Ερντογάν s400: «Η Τουρκία δεν θα δεχτεί υπαγορεύσεις για την αμυντική της βιομηχανία»

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν s400: «Η Τουρκία δεν θα δεχτεί υπαγορεύσεις για την αμυντική της βιομηχανία»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Ερντογάν s400: Ως χώρα του ΝΑΤΟ, τόνισε, η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί υπαγόρευση από τους εταίρους της.

15.01.2021 | 16:41

Αποφασισμένος ότι καμία χώρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει πως θα οργανώσει την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας εμφανίστης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400 είπε χαρακτηριστικά: «Καμία χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τα βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία. Αυτό αποτελεί εξ ολοκλήρου δική μας απόφασή».

Ως χώρα του ΝΑΤΟ, τόνισε, η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί υπαγόρευση από τους εταίρους της. Τον Απρίλιο του 2017, όταν οι παρατεταμένες προσπάθειες για την αγορά συστήματος αεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ αποδείχτηκαν μάταιες, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία για την απόκτηση S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτή την εξέλιξη, ισχυριζόμενοι ότι οι S-400 ήταν ασυμβίβαστοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. «Παρόλο που πληρώσαμε τεράστια χρηματικά ποσά στις ΗΠΑ, τα αεροσκάφη F-35 δυστυχώς δεν μας έχουν παραδοθεί ακόμη. Αυτό, φυσικά, είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος που διέπραξαν οι ΗΠΑ ως συμμαχική χώρα στη διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ερντογάν: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα το γραφείο του Τούρκου προέδρου υπέβαλε αίτημα για τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο, αλλά επτά ημέρες προτού ο τελευταίος αναλάβει την προεδρία τίποτα τέτοιο δεν έχει συμφωνηθεί. Το τελευταίο και παρόλη την αναστάτωση που υπάρχει στην Ουάσιγκτον μετά τα γεγονότα του Καπιτώλιου και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τραμπ, μόνο ως περιφρόνηση μπορεί να εκληφθεί, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για έναν από τους πιο ισχυρούς συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη η στάση του Μπάιντεν δεν αποτελεί έκπληξη, αν θυμηθούμε τα περσινά του σχόλια στους New York Times, όταν ανάφερε ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να έχει διαφορετική προσέγγιση απέναντι στον Ερντογάν και να υποστηρίξει την τουρκική αντιπολίτευση.

Exit mobile version