Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία αεροπλανοφόρο: Με το ένα μάτι στην Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία αεροπλανοφόρο: Με το ένα μάτι στην Τουρκία

Γαλλία αεροπλανοφόρο: Η πρώτη του αποστολή του «Charles-de-Gaulle» μετά από εκείνη στις αρχές του 2020, όταν το ένα τρίτο του πληρώματος προσεβλήθη από κορονοϊό.

Η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «Charles-de-Gaulle», πρόκειται να αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας. Το ίδιο διάστημα, στο πλαίσιο της αποστολής Chammal στο Ιράκ και τη Συρία, θα εμφανιστεί και στον Ινδικό Ωκεανό. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή του αεροπλανοφόρου μετά τις αρχές του 2020, όταν τα δύο τρίτα του πληρώματος ασθένησαν από κορονοϊό. Μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας του γαλλικού κοινοβουλίου, η υπουργός Φλοράνς Παρλί επεσήμανε πως αποστολή του αεροπλανοφόρου θα αφορά την ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

Η υπουργός σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι «η Γαλλία θεωρεί ότι το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) είναι πάντα παρόν. Μπορούμε μάλιστα να μιλήσουμε για ένα είδος επανεμφάνισής του στη Συρία και το Ιράκ». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και του Ιράκ περίπου 900 Γάλλοι στρατιώτες συνεχίζουν να πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού. Αυτά τη στιγμή που η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου σκοπεύει να αποσύρει 500 στρατιώτες από το Ιράκ, οπότε η αμερικανική δύναμη στη χώρα αυτή θα μειωθεί στους 2.500 άνδρες. Σχεδόν όλοι οι στρατιώτες των άλλων χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά του ΙΚ έφυγαν από το Ιράκ όταν ξέσπασε η πανδημία.

Φλορανς Παρλί

Γαλλία αεροπλανοφόρο: Η κόντρα με τους Τούρκους

Η είδηση της φημολογούμενης ήδη από το καλοκαίρι έλευσης του «Charles-de-Gaulle» στην ανατολική Μεσόγειο είχε σχολιαστεί αρνητικά από τους Τούρκους που θεώρησαν ότι η Γαλλία εισέρχεται στο δικό τους πεδίο και θέλει να τους μπει στο μάτι. Τα σχόλια απλών πολιτών, αλλά και αποστράτων αξιωματικών ήταν εντυπωσιακά, κυμαινόμενα από δηλώσεις οργής μέχρι υποσχέσεις αποστολών αυτοκτονίας.

 

Γαλλικά αεροπλάνα

 

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του συνταξιούχου Τούρκου στρατηγού Ραμίζ Ελκέρ, που ζητούσε επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των γαλλικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο εάν δεν τα αποσύρει η Γαλλία. Ο Ελκέρ απείλησε να βυθίσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο με τον τρόπο που ακολούθησαν οι Ιάπωνες πιλότοι αυτοκτονίας (kamikaze) κατά τη διάρκεια του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου. «Επιτρέψτε μου να με βάλουν σε ένα αεροπλάνο τώρα και θα το στοχεύσω όπως έκανε ο καμικάζι. Θα κολλήσω τις βόμβες στο σώμα μου και θα εκτοξεύσω το αεροπλάνο όπως έκανε ο καμικάζι. Θα το κάνω ευχαρίστως», είχε δηλώσει

 

Γάλλοι στρατιώτες

 

Από την άλλη, ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Ντενίζ Κουτλούκ, μιλώντας στο veryansintv.com, κατηγόρησε την Γαλλία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ προειδοποίησε πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν, αν το επιθυμούν, να καταλάβουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ μέσα σε δύο μέρες.

Τουρκικό πολεμικό ναυτικό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις