alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιταλία κυβέρνηση – πολιτική κρίση: Ο Κόντε κινδυνεύει να χάσει την εξουσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία κυβέρνηση – πολιτική κρίση: Ο Κόντε κινδυνεύει να χάσει την εξουσία

Ιταλία κυβέρνηση - πολιτική κρίση: Σύμφωνα με το Bloomberg ο Κόντε έχει και άλλους δρόμους για να παραμείνει στην εξουσία μετά την παραίτηση των υπουργών του.

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η ιταλική κυβέρνηση, ενώ η χώρα πλήττεται σφόδρα από τον κορονοϊό. Ο Τζουζέπε Κόντε παλεύει με νύχια και με δόντια να σώσει την κυβέρνησή του και να μην καταρρεύσει, μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών εταίρων του, με φόντο τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Τετάρτη, ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί του κόμματός του παραιτούνται από την κυβέρνηση, κατηγορώντας τον Κόντε ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Αν και το κόμμα του Ρέντσι Italy Alive είναι μικρό, ο Κόντε το είχε ανάγκη.  Η παραίτηση των υπουργών του Ρέντσι σημαίνει ότι ο Κόντε χάνει την πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η La Repubblica αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα ο Κόντε αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. H κίνηση Ρέντσι φέρνει ένα πραγματικό πολιτικό χάος, σε μια θλιβερή μάλιστα περίοδο, ενώ οι προβλέψεις δεν είναι πολύ αισιόδοξες. Πριν προβεί σε άλλες κινήσεις, ο Κόντε θα πρέπει να αποδεχθεί επίσημα τις παραιτήσεις των δύο υπουργών του Ρέντσι, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Κόντε έχει και άλλους δρόμους για να παραμείνει στην εξουσία μετά την παραίτηση των υπουργών του. Θα μπορούσε να επιδιώξει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης με την υποστήριξη κομμάτων πέραν αυτών που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του καθώς και ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα έπρεπε να στηριχθεί σε δυνάμεις όπως το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να διατηρηθεί στην εξουσία. Ο Κόντε έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο Ματαρέλα να καθυστερήσει τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης μέχρι να να περάσει η νέα νομοθεσία για το έλλειμμα, σύμφωνα με τη La Repubblica. Θα μπορούσε ακόμη να παραιτηθεί ο Κόντε, και να δοθούν νέες διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κόντε.

Τζουζέπε Κοντε

Ιταλία κυβέρνηση: Πρόωρες εκλογές;

Ο πρόεδρος Ματαρέλα, ο ρόλος του οποίου περιλαμβάνει την ευθύνη της διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας θα μπορούσε ακόμη να διορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Ο διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να δώσει στον Κόντε χρόνο για να οργανώσει καλύτερα μια προεκλογική εκστρατεία. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα, μια ευρεία συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων συνασπισμού και πιθανότατα κεντροδεξιών δυνάμεων να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση υπό τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οι πρόωρες εκλογές, παρά το ρίσκο, φαίνονται σαν μια απομακρυσμένη πιθανότητα προς το παρόν. Ο Ματαρέλα, ο οποίος είναι αυτός που έχει και την εξουσία να προκηρύξει εκλογές λέγεται ότι είναι απρόθυμος να δει τη χώρα του να οδηγείται στις κάλπες εν μέσω πανδημίας. «Οι πρόωρες εκλογές, το χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές, παραμένουν απίθανες σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Lorenzo Pregliasco, πολιτικός αναλυτής στο YouTrend.

Ματέο Ρέντσι

Ιταλία κυβέρνηση – πολιτική κρίση: Πράξη θάρρους, λέει ο Ρέντσι

Η παραίτηση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα ισοδυναμεί με «μια πράξη θάρρους», δήλωσε ο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. Η κυβέρνηση του Κόντε δεν έχει κάνει αρκετά για να επιλύσει προβλήματα από την εκπαίδευση έως τις υποδομές, καθώς και τον κορωνοϊό, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο χρόνος που ξέσπασε η πολιτική κρίση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος για τον Κόντε, με την Ιταλία να αντιμετωπίζει μια επιδεινούμενη πανδημία, ενώ ταυτόχρονα η χώρα του βυθίζεται στην ύφεση. Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται την Πέμπτη, ο Κόντε πρόκειται να υπογράψει σχέδιο διεύρυνσης του ελλείμματος της χώρας κατά περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κυβέρνησή του επέκτεινε τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της πανδημίας έως τις 30 Απριλίου.

Ο Ρέντσι άρχισε να ασκεί πίεση στην Κοντέ από τα τέλη του περασμένου έτους, κριτικάροντας τα σχέδια του πρωθυπουργού για τη διαχείριση και τη δαπάνη των κονδυλίων διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ρέντσι λέει ότι το σχέδιο έχει βελτιωθεί σύμφωνα με τα αιτήματά του, αλλά επιμένει σε περαιτέρω προϋποθέσεις, μεταξύ αυτών να μπορεί η Ιταλία να αξιοποιεί ένα συγκεκριμένο ποσό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για δαπάνες υγείας. «Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για την υγεία με τον ΕΜΣ», ανέφερε ο Ρέντσι μετά την ανακοίνωσή του την Τετάρτη.