Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά τώρα: “Κίνδυνος για τη Γαλάζια Πατρίδα ο διάλογος με την Ελλάδα”
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά τώρα: “Κίνδυνος για τη Γαλάζια Πατρίδα ο διάλογος με την Ελλάδα”

Ελληνοτουρκικά τώρα: Ο ίδιος έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη», που απειλεί να καταστρέψει την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. 

Τον κίνδυνο να χάσει το κύρος της η “μεγαλοοθωμανική” ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το παράνομο Τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, αν η Τουρκία καθίσει στο τραπέζι διαλόγου με την Ελλάδα για θέματα Ανατολικής Μεσογείου, τονίζει ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, Τζιχάτ Γιαϊτζί. Με δηλώσεις του ο Γιαϊτζί, που θεωρείται «πατέρας» του τουρκο-λιβυκού συμφώνου και μέγα θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», επισημαίνει πως η Τουρκία δεν θα πρέπει να συζητήσει θέματα Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα. Όπως λέει, η Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή!

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη», που απειλεί να καταστρέψει την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. «Μόλις καθίσετε για διαπραγματεύσεις και δώσετε ΑΟΖ στα νησιά της Ελλάδας, η γραμμή σας Τουρκίας-Λιβυης καταργείται. Τι σημαίνει κατάργηση; Σημαίνει πως η συμφωνία αυτή έχει λήξει. Και η λήξη της συμφωνίας με την Λιβύη, σημαίνει κατάρρευση της πολιτικής μας σε Λιβύη και Αν. Μεσόγειο» τόνισε συγκεκριμένα, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να μη συζητήσει με την Ελλάδα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνοτουρκικά: Προκλητικός και για το Αιγαίο

Όσον αφορά το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο Γιαϊτζί, επανέλαβε πως εκφράζει τι δικαιοδοσία σε θαλάσσιες περιοχές (ΑΟΖ) είτε τις έχει ανακηρύξει η Τουρκία, είτε όχι. «Δεν υπάρχει απόλυτη κυριαρχία εκεί, διότι αυτή ισχύει μόνο στα χωρικά ύδατα μιας χώρας» δήλωσε. Σύμφωνα με τον Γιαϊτζί το Καστελόριζο και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας. Το μόνο δικαίωμά τους είναι στα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ! Ο ίδιος υποστηρίζει πως στο Αιγαίο Πέλαγος υπάρχουν 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ θέτει θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, αναφέροντας πως αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Δείτε ακόμη
Απίστευτος Ερντογάν: Η Ελλάδα να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου
Τσαβούσογλου: Αν η Ευρώπη στηρίξει την Ελλάδα, θα ξανακάνουμε τα ίδια
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τους S-400
Η προετοιμασία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και οι περιθωριακές ελίτ
Παραδοχή Πολάκη: Χάσαμε τις εκλογές γιατί γαμ@@@ τη μεσαία τάξη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις