Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Μπάσκετ – αφιέρωμα: 129 χρόνια μετά! 
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μπάσκετ – αφιέρωμα: 129 χρόνια μετά! 

Μπάσκετ - αφιέρωμα: Στις 15/1/1892, ο πατέρας της καλαθόσφαιρας, Τζέιμς Νέισμιθ, δημοσίευσε στην “Triangle” τους κανονισμούς  μπάσκετ του παιχνιδιού που είχε αναγκαστικά εφεύρει λόγω κρύου 25 μέρες νωρίτερα…

Μπάσκεταφιέρωμα: Η ιστορία είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Ένας γυμναστής σε ένα κολλέγιο στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Καναδός πάστορας o δόκτωρ Τζέιμς Νέισμιθ, όποιος τι έψαχνε; Έναν τρόπο να νικήσει το κρύο και το βαρύ χειμώνα της νέας Αγγλίας. Πως άλλωστε θα μπορούσε να κάνει γυμναστική με τους φοιτητές του; Δεν ήταν η πρώτη ίδια που του ήρθε ένα καλάθι κάθομαι πάνω σε μία σανίδα όχι. Προσπάθησε διάφορα άλλα τεχνάσματα και συνδυασμούς όμως δεν του βγήκε τίποτα. Τελικά στο τέλος πήρε ένα καλάθι, το κάρφωσε στον τοίχο του γυμναστηρίου σκάρωσε σε ένα χαρτί και μερικούς κανόνες και ιδού… το μπάσκετ είχε μόλις γεννηθεί. Ήταν 21ή Δεκεμβρίου 1891 και το μπασκετ είχε μόλις γεννηθεί. 

Από τότε ασφαλώς και κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Η μπάλα μίκρυνε, αφού η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε για το μπάσκετ ήταν η μπάλα γυμναστικής που είχε εύκαιρη ο κύριος Νέισμιθ. Και το καλάθι πλέον δεν είναι καρφωμένο στον τοίχο. Αλλά έχει συγκεκριμένες διαστάσεις, συγκεκριμένο ύψος, είναι τοποθετημένο προσεκτικά πάνω σε ειδικό διάφανο συνήθως ταμπλό, γύρω του κρέμεται ένα διχτάκι το οποίο αποτελεί το μέγιστο θέτει τον θριαμβευτών κάθε υλικού.

naysmith memorial hall of fame

Μπάσκετ – αφιέρωμα: Ανάποδες καρέκλες

Και φυσικά αυτό το τύπου άθλημα που εφηύρε πριν από ακριβώς 129 χρόνια ο Νέισμιθ, δεν είναι πια ένας τρόπος για να περνάει κανείς αθλούμενος τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Πλέον είναι το κατά γενική ομολογία δεύτερο δημοφιλέστερο παιχνίδι με μπάλα στον πλανήτη. Και έχει γεννήσει μέσα από τα δικά του σπλάχνα μερικούς από τους κορυφαίους αθλητές των τελευταίων δεκαετιών σε όλο το γλόμπο. Από τα αστέρια του NBA της προηγούμενης τριακονταετίας (Μάτζικ, Καρίμ, Μπερντ, Ολάζουον και σία μέχρι τον κορυφαίο όλων των εποχών Michael-the-last-dance-Jordan. Και από το θαύμα της φύσης Σαμπόνις, μέχρι το γιο του διαβόλου αδικοχαμένο Ντράζεν, τον έλληνα θεό Νίκο Γκάλη. Και γιατί όχι, μέχρι και τις μέρες μας, το Γκρικ Φρικ Γιάννη Άντετοκούνμπο.

Ένα ωραίο παραλειπόμενο της ιστορίας του μπάσκετ στην χώρα μας, είναι το πως ακριβώς διεξήχθη ο πρώτος αγώνας καλαθόσφαιρας στην Ελλάδα το 1918. Με τον ρόλο των καλαθιών να αναλαμβάνουν δύο καρέκλες γυρισμένες ανάποδα. Και μεταξύ των παικτών στο γήπεδο της χριστιανικής νεολαίας Αθηνών, ο Μάικ Στεργιάδης. Ελληνοαμερικανός που είχε επιστρέψει στην μαμά πατρίδα αλλά υπήρξε μαθητής του Νέισμιθ στο κολλέγιο τους Σπρίνγκφιλντ!

basketball inventor james naysmith

Μπάσκετ – αφιέρωμα: Οι πρώτοι κανόνες

Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι που έχει δοξάσει όσο κανένα άλλο τη χώρα μας στα μεγάλα παγκόσμια αθλητικά φορά, είναι το μπάσκετ. Το οποίο γεννήθηκε σ’ ένα κλειστό γυμναστήριο του κολλεγίου τους Σπρίνγκφιλντ πριν από ακριβώς 47.129 μέρες. Και του οποίου οι πρώτοι κανόνες από τον …εμμονικό με το νέο άθλημα Νέισμιθ, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα πρωινό σαν το σημερινό, ακριβώς 129 χρόνια πριν. Στην εφημερίδα “Triangle” της Μασαχουσέτης, το πρωινό της 15 Ιανουαρίου 1892.

***ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ: Οι πρώτοι 12 κανόνες του μπάσκετ όπως τους έγραψε ο Νέισμιθ το Δεκέμβριο του 1891 και τους δημοσίευσε η “Triangle” της Μασαχουσέτης στις 15/1/1892.

poster of a naysmith interview at the time

Δείτε ακόμη: 

Με το …κλασσικό 1-0 η ΑΕΚ διπλό στου Χαριλάου, έπιασε τον Αρη στη 2η θέση
Γιούρι Λοντίγκιν: Τι θα γίνει με την ΑΕΚ
Το γύρισε ο Ατρόμητος, 2-1 τη Λαμία στο Περιστέρι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις