ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Οι μεγαλύτερες νίκες του Δικεφάλου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Οι μεγαλύτερες νίκες του Δικεφάλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Όλα τα φώτα είνα στραμμένα σήμερα στο εξ’ αναβολής ντέρμι μεταξύ του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας.

13.01.2021 | 18:50

Όλα τα φώτα είνα στραμμένα σήμερα στο εξ’ αναβολής ντέρμι μεταξύ του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας. Ο Ολυμπιακός παραμένει αήττητος σε 15 αγώνες και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 41 βαθμούς. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη, ο οποίος έχει μπει στην εποχή Γκαρσία, έρχεται από την νίκη με 3-1 κόντρα στο Βόλο. Ο ΠΑΟΚ που θέλει τη νίκη τόσο για βαθμολογικούς λόγους, όσο κυρίως για το γόητρο και το restart που θα μπορέσει να κάνει αν πάρει το ντέρμπι. Ένα ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού δεν έχει σημασία πότε και με ποια ψυχολογία πηγαίνεις στο ματς. Σε τέτοιους αγώνες μετράει περισσότερο το ποιος το θέλει πιο πολύ και ποιος θα το αποδείξει αυτό στο γήπεδο.

Και σίγουρα ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι όταν θέλει τη νίκη τα καταφέρνει. Όπως τη σεζόν 2018-19 όταν ο ΠΑΟΚ έδωσε τα πάντα για να πάρει το πρωτάθλημα που τόσο ήθελε. Η αήττητη εκείνη ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου που είχε πάρει τη νίκη στο ”Γ. Καραϊσκάκης” με 0-1, είχε πάει στο ντέρμπι της Τούμπας και ”δάγκωνε” σίδερα.

Από το πρώτο λεπτό ο ”δικέφαλος” είχε δείξει ποιος ήταν το αφεντινό και μόλις στο 3′ λεπτό ο Αντελίνο Βιεϊρίνια άνοιξε το σκορ και έδειξε το δρόμο. Για την ισορία ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι με 3-1 και σφράγισε τον τίτλο που ήρθε μετά από 34 χρόνια. Τι δείχνει αυτό; Ότι ο ΠΑΟΚ όταν θέλει μια νίκη είτε για να κάνει restart είτε για σφραγίσει έναν τίτλο, το καταφέρνει. Ο ”δικέφαλος” μπορεί να ψάχνει τα πατήματά του, αλλά έχει δείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί. Και μια νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό μπορεί να αλλάξει πολλά.

ΠΑΟΚ: Όταν η Τούμπα έγινε ο “τάφος” του Ολυμπιακού

Ήταν 9 Ιανουαρίου του 1991. Για την φάση των “16” του κυπέλλου Ελλάδας, στη κατάμεστη Τούμπα, ο ΠΑΟΚ με προπονητή τον Τερζανίδη, παρά την ήττα με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι, πήρε μία θριαμβευτική πρόκριση, νικώντας τον Ολυμπιακό του Σαραλιέρη με 3-0 και συνεχίζοντας έτσι μία πολυετή παράδοση. Μόλις στο 7΄ ο διαιτητής Νικάκης υπέδειξε το καθαρό πέναλτι από χέρι του Τσαλουχίδη. Με εύστοχη εκτέλεση του Καραγεωργίου έγινε το 1-0, ενώ στο 44′ ο Μπορμπόκης πήρε κάθετη πάσα από τον Μαγκντί και πλάσαρε, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα.

Οι δύο ομάδες πήγαν με 10 παίκτες στα αποδυτήρια, αφού στην λήξη του πρώτου ημιχρόνου ένα τάκλιν του Τουρσουνίδη σε παίκτη του Ολυμπιακού προκάλεσε σύρραξη στον αγωνιστικό χώρο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή του Μητρόπουλου και του Λεοντιάδη, που τον έπιασε από το λαιμό.

Η… σεμνή τελετή αποκλεισμού του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε στο 53΄, όταν Σκαρτάδος και Χοσάμ Χασάν έπαιξαν το ένα – δυο και ο Αιγύπτιος, μετά από κόντρα, σούταρε, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα για τρίτη φορά. Στη συνέχεια το δοκάρι και δύο σωτήριες επεμβάσεις του Γκιτσιούδη δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να φτάσει στο πολυπόθητο γι’ αυτόν γκολ. Το “Φως”, παραδοσιακά ερυθρόλευκων αποχρώσεων εφημερίδα, την επόμενη ημέρα χαρακτήρισε στο πρωτοσέλιδο την Τούμπα “τάφο του Ολυμπιακού”. ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Τουρσουνίδης, Μαλιούφας, Μητσιμπόνας, Καραγεωργίου, Αλεξούλης (77′ Λαγωνίδης), Μπορμπόκης (60′ Ι.Χασάν), Σκαρτάδος, Χ. Χασάν, Μαγκντί, Λεοντιάδης.

ΠΑΟΚ: Οι μεγαλύτερες νίκες κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο ΠΑΟΚ έχει την κυριαρχία από τη σεζόν 1959-60 (το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας) μέχρι και σήμερα. Ο Δικέφαλος σε 58 παιχνίδια στην Τούμπα (μόνο αγώνες πρωταθλήματος) μετράει  29 νίκες, ο Ολυμπιακός 14, ενώ  15 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

1965-66 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-2

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-1. Το 1976, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα και στον δρόμο για την κορυφή κατάφερε να νικήσει με ανατροπή τον Ολυμπιακό (3-1) στην Τούμπα.

1981-82 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-0

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 4-0 25/9/1983

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1. Η μεγαλύτερη νίκη σε έκταση σκορ σημειώθηκε το 1987 στο γήπεδο των Σερρών (τιμωρία η Τούμπα) όπου ο ΠΑΟΚ χωρίς να δείξει οίκτο συνέτριψε με 6-1 τον Ολυμπιακό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σκορ ήταν ήδη 4-0 πριν ακόμα βγει το ημίχρονο. Τα γκολ του αγώνα πέτυχαν οι: 7′ Μπάνον (1-0), 14′ Μαυρομμάτης (2-0), 18′ Σίγγας (3-0), 41′ Μπανιώτης (4-0), 49′ Τσαλουχίδης (4-1), 74′ Μπορμπόκης (5-1), , 89′ Μπορμπόκης (6-1).

ΠΑΟΚ: Η ανατροπή του Δικεφάλου με τους Φραντζέσκο και Τουρσουνίδη

Η αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων για τη σεζόν 1997-98 ήταν εντυπωσιακή. Το σκορ άνοιξε στο 27′ ο Πίτερ Οφορίκουε για τους Πειραιώτες με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή και λίγα λεπτά αργότερα ο Δικέφαλος ισοφάρισε με μαγική εκτέλεση φάουλ από τον Κώστα Φραντζέσκο. Στην εκπνοή του ημιχρόνου ο Τουρσουνίδης διαμόρφωσε το 2-1, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Exit mobile version