Μεταναστευτικό: Η μεγαλύτερη επιστροφή που ζητήθηκε ποτέ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Η μεγαλύτερη επιστροφή που ζητήθηκε ποτέ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα ζητά την άμεση επιστροφή στην Τουρκία 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία

14.01.2021 | 14:11

Βασιζόμενη στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που υποχρεώνει τη δεύτερη να διακόπτει τις παράτυπες διελεύσεις και να δέχεται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται καθεστώς διεθνούς προστασίας, η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται το συγκεκριμένο καθεστώς. Η πρώτη παράγραφος της Κοινής Δήλωσης ορίζει ως ημερομηνία ισχύος της δέσμευσης την 20η Μαρτίου 2016 και εφεξής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιστροφή αλλοδαπών που έχει ζητηθεί ποτέ σε όλο το χρονικό διάστημα που το μεταναστευτικό απασχολεί την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. Λόγω της επιτάχυνσης δε τωνβ διαδικασιών το 2020 έχουμε πλέον τελεσίδικες αρνητικές απαντήσεις. Έτσι, το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19.

Μεταναστευτικό: «Αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική»

O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Η χώρα μας υλοποιεί με συνέπεια μια αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. Αποδίδοντας διεθνή προστασία σε αυτούς που το δικαιούνται, αλλά επιστρέφοντας παράλληλα όσους προβλέπει το εθνικό και διεθνές Δίκαιο. Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες επιτυγχάνεται με αξιόπιστο τρόπο από την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, υπηρεσίες που αύξησαν εντυπωσιακά, το 2020, την αποτελεσματικότητα τους.

 

 

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, καταθέσαμε σήμερα αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex, για την επιστροφή – βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας – 1.450 μεταναστών που βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στις νέες δυνατότητες ελέγχου για κορωνοϊό, καθίσταται πλέον εφικτή η ταχεία επιστροφή μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα της χώρας μας. Αναμένουμε από τη γείτονα χώρα να ενισχύσει τις προσπάθειες στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης: Πρώτον, στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλια της με προορισμό τη χώρα μας. Δεύτερον, στην αποδοχή επιστροφών στη βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής.

 

 

Από την άλλη πλευρά, το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να κατοχυρώσει στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου έναν κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές. Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».

Exit mobile version