Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ίμια ελληνοτουρκικά: Διαβήματα στην Τουρκία για τις παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ίμια ελληνοτουρκικά: Διαβήματα στην Τουρκία για τις παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών

Ίμια ελληνοτουρκικά: Το τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει γνωστά δύο περιστατικά, με τα τουρκικά σκάφη να πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στα ελληνικά σκάφη

Στην ακραία προκλητική ρητορική που έχει επεκταθεί στα Ίμια στάθηκε από το βήμα της Βουλής  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Αναφερθήκατε σε δύο περιστατικά. Έχει γίνει διάβημα για το πρώτο, για το άλλο δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη ως Υπουργείο Εξωτερικών από τις αρμόδιες αρχές. Είναι αυτονόητο ότι διάβημα γίνεται εφόσον το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αλλά για το πρώτο, έχει γίνει διάβημα στην Άγκυρα» απάντησε ο κ. Δένδιας. Όπως είναι γνωστό, με επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελληνικά αλιευτικά σκάφη σημαδεύτηκε η ημέρα των Θεοφανείων στο ανατολικό Αιγαίο, όταν τα τουρκικά σκάφη  εντόπισαν ελληνικά αλιευτικά να έχουν πλησιάσει στις βραχονησίδες Ίμια, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο την συγκεκριμένη περίοδο, για το ψάρεμα της τσιπούρας.

Οι Τούρκοι επανέλαβαν την πρακτική αυτή  την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, όταν τουρκική ακταιωρός  ανέπτυξε ταχύτητα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε αλιευτικό από την Κάλυμνο στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ακολουθούμενη από σκάφος του Λιμενικού, το οποίο την καταδίωξε.

Ίμια: Όταν οι Τούρκοι σήκωσαν όπλο, αρχές του 2020

Οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες από πλευράς τουρκικής Λιμενικής Αστυνομίας, είναι πολλές, αλλά σπανίως έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Τον Ιανουάριο του 2020, ερασιτεχνική κάμερα Ελλήνων ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, κατέγραψε τις χοντράδες των Τούρκων. Σύμφωνα με το βίντεο-ντοκουμέντο που αναρτήθηκε από τους Καλύμνιους επαγγελματίες ψαράδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Τούρκοι λιμενικοί προσέγγισαν με φουσκωτή βάρκα το καΐκι των Ελλήνων, το οποίο επιχείρησαν να αναχαιτίσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Αφού συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των ψαράδων, οι οποίοι μεταξύ άλλων τους απάντησαν ότι “Είναι Ελλάδα ρε εδώ!”, Τούρκος λιμενικός εμφανίζεται να ανασύρει όπλο το οποίο προτάσσει εναντίον των ψαράδων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις