alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ παραπομπή Γερουσία: Το πρώτο «ναι» στην παραπομπή Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ παραπομπή Γερουσία: Το πρώτο «ναι» στην παραπομπή Τραμπ

Τραμπ παραπομπή Γερουσία: Ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές στη Γερουσία για καθαίρεση.

Ανάμεσα στις πολλές πρωτιές του απερχομένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του η χθεσινή ξεπερνά κάθε άλλη. Ο Τραμπ χθες έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης. Βέβαια, αν και η όλη διαδικασία στη Γερουσία θεωρείται απίθανο να ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου, ημερομηνία μετάβασης της εξουσίας, το όλο πράγμα δεν παύει να έχει τον συμβολισμό του. Η κατηγορία που του προσάπτεται είναι αυτή της υποκίνησης στάσης και αφορά στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο, όταν έχασαν τη ζωή τους τέσσερις πολίτες και ένας αστυνομικός  και στην περίπτωση που καταδικαστεί είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που κινήθηκε από τους Δημοκρατικούς ήταν 232 «υπέρ» της παραπομπής έναντι 197 «κατά». Οι Δημοκρατικοί, βέβαια, έχουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, βρήκαν όμως συμπαράσταση στην κίνησή τους από συνολικά 10 Ρεπουμπλικάνους, αριθμό μεγαλύτερο από αυτόν στον οποίο προσέβλεπαν αρχικά. Παρόλα αυτά στη Γερουσία η πλειοψηφία είναι ακόμη στα χέρια των Ρεπουμπλικανών και για την καθαίρεση του προέδρου χρειάζεται να συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη.

Εισβολέας Καπιτώλιο

Τραμπ παραπομπή Γερουσία: Η πρώτη φορά

Την πρώτη φορά που είχε παραπεμφθεί ο Τραμπ  ήταν για την κατηγορία ότι άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ώστε να διεξάγει έρευνες εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ Μπάιντεν, που δραστηριοποιούνταν οικονομικά στην εν λόγω χώρα. Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία, τότε, καταψήφισαν με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Βολόντιμιρ Ζελένσκι

Βολόντιμιρ Ζελένσκι

Τραμπ παραπομπή Γερουσία: Η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Κατά τον πρώτο γύρο της συζήτησης, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί πήραν ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και τα επεισόδια του Καπιτωλίου, ωστόσο οι περισσότεροι τάχθηκαν εναντίον της παραπομπής του, επικαλούμενοι τόσο τον χρόνο που αυτή προτείνεται – μόλις μια εβδομάδα πριν από την λήξη της θητείας του – όσο και την ανάγκη να ανακοπεί ο διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας. Καταπέλτης ήταν για άλλη μία φορά η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία είπε ότι «ο Τραμπ πρέπει να φύγει» , επειδή – όπως τόνισε – «αποτελεί ξεκάθαρη και ενεργή απειλή για το έθνος που όλοι αγαπάμε»

Το ενδιαφέρον στην συζήτηση είχε να κάνει ασφαλώς με την στάση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, οι οποίοι σε γενικές γραμμές αρνούνται να υπερασπιστούν τον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να προχωρούν μαζικά σε στήριξη της πρότασης των Δημοκρατικών. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της  νέας βουλευτού των ρεπουμπλικανών Νάνσυ Μέις, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της  ομιλία στη Βουλή – και έκανε ξεκάθαρα λόγο για ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ για την αιματοχυσία στο Καπιτώλιο , αρνούμενη ωστόσο να υπερψηφίσει την πρόταση παραπομπής του, την οποία χαρακτήρισε «βιαστική».

Τραμπ παραπομπή Γερουσία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με το εσωτερικό του Καπιτωλίου να έχει κατακλυσθεί από ένοπλους άνδρες της Εθνοφρουράς, μετά από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες για προσπάθεια επανάληψης των βίαιων συγκρούσεων, ακόμα και για ένοπλες συγκεντρώσεις την 20η Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

 

Στρατιώτες Καπιτώλιο

Τραμπ παραπομπή Γερουσία: Αποστασιοποιείται η Νέα Υόρκη

Να τερματίσει τις επιχειρηματικές της σχέσεις με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ σχεδιάζει να βάλει η Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της Μπιλ ντε Μπλάζιο. Η επιχείρηση του απερχόμενου προέδρου «Trump Organisation» έχει υπογράψει συμβόλαιο με την πόλη για την λειτουργία δύο παγοδρομίων και ενός καρουζέλ στο Central Park, το όποιο της αποφέρει έσοδα 17 εκατ. δολαρίων ετησίως. «Αν μια εταιρεία και η ηγεσία αυτής της εταιρείας εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα, έχουμε το δικαίωμα να σπάσουμε το συμβόλαιο», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο μιλώντας στο MSNBC.

 

Μπιλ ντε Μπλάσιο, δήμαρχος Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο

Τραμπ παραπομπή Γερουσία: Διάγγελμα χωρίς ούτε λέξη για την παραπομπή

Λίγο μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που τον παραπέμπουν σε δίκη στην Γερουσία, ο απερχόμενος πρόεδρος έδωσε στην δημοσιότητα το διάγγελμά του, στο οποίο δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην παραπομπή του, αλλά ασχολείται κυρίως με τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, αλλά και την «ομαλή μετάβαση εξουσίας». Και πάλι δεν ανέφερε το όνομα του Μπάιντεν, ενώ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, λέγοντας πως αυτοί που χρησιμοποίησαν βία δεν ήταν οπαδοί του. «Αυτού του είδους η βία είναι ενάντια στα πιστεύω μου και όσα το κίνημά μας υποστηρίζει. Αριστερός ή δεξιός, δημοκράτης ή ρεπουμπλικάνος, δεν επιτρέπεται τέτοια συμπεριφορά» αναφέρει αρχικά στο βίντεο, αρνούμενος να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

«Κανένας πραγματικός υποστηρικτής μου δεν θα διέπραττε πολιτική βία. Κανένας δικός μου υποστηρικτής δεν θα έδειχνε ασέβεια στον Νόμο και την αμερικανική σημαία. Κανένας δικός μου υποστηρικτής δεν θα απειλούσε ή θα πρόσβαλε άλλους Αμερικανούς. Αν κάνετε τέτοιου είδους πράγματα, δεν υποστηρίζεται το κίνημά μας -του επιτίθεστε. Και επιτίθεστε στην χώρα μας. Δεν μπορώ να το επιτρέψω», συνέχισε ο Τραμπ. Ακόμη, στο διάγγελμά του έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου επίθεση» στον ελεύθερο λόγο, αναφερόμενος για τον αποκλεισμό που έχει δεχτεί από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο διάστημα.