Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία – Τουρκία τώρα: Σφοδρό “κατηγορώ” Παρλί, συγγνώμη περιμένει ο Ακάρ
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία – Τουρκία τώρα: Σφοδρό “κατηγορώ” Παρλί, συγγνώμη περιμένει ο Ακάρ

Γαλλία - Τουρκία τώρα: "Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά, δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο", τόνισε ο Ακάρ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με κορυφαία στρατιωτικά στελέχη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu

Δριμεία επίθεση της Γαλλίας κατά της Τουρκίας, με το Παρίσι να κατηγορεί δια στόματος της Γαλλίας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί την Άγκυρα, πως δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος. Ο Τούρκος ομόλογός της Χουλουσί Ακάρ απάντησε σε προκλητικό όπως ήταν αναμενόμενο τόνο, υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα αναμένει τη… συγγνώμη του Παρισιού. “Επισήμως, η Τουρκία είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σα σύμμαχος εδώ και μήνες και το έχουμε γνωστοποιήσει. Και για αρκετούς μήνες, ήμασταν πολύ μόνοι στην Ατλαντική Συμμαχία που το λέγαμε”, συνέχισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σύμφωνα με το francetvinfo. “Το καταστήσαμε ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι έγιναν πολύ δυσάρεστοι ελιγμοί εναντίον ενός γαλλικού πλοίου στη Μεσόγειο”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο επεισόδιο με τη γαλλική φρεγάτα Le Courbet ανοικτά της Λιβύης τον Ιούνιο του 2020. Η Γαλλία ανέφερε ότι οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν επιθετικές ενέργειες εναντίον της γαλλικές τρεις φορές, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από Τούρκους αξιωματούχους.

Η Φλοράνς Παρλί διευκρίνισε ότι έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από τους Ευρωπαίους το Δεκέμβριο και ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν  είχε κάνει δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες θα ήθελε να ξαναρχίσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαφορετικό τόνο”. “Τώρα οι λέξεις πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις” διεμήνυσε.

Ακάρ: Το Παρίσι βρίσκεται σε σύγχυση

Απαντώντας, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι το Παρίσι βρίσκεται σε σύγχυση και κάνει σίγουρα λάθος όταν κάνει λόγο για παρενόχληση στη θάλασσα.  Απορρίπτοντας τις δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας ο Ακάρ δήλωσε ότι “η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας πρέπει να έχει μπερδέψει τα περιστατικά”. “Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά, δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο”, τόνισε ο Ακάρ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με κορυφαία στρατιωτικά στελέχη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη παρενόχληση δόθηκαν στο ΝΑΤΟ, το οποίο απάλλαξε την Τουρκία, υποστήριξε ο Άκαρ, “αποκαλύπτοντας σαφώς ότι οι ισχυρισμοί από τους Γάλλους είναι αβάσιμοι και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια”. Κατά τη συνάντηση των δύο πλοίων τον περασμένο Ιούνιο, “το πλοίο μας ενήργησε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Ναυτικό Δίκαιο, το Εθιμικό Δίκαιο και τις σχέσεις του με τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ΝΑΤΟ” συμπλήρωσε.  Προτρέποντας δε τη Γαλλία να αποδεχτεί την πραγματικότητα του περιστατικού, πρόσθεσε ότι η Τουρκία ακόμα αναμένει μια “συγγνώμη” από τους Γάλλους αξιωματούχους για το θέμα…

Φλοράνς Παρλί
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις