alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Rafale Ελλάδα – Εξοπλιστικά: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο – “Θολός” ο ΣΥΡΙΖΑ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Rafale Ελλάδα – Εξοπλιστικά: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο – “Θολός” ο ΣΥΡΙΖΑ

Rafale Ελλάδα - Εξοπλιστικά: Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας με τις συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale.

Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας με τις συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η συναίνεση για την έγκριση της σύμβασης για τα Rafale ήταν αναμενόμενη, όπως αναμενόμενη ήταν και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών διαφαίνεται ότι εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, θα ψηφίσουν θετικά και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει την σύμβαση ως απαράδεκτη διαφωνώντας με μια σειρά όρων οι οποίοι – όπως υποστηρίζει – δεν εγγυώνται το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αρνηθεί να ψηφίσει θετικά και τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε εισαγωγικά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίσπευση των διαδικασιών ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος γι αυτό και το νομοσχέδιο ακολουθεί επείγουσα διαδικασία. Το σχέδιο νόμου για τα Rafale θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή -η μία θα είναι απόρρητη προκειμένου να υπάρξουν τοποθετήσεις για τα όπλα με τα οποία θα εξοπλιστούν τα αεροσκάφη- και την ερχόμενη Πέμπτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μακάριος Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι είναι μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία μας καθώς κανείς είπε δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι αυτά τα αεροσκάφη είναι απαραίτητα για την ισχυροποίηση της χώρας μας, ιδιαίτερα στην τρέχουσα ευαίσθητη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα. Με την απόκτηση αυτών αεροσκαφών, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, οχυρώνουμε την άμυνά μας και κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης απέναντι σε μια συνεχούς και κλιμακούμενης προκλητικότητας και επιθετικότητας από τη γείτονα χώρα.

Παράλληλα είπε πως η κυβέρνηση αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων καθώς από την στιγμή που η προμήθεια αεροσκαφών αποτέλεσε μια αναγνωρισμένη ανάγκη στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, αυτή μερίμνησε ώστε σε μόνον τέσσερις μήνες να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, προς κύρωση. Αναφορικά με τις συμβάσεις ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως σε λίγους μήνες θα έχουμε και τα απτά αποτελέσματα αυτής της κύρωσης, με την ένταξη των πρώτων έξι μαχητικών Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τι εισηγήθηκε η μειοψηφία

Ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιώργος Τσίπρας, επέμεινε στην κριτική για τις διαδικασίες του επείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση για την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου λέγοντας πως “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε προχωράμε, έτσι. Υπάρχουν και ορισμένα όρια”. Σημείωσε πως η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας “σε καμία περίπτωση δεν δίνει την πολυτέλεια ή το ελεύθερο ή το περιθώριο στην Κυβέρνηση, στο Κράτος, στη χώρα, να αντιμετωπίζει με ένα πιο χαλαρό τρόπο το θέμα των δαπανών για την ‘Αμυνα, ακόμη και αν αυτές αυξάνονται. Αντίθετα ότι διανύουμε μια τέτοια περίοδο πρέπει να μας κάνει ακόμα πιο προσεκτικούς σε ζητήματα οικονομίας, να διατηρούμε τις προτεραιότητες στις επιλογές τις οποίες κάνουμε και να είμαστε ακόμα πιο σφιχτοί και σκληροί στις διαπραγματεύσεις”.

Η τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως το κόμμα του λέει “Ναι”, στην προμήθεια των RAFALE, αλλά ζητάει και την απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ιδιωτική και κρατική” Κανείς είπε δεν αμφισβητεί τη δυναμική των RAFALE. που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον ευρύτερο επιχειρησιακό χώρο ενδιαφέροντος της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας εν γένει.

Μια προμήθεια και ένα οπλικό σύστημα που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ως ένας εξαιρετικός πολλαπλασιαστής ισχύος και ένας παίκτης εναέριας υπεροχής στην άμυνα της χώρας μας ενισχύοντας την αποτρεπτική και κατασταλτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Αλλά ταυτόχρονα, δυστυχώς, καταδεικνύεται ένας εξαιρετικής κρισιμότητας αρνητικός παράγοντας. Αυτός της έλλειψης μακρόπνοου σχεδιασμού κάτι που δεν έγινε ούτε από την προηγούμενη ούτε γίνεται και από αυτή την κυβέρνηση.

Σημείωσε μεταξύ άλλων πως στην συμφωνία αυτή υπάρχουν κενά σε σχέση με την απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και δεν γίνεται κανένας λόγος για τη συνεργασία και συνέργεια με την εθνική αμυντική βιομηχανία ιδιωτική και κρατική, δεν υπάρχει πρόβλεψη για βιομηχανικές επιστροφές ούτε στην παραγωγή ούτε στη συντήρηση. Μια διαδικασία που θα έδινε δυνατότητα στήριξης και εξυγίανσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Το ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης δήλωσε πως το κόμμα του διαφωνεί και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί και η επιλογή αυτή για την ενίσχυση των ΕΔ μας είναι ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που θέλει αυτή την προμήθεια των αεροσκαφών RAFALE και έχει βάλει τη σφραγίδα του, έχει βάλει τις προδιαγραφές του, έχει επέμβει στην τυποποίηση, όπως επεμβαίνει σε κάθε απόφαση που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Η συμφωνία αυτή είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ δεν είναι ξεκομμένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Ειδικά για την αγορά των Rafale, τόνισε πως πλέον έχουμε μεγάλη εμπειρία του τι σημαίνει το κυνήγι των εξοπλισμών. Είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος και αρχή. Αυτή που βγαίνουν είναι οι βιομηχανίες παραγωγής πολεμικού υλικού και η “λυκοσυμμαχία” του ΝΑΤΟ.

Η Ελληνική Λύση

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Γιώργος Μυλωνάκης εστίασε την κριτική τους την έλλειψη της αμυντικής μας βιομηχανίας λέγοντας πως για την κατάσταση που έχει περιέλθει” ντρέπομαι και λυπάμαι” καθώς “τα ΕΑΣ έχουν απαξιωθεί. Η ΕΛΒΟ δεν παράγει τίποτα”. Για την απόκτηση των Rafale είπε πως αργοπορήσαμε και η κ υβένρηση έπρεπε να είχε φέρει το νομοσχέδιο πριν τα Χριστούγεννα.

Η Ελληνική Λύση, σας είπε από την πρώτη στιγμή ότι το RAFALE είναι το πλέον κατάλληλο για τον ελληνικό χώρο, τα χρήματα τα οποία δαπανώνται και για τα καινούργια και για τα μεταχειρισμένα κάπου εκεί κοντά πρέπει να είναι. Είναι ένα αεροσκάφος νομίζω “φονική” πολεμική μηχανή. Είναι άριστα συνδεδεμένο με τον χώρο τον οποίον έχουμε εδώ στο Αιγαίο και νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή, αυτό το αεροσκάφος θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Η μοίρα αυτών των 18 αεροσκαφών θα είναι ο τρόμος και ο φόβος των Τούρκων”.

Η Μέρα25

Η ειδική εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα από τα ην δική της πλευρά ανέφερε πως “κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την αμυντική ενίσχυση της χώρας, ιδίως σήμερα, που η χώρα σύρεται σε μια διαπραγμάτευση με τον θεωρητικό γείτονα και με την αποδοχή, μάλιστα, και επί διαιτητή, ο οποίος χρησιμοποιεί την Τουρκία σαν όχημα στον γεωπολιτικό του σχεδιασμό. Και θα ήμασταν και εμείς υπέρμαχοι στην ενίσχυση της χώρας βάσει σχεδίου και στρατηγικής” . Τόνισε πως “ο πατριωτισμός ούτε παζαρεύεται ούτε εξαντλείται στις εμπορικές πτυχές της πολιτικής ημερήσιας διάταξης.

Στο ιστορικό των εξοπλισμών της χώρας μας, διαπιστώνουμε ότι οι επιλογές μας δεν προέκυπταν από τις αντικειμενικές εθνικές ανάγκες μας. Δυστυχώς, στο μεγαλύτερο βαθμό καθορίζονται και από τον παράγοντα των ισορροπιών μεταξύ των περίφημων συμμάχων μας”. Και πρόσθεσε πως ” η πολυτυπία στους εξοπλισμούς μας θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα, εάν ήταν αποτέλεσμα εθνικού σχεδιασμού και αν βασιζόταν αποκλειστικά σε αμυντικά κριτήρια. Όμως, στο ελληνικό παράδειγμα η πολυτυπία προέκυψε από τις συγκυριακές εξαρτήσεις της χώρας μας.

Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εθνικού σχεδιασμού και για το λόγο αυτό, λειτουργεί σαν μειονέκτημα” Εζχουμε είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 ” πολύ σοβαρό προβληματισμό για τις υπό συζήτηση και ψήφιση συμβάσεις επειδή η συγκεκριμένη συμφωνία συγκρούεται τόσο με την υφιστάμενη νομοθεσία για τις εξοπλιστικές συμβάσεις όσο και με την πρακτική που ακολουθείται σχετικά στη χώρα μας και δηλώνουμε επιφύλαξη για την τελική μας στάση, η οποία σαφώς θα επηρεαστεί και από το περιεχόμενο των χαρακτηρισμένων ως απορρήτων, μόλις καταφέρουμε να αποκτήσουμε γνώση αυτών”.

