Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αττική κορονοϊός – κρούσματα: Στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ – Ποιες περιοχές είναι σε σκληρό lockdown
ΕΛΛΑΔΑ

Αττική κορονοϊός – κρούσματα: Στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ – Ποιες περιοχές είναι σε σκληρό lockdown

Αττική κορονοϊός - κρούσματα: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στην Αττική τα κρούσματα κορονοϊού ανέρχονται σε 180 προκαλώντας έντονη ανησυχία, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 56.

Η επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής είναι αυτή που εξακολουθεί να ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού δεν δείχνουν να υποχωρούν στο Λεκανοπέδιο. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 444 κρούσματα, από τα οποία τα 180 (περίπου 40% αφορούσαν την Αττική) η οποία σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη που δείχνει μειωτικές τάσεις, επιμένει σε υψηλά νούμερα μολύνσεων. Και σε συνδυασμό με τις εικόνες του Σαββατοκύριακου με μεγάλες παραλίες, οι ειδικοί φοβούνται για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης. «Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική. Το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, η Πολιτική Προστασία συνεχίζει να επιβάλει αυστηρότερα lockdown όπου το επιβάλουν οι περιστάσεις. Τελευταία περίπτωση είναι η Βοιωτία καθώς από σήμερα ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα κρατήσουν ως τις 18 Ιανουαρίου. Μετά από έκτακτη σύσκεψη χθες στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω περιφερειακής ενότητας .

H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/11.

Κορονοϊός Ελλάδα: Σε ποιες περιοχές έχει τεθεί αυστηρό lockdown

Εκτός της ΠΕ Βοιωτίας, σε καθεστώς αυστηρού lockdown είναι επίσης οι εξής περιοχές:

Δήμοι Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής

Δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης

ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης

Κάλυμνος

Κορονοϊός Ελλάδα: Πώς κατανέμονται γεωγραφικά τα 444 κρούσματα

15 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
24 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
21 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
20 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
59 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
14 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
56 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
24 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
7 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
8 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριά
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
27 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
13 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
8 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε.Χίου
2 κρούσματα υπό διερεύνηση

Κορονοϊός: Δεδομένο το τρίτο κύμα;

«Το τρίτο κύμα είναι σίγουρο και μάλιστα σε συνθήκες που το ευνοούν. Οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. «Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Μπορεί η κοινωνία θέλει να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς, από την άλλη πλευρά, πλήθος επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι ο κορωνοΐός δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Το τρίτο κύμα είναι σίγουρο και μάλιστα σε συνθήκες που το ευνοούν. Οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η πανδημία έθεσε σε αμφισβήτηση πολλές βεβαιότητες που είχαμε και κλόνισε πολλές αντιλήψεις. Οι γιατροί ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δουλεύουν θέτοντας σε κίνδυνο τη δουλειά τους. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν και να εμποδίσουν την πανδημία να ολοκληρώσει την καταστροφική της πορεία στο τρίτο κύμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος και όχι κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι» συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος ενώ τόνισε πως το υγειονομικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

«Το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς θα πρέπει να εξετάζεται σε άμεση συνάρτηση με τα επίπεδα ιικού φορτίου. Τα δεδομένα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται, καθώς η οποιαδήποτε κίνηση που διευκολύνει την υπερμετάδοση μπορεί να αποβεί ολέθρια στην εξέλιξη του τρίτου κύματος» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος. Ταυτόχρονα ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε μιλώντας για το εμβόλιο πως είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε για να καταπολεμήσουμε την πανδημία και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, τους οποίους καθησύχασε πως δεν πρέπει να φοβούνται να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις