Αθήνα

°C

Τετάρτη

23

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ Τουρκία: Πρώτο μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ Τουρκία: Πρώτο μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν

ΗΠΑ Τουρκία: Το γραφείο του Ερντογάν υπέβαλε αίτημα τον περασμένο μήνα για τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Μπάιντεν, αλλά ακόμα περιμένει.

Παρά την… πρεμούρα των Τούρκων να ανακοινώσουν πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί την αλλαγή και βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, που έχουν διαταραχθεί όσο ποτέ το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Τον περασμένο μήνα το γραφείο του Τούρκου προέδρου υπέβαλε αίτημα για τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο, αλλά επτά ημέρες προτού ο τελευταίος αναλάβει την προεδρία τίποτα τέτοιο δεν έχει συμφωνηθεί. Το τελευταίο και παρόλη την αναστάτωση που υπάρχει στην Ουάσιγκτον μετά τα γεγονότα του Καπιτώλιου και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τραμπ, μόνο ως περιφρόνηση μπορεί να εκληφθεί, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για έναν από τους πιο ισχυρούς συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη η στάση του Μπάιντεν δεν αποτελεί έκπληξη, αν θυμηθούμε τα περσινά του σχόλια στους New York Times, όταν ανάφερε ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να έχει διαφορετική προσέγγιση απέναντι στον Ερντογάν και να υποστηρίξει την τουρκική αντιπολίτευση. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν δεν βιάστηκε να συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, δεδομένης της θερμής σχέσης του με τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και πως ο τούρκος ηγέτης ήταν από τους τελευταίους, σε παγκόσμιο επίπεδο, που προέβη σε αυτή την κίνηση, στέλνοντας συγχαρητήριο μήνυμα στο τέλος Νοεμβρίου.

Μπάιντεν Ερντογάν

ΗΠΑ Τουρκία: «Σφυρίζουν» και οι δύο πλευρές

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα, τόσο η ομάδα του Μπάιντεν για τη μετάβαση στην προεδρία όσο και η τουρκική προεδρία απέφυγαν να δώσουν άμεσες απαντήσεις στα μέσα ενημέρωσης όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το θέμα. Εκπρόσωπος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ομάδα του θα συνεχίσει να εξετάζει τα μηνύματα που έχουν σταλεί για τηλεφωνικές συγχαρητήριες κλήσεις στον Μπάιντεν. «Πέραν τούτου, δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο» είπε ο εκπρόσωπος. Παρομοίως, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι το γραφείο του θα ενημέρωνε σε περίπτωση που υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν.

 

Ιμπραχίμ Καλίν

 

Και οι Τούρκοι τον… χαβά τους

Πάντως, ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, ανέφερε την Κυριακή στην τουρκική τηλεόραση ότι οι επαφές της Άγκυρας με την ομάδα μετάβασης του Μπάιντεν ήταν «πολύ θετικές». «Είπαν ότι θέλουν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Τουρκία και να γυρίσουν νέα σελίδα» τόνισε ο Καλίν. Πάντως, σημειώνει το Middle East Eye, η απροθυμία του Μπάιντεν να μιλήσει με τον Ερντογάν, ενώ καλεί όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων, από τη Νότια Κορέα έως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, υποδηλώνει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να γυρίσει σελίδα με την τουρκική κυβέρνηση.

Τζο Μπάιντεν
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις