Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άνοιγμα λιανεμπορίου: Προηγείται η υγεία των πολιτών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Προηγείται η υγεία των πολιτών

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Εάν γίνει κάποιος λάθος χειρισμός οι απώλειες σε υγειονομικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο θα είναι τεράστιες.

Μια από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις των τελευταίων εβδομάδων καλείται να λάβει την Παρασκευή η κυβέρνηση, αφού μετά την εισήγηση της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων θα αποφασιστεί εάν θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο ή όχι. Τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσει εκ νέου η οικονομία να λειτουργεί μέσω του ανοίγματος των καταστημάτων. Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς εάν γίνει κάποιος λάθος χειρισμός οι απώλειες σε υγειονομικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο θα είναι τεράστιες. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός κάνει λόγο για άνοιγμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου από την Δευτέρα 18 του μήνα μέσω της μεθόδου click away, εκτός από τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και πώλησης κοσμημάτων, όπου οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκέπτονται μέσω ραντεβού.

Οι διαδικασίες αυτές σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς απέδωσαν στην προηγούμενη εφαρμογή τους και δεν επιβάρυναν υγειονομικά την εξέλιξη και την μετάδοση της πανδημίας. Το αγκάθι εδώ, τόσο για τους επιστήμονες όσο και για την κυβέρνηση, είναι ο έλεγχος της κινητικότητας, η οποία αναπόφευκτα θα αυξηθεί, αφού θα ανοίξουν οι οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Προβληματισμός για τη Γ΄ Λυκείου

Επιπλέον ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και το άνοιγμα της Γ’ τάξης του Λυκείου με αρκετούς επιστήμονες να τάσσονται υπέρ, αλλά να υπάρχουν «τεχνικές» δυσκολίες κυρίως ως προς τους καθηγητές, που θα πρέπει την μία ώρα να είναι στην τάξη και την επόμενη μπροστά σε υπολογιστή για να κάνουν τηλεκπαίδευση στους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου.

 

Γυναίκα σε βιτρίνα

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Επικίνδυνη η παράταση του «λουκέτου»

Η απόφαση της κυβέρνησης θα έρθει όπως όλους αυτούς τους μήνες μετά την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Ωστόσο η πίεση ως προς το άνοιγμα του εμπορίου είναι μεγάλη τόσο από τους ίδιους τους εμπόρους, όσο και από οικονομικούς παράγοντες, που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις απώλειες στην οικονομία εάν συνεχιστεί το λουκέτο στην αγορά. Η απόφαση πάντως βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα λάθος θα οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από την πρόθεσή του να ανοίξει σιγά και με σταθερά βήματα η οικονομία επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους αυτό που είχε πει και στην αρχή της πανδημίας: προηγείται η υγεία των πολιτών και όλα τα υπόλοιπα έπονται!

Γυναίκα σε βιτρίνα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις