Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακοκαιρία τώρα – Έβρος: Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία τώρα – Έβρος: Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα

Κακοκαιρία τώρα - Έβρος: Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα με προβλήματα να καταγράφονται σε πολλές περιοχές.

Προβλήματα σε σημεία του περιφερειακού οδικού δικτύου των Δήμων Σουφλίου και Διδυμοτείχου έχει προκαλέσει η ισχυρή βροχόπτωση που εκδηλώθηκε το τελευταίο 24ωρο στο νομό Έβρου. Καταστροφές και στα ορεινά του νομού Καρδίτσας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-evros, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αρδανίου-Ορμενίου, από οικισμό Προβατώνα έως τη Δ/ση Δαδιάς. Δάσκαλοι και καθηγητές από την Αλεξανδρούπολη που διδάσκουν σε χωριά του Έβρου δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω και θα παραμένουν σήμερα στο Τυχερό και τις Φέρες.

Δύσκολο ήταν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη (12/1) για τον ορεινό και ημιορεινό όγκο του νομού Καρδίτσας από τη συνεχή έντονη βροχόπτωση, που έδωσε μεγάλες ποσότητες νερού, επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Οι δήμοι Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας είναι αυτοί στους οποίους παρουσιάστηκαν οι δυσκολότερες καταστάσεις, ενώ σοβαρή δυσλειτουργία υπάρχει και στον Δήμο Μουζακίου και συγκεκριμένα στη διασταύρωση Μουζακίου προς Πορτή (δρόμος Καρδίτσα-Άρτα).

Αρκετές καταπτώσεις

Για το συγκεκριμένο σημείο ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης μας είπε πως το νερό έχει «φάει» κομμάτι του δρόμου και η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς, ώστε, αν χειροτερέψει, να κλείσει ο δρόμος. Στις περιοχές, τώρα, με προβλήματα έχουμε το Λεοντίτο και το Μεσοβούνι του Δήμου Αργιθέας χωρίς δυνατότητα πρόσβασης, καθώς, όπως είπε ο αντιδήμαρχος κ. Τσιατσιάνης, η προσωρινή πρόσβαση που είχε δημιουργηθεί καταστράφηκε εκ νέου από τα νερά. Σημαντικά θέματα αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες προσωρινές παρεμβάσεις που έγιναν μετά τον «Ιανό», χωρίς πάντως, τη δεδομένη στιγμή να παρουσιάζονται επιπλέον προβλήματα προσβασιμότητας. Επίσης, τα νερά του Αχελώου βρίσκονται οριακά κάτω από τη γέφυρα Κοράκου, ενώ η βροχόπτωση συνεχίζεται και υπάρχουν αρκετές καταπτώσεις κυρίως στο περιφερειακό οδικό δίκτυο. Αντίθετα, ο κεντρικός οδικός άξονας είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, τηρουμένων των αναλογιών.

H κακοκαιρία σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη διαμορφωθείσα μέχρι στιγμής κατάσταση, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, αναφέρει ότι υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στην τοπική κοινότητα Μικρού Δερείου, ενώ εντοπίζονται προβλήματα και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα, με δυσκολία διεξάγεται, καθώς υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο, Μάνδρας, Πρωτοκκλησίου, Μαυροκκλησίου και Κυριακής. Λόγω της πλημμύρας που προκαλείται στον οικισμό από την άνοδο της στάθμης του νερού στον Ερυθροπόταμο, ο Δήμος Σουφλίου προχώρησε ήδη με τη συνδρομή της πυροσβεστικής και του στρατού σε μερική εκκένωση κατοικιών του Μικρού Δερείου, με τους ηλικιωμένους κατοίκους να μεταφέρονται, σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, σε συγγενείς και στην εκκλησία του χωριού. Σύμφωνα με το evros-news.gr τα νερά έχουν ήδη πλημμυρίσει σπίτια στο χωριό.

Εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Δήμος Σουφλίου αποφάσισε για σήμερα και αύριο τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στους οικισμούς, Ρούσσας, Μεγάλου Δερείου και Σιδηροχωρίου καθώς και στα νηπιαγωγεία Ρούσσας και Μεγάλου Δερείου. «Ελεγχόμενη ως προς το να μην κινδυνέψουν κατοικίες» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, χαρακτηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την κατάσταση στο Δήμο Διδυμοτείχου ο αντιδήμαρχος Μεταξάδων και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Πασχάλης Αδαμάκης.

Ωστόσο, σημειώνει ότι λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων και της έντασής τους, σε συνδυασμό με τις ποσότητες νερού που κατεβάζει ο Ερυθροπόταμος από τους οικισμούς των Μεταξάδων και Μικρού Δερείου, αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας, επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης και προς αποφυγήν πλημμυρικών φαινομένων εντός των οικισμών, ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σπάσιμο αναχώματος, προκειμένου να απελευθερωθεί ο μεγάλος όγκος νερού στις καλλιέργειες και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή κατοικίες.

Κακοκαιρία: Έντονα καιρικά φαινόμενα, υπερχειλίσεις ποταμών και μεγάλη ροή υδάτων

Για ελεγχόμενη στάθμη των νερών στα μεγάλα ποτάμια του Έβρου, του Τούνζα και του Άρδα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ και αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Παρακολουθούμε τα μεγάλα ποτάμια και προς το παρόν η στάθμη τους φαίνεται ελεγχόμενη. Ενδεχομένως στις επόμενες ώρες να έχουμε μεγαλύτερες ροές, λόγω του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν τα νερά από τη Βουλγαρία, όπου επίσης υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς, συμπληρώνοντας ότι βάσει της ενημέρωσης που είχε από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, «υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, υπερχειλίσεις ποταμών και μεγάλη ροή υδάτων, εν τούτοις αυτή την ώρα τα φράγματα της Βουλγαρίας δεν υπερχειλίζουν.

Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο, όπου συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη ροή. Σε κάθε περίπτωση, και καθώς το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις μέσω των ιρλανδικών διαβάσεων και να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες». Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναφέρθηκε και στον συντονισμό της επιχείρησης, με τη συνεργασία και της πυροσβεστικής για τη μεταφορά δύο νεφροπαθών, κατοίκων του Μεγάλου Δερείου, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν είναι εφικτή η μετακίνησή τους στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.

Σε κατάσταση επιφυλακής από τις πλημμύρες ο Έβρος –Σοβαρά προβλήματα σε κάθετο άξονα και πολλές περιοχές

Σύμφωνα με το evros-news.gr, επικίνδυνη είναι η κατάσταση και στον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου. Οι οδηγοί που κινούνται από την Αλεξανδρούπολη προς την Ορεστιάδα και αντίστροφα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, αφού σε πολλά σημεία του κάθετου άξονα τα νερά έχουν πλημμυρίσει το οδόστρωμα. Σε Λύρα, Κορνοφωλιά και Αμόριο Σουφλίου τα νερά έχουν φτάσει σχεδόν στο ύψος του δρόμου. Στον κόμβο της Δαδιάς αλλά και προς το χωριό πλημμύρισε γειτονικό ρέμα, το νερό σε κάποια σημεία φτάνει τα 80 εκατοστά και όποιος κινείται στην περιοχή κινδυνεύει. Στα Λουτρά της Αλεξανδρούπολης υπάρχει επιφυλακή και ετοιμότητα, γιατί τα νερά από το ποτάμι που περνά μέσα στο χωριό έχουν ήδη πλημμυρίσει σημεία του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις