Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αττική κορονοϊός: Πίεση και φόβος εν μέσω εκπτώσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Αττική κορονοϊός: Πίεση και φόβος εν μέσω εκπτώσεων

Αττική κορονοϊός: Το θέμα προβληματίζει τους ειδικούς την ώρα μάλιστα που άνοιξαν το λιανεμπόριο και μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός λόγω των εκπτώσεων

Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία με τον αριθμό των διασωληνωμένων στη χώρα να μην υποχωρεί, ενω καθημερινά καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές της Αττικής. Το θέμα προκαλεί ανησυχία την ώρα μάλιστα που άνοιξαν το λιανεμπόριο και μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός λόγω των εκπτώσεων ανά πάσα στιγμή, τα σχολεία, και το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα την θερμοκρασία. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 320 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε μόλις 8.173 τεστ, μοριακά και rapid. Οσον αφορά στην κατανομή των περιστατικών, τα 137 από τα 320 καταγράφονται στην Αττική, με τα 46 να είναι στο κέντρο της Αθήνας.

Η κατανομή που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Αττική:

9 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
19 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
19 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
10 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
46 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
10 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
24 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία την Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 35 νέα κρούσματα του ιού. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει για ακόμα μία μέρα πάνω από 300 με 322 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 231 (71,7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.031 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Ερμού καταστήματα

Κορονοϊός: Προσπάθεια  επιστροφής στην κανονικότητα

Χθες Δευτέρα, έγινε το πρώτο επιφυλακτικό βήμα για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, καθώς αρκετοί ήταν οι καταναλωτές που σχημάτισαν ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα κριθεί η άρση και άλλων μέτρων, όπως η μετακίνηση μεταξύ νομών. Aπό τις 7 το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα μπορούν να σηκώσουν ρολά και να υποδεχθούν τους πελάτες, μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας λόγω του καθολικού lockdown.

«Αυτοψία» στην Ερμού πραγματοποίησαν από κοινού ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, κι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, προκειμένου να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων κατά την επαναλειτουργία των καταστημάτων. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στο επόμενο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Crash test για τις επόμενες κινήσεις

«Όλοι καταλάβαμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να διατηρήσουμε ανοιχτή την οικονομία και το λιανεμπόριο. Δεν πρέπει να το χάσουμε. Κρίμα να κλωτσήσουμε την ευκαιρία της επανεκκίνησης. Πρέπει να είμαστε ανοικτοί, να λειτουργήσει η αγορά με κανόνες και να κρατήσουμε χαμηλά τη νόσο. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα όλων μας», είπε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Παράλληλα, προέτρεψε τους καταναλωτές, να μη συνωστιστούν στα καταστήματα. «Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και με διευρυμένο ωράριο» είπε, τονίζοντας ότι όπου «χρειαστεί να παρέμβουμε και να κλείσουμε αγορές θα το κάνουμε».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, ενώ εξετάζεται επίσης το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και η άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί υπόψιν της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ την Παρασκευή θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Πιθανότερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους, είναι η 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου. Στο «τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο η μετακίνηση των πολιτών προς τα χιονοδρομικά να γίνεται με την επίδειξη αποδεικτικού της κράτησης και να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Star, το σενάριο για επιστροφή στα σχολεία των μαθητών γυμνασίων και λυκείων στις 25 Ιανουαρίου απομακρύνεται, καθώς θα χρειαστεί να μετρηθεί το «αποτύπωμα» της επιστροφής των μικρών μαθητών στα θρανία. Σε κάθε περίπτωση, από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα κριθεί η άρση και άλλων μέτρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις