Ερντογάν – Μακρόν διάλογος: Έτοιμες για ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκία – Γαλλία

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Μακρόν διάλογος: Έτοιμες για ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκία – Γαλλία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ερντογάν - Μακρόν διάλογος: Η στροφή του Ερντογάν σημειώνεται σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά την Ευρώπη

17.01.2021 | 11:37

Μια νέα αρχή για τη σχέση τους επιδιώκουν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν, μετά από μια περίοδο με ανταλλαγή απειλών και πολύ σκληρών χαρακτηρισμών. Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε πρόσφατα να χαρακτηρίσει τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. «φασίστες» και «ναζιστές» στοχεύοντας προσωπικά τον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε ψυχοπαθή και «πρόβλημα για τη Γαλλία» που πρέπει οι Γάλλοι να… ξεφορτωθούν. Προχωρώντας δε ένα βήμα πιο πέρα από τις λεονταρίστικες κραυγές, ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα. Λίγους μήνες μετά το ακραίο παραλήρημα και διαπιστώνοντας πως αυξάνεται η συσπείρωση πολλών χωρών-μελών της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, ο “σουλτάνος” αλλάζει στάση. Τουλάχιστον αυτό δείχνει, καθώς οι προκλήσεις τουλάχιστον στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζονται.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει πλέον θετικός στην επανεκκίνηση διαλόγου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό αποδεικνύεται από την επιστολή που έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «L’ Opinion». Στην επιστολή, που σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρει ημερομηνία 10 Ιανουαρίου, ο Μακρόν απαντά με φιλική διάθεση σε προηγούμενο αίτημα του Ερντογάν και δηλώνει διαθέσιμος για τηλεδιάσκεψη. «Değerli Tayyip, ας μιλήσουμε! Στη διάθεσή σας για μια τηλεδιάσκεψη», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την τουρκική λέξη «Değerli» που σημαίνει «αγαπητέ».

Ερντογάν – Μακρόν: Στροφή λόγω… φτώχειας και Μπάιντεν

Ο Μακρόν εκφράζει, σύμφωνα με την L’ Opinion, τις «ευχές σε εσάς και τον τουρκικό λαό για ευτυχία και αρμονία» και προσθέτει «όπως και εσείς, θεωρώ ότι η καταπολέμηση της επιδημίας της Covid-19 απαιτεί μια συλλογική απάντηση, επιθυμώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας τις επόμενες μέρες. Θα μπορούσαμε επίσης να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να συζητήσουμε τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως τις προοπτικές της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Εύχομαι το έτος 2021 να είναι το έτος της επιστροφής στη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη θετική συμβολή της Τουρκίας».

Η στροφή του Ερντογάν σημειώνεται σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά την Ευρώπη, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει και ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ο οποίος ενδέχεται να μην είναι τόσο διαλλακτικός απέναντι στην Άγκυρα όσο ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Exit mobile version