Βουλή νομοσχέδιο εξοπλιστικά

Παναγιωτόπουλος: Τα Rafale διαμορφώνουν σαφείς συνθήκες υπεροχής της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο ισοζύγιο ισχύος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

“Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς οι εργασίες της Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έδειξαν πως η διπλωματία συμβαδίσει με την ενίσχυση της ισχύος της αποτροπής” ανέφερε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας μιλώντας στο νομοσχέδιο για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για τις ανάγκες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Η Επιτροπή της Βουλής, είπε ο υπουργός, “νωρίτερα συνεδρίασε για την ψήφιση του νομοσχεδίου που επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της πατρίδας μας. Και τώρα, αμέσως μετά, συνεδριάζουμε προκειμένου να συζητήσουμε την προμήθεια των Rafale” Υπογράμμισε πως “οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο και απαιτητικό ρόλο ως προς την διαφύλαξη της εθνικής μας ανεξαρτησίας, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προβάλλοντας το έντονο αποτύπωμα της αποτρεπτικής ισχύος τους”. Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε πως ” η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων μας, είναι η ισχύς των όπλων της αλλά και ο πολλαπλασιαστής της ποιότητας που αυτός είναι το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει”.

Rafale: Γιατί τα επιλέξαμε

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, ανέφερε πως επιλέχθηκαν τα Rafale καθώς το αεροσκάφος αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ανήκουν μεταξύ της 4ης και 5ης γενιάς, με τεχνολογικές καινοτομίες που το καθιστούν ικανό να εκτελέσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες τις αποστολές σε ολόκληρο των ελληνικό εναέριο χώρο και την Ανατολική Μεσόγειο, έναντι σύγχρονων τεχνολογικών αντιπάλων και μέσα σε ένα σύνθετο απειλών πεδίο μάχης.

Σχετικά με την κατάσταση των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών που θα αποκτήσουμε ο υπουργός ανέφερε πως οι Γάλλοι κατασκεύασαν επινόησαν, ένα σύστημα δείκτη καταπόνησης του αεροσκάφους, το λεγόμενο Fating Index, με κάποιες ειδικές παραμέτρους που προσδιόρισαν πόσο καταπονημένο ήταν κάθε αεροσκάφος από αυτά που μας προσφέρουν. Σημείωσε πως τα γαλλικά αεροσκάφη δεν έχουν για μια ώρα πτήσης που έχουν κάνει αυτή την καταπόνηση που έχουν τα ελληνικά αεροσκάφη που επιχειρούν στο Αιγαίο και η γαλλική πλευρά μας εξασφαλίζει 3500 ώρες από ένα σύνολο 5000 ωρών που είναι το όριο ζωής κάθε RAFALE.

Δηλαδή, 3500 μπροστά από τις 5000 και βέβαια, με τη δυνατότητα αναβάθμισης που μας προσφέρουν θα καταστεί δυνατό, εάν το επιλέξουμε, το 2023 αυτό το όριο ζωής να επεκταθεί στις 7.000 ώρες και το 2025 στις 9.000 ώρες. Επομένως, το συντριπτικά μεγαλύτερο περιθώριο του συνολικού ορίου ζωής των άσκοπων RAFALE που θα μας παραδοθούν βρίσκεται μπροστά…. Δεν έχουν εξαντλήσει ούτε καν έχουν φτάσει στο μισό του σημείου αυτού. Και αυτό οφείλεται στις επιτυχείς διαπραγματεύσεις και στη καλή διάθεση που έδειξε η κάθε πλευρά.

Βουλή νομοσχέδιο εξοπλιστικά

Rafale Ελλάδα: Το χρονοδιάγραμμα

Έξι γαλλικά Rafale μέχρι το τέλος του 2021, επιπλέον έξι -αυτή τη φορά καινούργια μέχρι την άνοιξη του 2022- κι ακόμα έξι -αυτή τη φορά μεταχειρισμένα- στις αρχές του 2023. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των 18 αεροσκαφών, που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς, ενώ το πρόγραμμα συνολικού ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει τόσο τα αεροσκάφη όσο και τον εξοπλισμό τους. Αυτός θα αφορά κατευθυνόμενα βλήματα «Meteor», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην συγκεκριμένη αγορά, που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη και η οποία συζητείται σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, σύμφωνα με πηγές του υπ. Άμυνας, είναι η δυνατότητα άμεσης παράδοσης κάποιων εξ αυτών προκειμένου να ενισχυθεί γρήγορα η επιχειρησιακή ικανότητα της πολεμικής αεροπορίας αλλά και να συμπιεστεί το κόστος ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αγορά περαιτέρω οπλικών συστημάτων και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός ανά μήνα. Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “DASSAULT AVIATION”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Τα σημεία υπεροχής των Rafale
Κανένα μαχητικό δεν διαθέτει τις δυνατότητες του RAFALE