Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Λιανεμπόριο άνοιγμα: Οι ευθύνες των πολιτών και του κράτους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιανεμπόριο άνοιγμα: Οι ευθύνες των πολιτών και του κράτους

Λιανεμπόριο άνοιγμα: Το πόσο θα παραμείνει ανοιχτή η αγορά θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών και των καταστηματαρχών, αλλά και από το ίδιο το κράτος.

Και επειδή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ακούγαμε από τα κυβερνητικά στελέχη ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει και ότι οι ζημιές από τις συνεχείς απαγορεύσεις μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες, τώρα είναι η σειρά τους να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια που θα κάνουν πολίτες και έμποροι. Η αγορά άνοιξε, ωστόσο το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παραμείνει ανοιχτή θα εξαρτηθεί αφενός από την συμπεριφορά των πολιτών και των καταστηματαρχών, αφετέρου από το ίδιο το κράτος. Οι πολίτες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, οφείλουν να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, να μην συγχρωτίζονται έξω από τα μαγαζιά και να μην κάνουν κατάχρηση της αποστολής μηνύματος για ψώνια. Οι έμποροι και οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες για τον αριθμό των πελατών που μπορούν να εισέλθουν στο κατάστημα ανάλογα με τα τετραγωνικά και να εξυπηρετούν τους πολίτες γρήγορα και με ασφάλεια.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Και ερχόμαστε τώρα στον ρόλο του κράτους και της επίσημης πολιτείας. Αρχικά την ευθύνη για το άνοιγμα της αγοράς την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση, οπότε από αυτήν θα αναζητηθούν ευθύνες εάν κάτι δεν πάει καλά. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα παρακολουθεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων, τόσο ως προς τους πολίτες, όσο και προς τους καταστηματάρχες. Επιπλέον, η πολιτεία είναι υπεύθυνη για την τήρηση και των παράλληλων περιοριστικών μέτρων, που είναι η χρήση μάσκας, τα άτομα που επιβαίνουν σε ένα ΙΧ, αλλά και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.

Μαγαζιά

Λιανεμπόριο άνοιγμα: Ένα λάθος «σήμα» και η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα πάντα κρίνονται στην πράξη και επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δοθεί ένα λάθος «σήμα» ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε, η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Γι’ αυτόν τον λόγο τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν επωμιστεί το άνοιγμα της αγοράς προειδοποιούν ότι αν δεν τηρηθούν οι κανόνες που θεσπίστηκαν τότε η αγορά θα ξανακλείσει. Αυτό πάντως που στέλνουν ως μήνυμα στους πολίτες και τους καταστηματάρχες ισχύει και για την ίδια την κυβέρνηση, που θα «χρεωθεί» ένα ακόμη «ανοίγω-κλείνω» την αγορά.

Μαγαζιά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις