Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία διανομέας: «Δεν εξυπηρετώ Εβραίους»
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία διανομέας: «Δεν εξυπηρετώ Εβραίους»

Γαλλία διανομέας: Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών καταδικάστηκε ένας διανομέας, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τα γεύματα από δύο κοσέρ εστιατόρια.

Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε από δικαστήριο του Στρασβούργου στη Γαλλία ένας διανομέας, μετά την άρνησή του να παραδώσει γεύματα που είχαν παραγγελθεί από δύο κοσέρ εστιατόρια. Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου τόνισε ότι «Στη Γαλλία απαγορεύονται δια νόμου οι διακρίσεις. Σε αυτήν τη χώρα οφείλουμε να σεβόμαστε τους πάντες». Όσον αφορά στον καταδικασθέντα, πρόκειται για έναν 19χρονο Αλγερινά, που έφτασε στη Γαλλία με τουριστική βίζα πριν από έναν χρόνο, η οποία έχει πλέον λήξει και για αυτό θεωρείται ότι παραμένει παράτυπα στη χώρα και θα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το γαλλικό έδαφος.

Ως προς το περαστικό αυτό καθεαυτό, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δύο εστιατόρια είδαν να ακυρώνονται οι παραγγελίες τους από έναν διανομέα της εταιρείας Deliveroo, αφού του διευκρίνισαν, κατόπιν δικού του ερωτήματος, ότι σερβίρουν εβραϊκή κουζίνα.   Στο δικαστήριο, ο ένας εστιάτορας είπε ότι ο διανομέας, που χρησιμοποιούσε το λογαριασμό ενός άλλου στο Deliveroo, του είπε ότι «Δεν εξυπηρετεί Εβραίους» και ακύρωσε την παραγγελία μπροστά του. Ο νεαρός παραδέχτηκε ότι ακύρωσε τις παραγγελίες, όχι όμως ότι είπε τη συγκεκριμένη φράση.

Deliveroo

Γαλλία διανομέας: «Το χέρι εναντίον του αντισημιτισμού δεν έτρεμε»

Ο δικηγόρος των δύο εστιατόρων, Ραφαέλ Νισάν, τόνισε ότι «η δικαιοσύνη μίλησε» αλλά εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι Αρχές δεν στράφηκαν και εναντίον του Deliveroo. Μολονότι η εταιρεία διαβεβαίωσε την Δευτέρα ότι «παίρνει πολύ σοβαρά» αυτό το επεισόδιο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι το Deliveroo «δεν ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμο» με την αστυνομία ώστε να εντοπιστεί ο διανομέας. Ο 19χρονος χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό ενός άλλου προσώπου για να μπαίνει στην πλατφόρμα και πληρωνόταν για τις υπηρεσίες του στον λογαριασμό ενός τρίτου προσώπου.

«Είμαστε ανακουφισμένοι με την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας, που επέτρεψε να ταυτοποιηθεί ο δράστης αυτών των απεχθών πράξεων, χάρη στη στενή συνεργασία του Deliveroo με τις υπηρεσίες της αστυνομίας» ανέφερε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της εταιρείας, Μελβίνα Σαρφατί Ελ Γκραμπλί. Η εταιρία αποφάσισε να διακόψει αμετάκλητα τη συνεργασία της με τον κάτοχο του λογαριασμού, ο οποίος «τον δάνεισε παρανόμως» στον νεαρό Αλγερινό. Ο διανομέας θα πρέπει επίσης να καταβάλει αποζημίωση ύψους 1.000 ευρώ στο καθένα από τα εστιατόρια.

Deliveroo

Τι είναι το Κοσέρ

Κοσέρ ονομάζεται το σύνολο των εβραϊκών θρησκευτικών κανόνων σχετικά με την διατροφή. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται η απαγόρευση βρώσης συγκεκριμένων ειδών τροφής (χοιρινό κρέας, οστρακοειδή και τα όλα τα είδη εντόμων εκτός από ορισμένα είδη ακρίδων). Επιβάλει επίσης τη θανάτωση των ζώων με συγκεκριμένο τρόπο. Η σφαγή πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο άτομο (shochet), το οποίο με ένα ειδικό εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι με ίσια κόψη (όχι πριονωτό), κόβει με μία κίνηση το λαιμό του ζώου, την κύρια αρτηρία, την κύρια φλέβα, την τραχεία και τον οισοφάγο. Το ζητούμενο είναι η ακαριαία πτώση της πίεσης του αίματος προς τον εγκέφαλο ώστε ο θάνατος να επέλθει γρήγορα και το ζώο να χάσει τις αισθήσεις του και να μην πονά και βασανίζεται καθώς πεθαίνει. Δεν επιτρέπεται η αναισθητοποίηση του ζώου πριν τη σφαγή.

Επειδή αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη βασική νομοθεσία της ΕΕ περί τη σφαγή των ζώων, αρκετά κράτη προβλέπουν παρεκκλίσεις για τις ανάγκες των Εβραίων (όπως και των Μουσουλμάνων). Η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια με τη διαδικασία σφαγής των μουσουλμάνων (χαλάλ), με την κυριότερη διαφορά να είναι στο ότι στους μουσουλμανικούς κανόνες επιβάλλεται και η επίκληση στο όνομα του Θεού.

Kosher
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις