογάν Αχμέτ Νταβούτογλου, τη σκυτάλη πήραν και οι ιμάμηδες. Ο Νταβούτογλου από θεωρητικός τους δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και συγγραφέας του βιβλίου «Το στρατηγικό βάθος», πάνω στο οποίο εδράστηκε αυτή, έχασε την εύνοια του Ερντογάν και τη θέση του, διαγράφηκε από το κόμμα και δημιούργησε το δικό του «Κόμμα του Μέλλοντος».

Τώρα με τη φράση  «Σηκωθείτε, κάντε το καθήκον σας» σειρά πήρε ο ιμάμης του τζαμιού Χαμάζα, Σελαχατίν Γιούρτλου, που με βίντεο που αναρτήθηκε στα social mediaαπείλησε ευθέως με πραξικόπημα τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Γιουρτλού δεν είναι κάποιος τυχαίος θρησκευτικός λειτουργός σε κάποιο απομονωμένο χωριό της Τουρκίας. Είναι μέλος της Diyanet, της πανίσχυρης Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ενώ συνδέεται και με άλλους ισχυρούς θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας και κυρίως της Κωνσταντινούπολης. Στο βίντεό του ο Γιουρτλού κάνει λόγο για εμπλοκή του στρατού έτσι ώστε να επιβιώσει το έθνος και να εκδιωχθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τζαμί

Ερντογάν πραξικόπημα: «Ο στρατός θα συμμαχήσει με το έθνος»

«Ο στρατός θα συμμαχήσει με το έθνος. Θα ενωθούν. Θα πάνε χέρι – χέρι. Κανένας από αυτούς δεν μπορεί να επιβιώσει», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Θα μπουν μέσα από τα κενά, θα φτάσουν μέχρι το βαθύτερο δωμάτιο, θα τα λύσουν όλα, με την άδεια του Αλλάχ. Όταν έρχεται ο στρατιώτης μου, καλύτερα να είμαι εκεί. Στρατιώτης αδερφός σε παρακολουθεί. Κανένας από αυτούς δεν μπορεί να επιβιώσει. Όσοι έχουν μυαλό θα μετανοήσουν και θα ξεφύγουν. Ο Αλλάχ θα φέρει το φως του», προσθέτει στη συνέχεια.

 

Ερντογάν

 

Ερντογάν πραξικόπημα: Μνήμες από το πραξικόπημα του 2016

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα λόγια του Ιμάμη έχουν σαφή υπόνοια πραξικοπήματος καθώς σε άλλο σημείο αναφέρει πως «Τι είναι το φως; Βλέπει τα πάντα. Όταν σε κοιτάζει σε καταλαβαίνει. Αυτό το φως θα αναπτυχθεί στο μέλλον. Ο στρατός και το έθνος θα ενωθούν. Θα έρθει η Δικαιοσύνη και η αλήθεια. Ο κόσμος του Ισλάμ θα χαμογελάσει. Θα διασφαλιστεί η δικαιοσύνη. Θα τιμωρηθούν αυτοί που κάνουν ψεύτικη δουλειά».

 

Τουρκία πραξικόπημα 2016

 

Μάλιστα, στην Τουρκία ήδη κάνουν παραλληλισμούς με ανάλογα κηρύγματα που είχαν προηγηθεί του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Αυτό γιατί ο Ιμάμης Γιούρτλου ανέφερε πως «τρεις στρατηγοί θα ονειρευτούν, τρεις από αυτούς τους διοικητές του στρατού. Σηκωθείτε, κάντε το καθήκον σας», σε ένα σημείο του βίντεο. Μια φράση που είχε χρησιμοποιηθεί και σε αρκετά βίντεο από μέλη της FETO πριν από το πραξικόπημα του 2016.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις