Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άνοιγμα σχολείων 11/1: Πιθανό να… ξανακλείσουν – Την Παρασκευή η απόφαση για Γ’ Λυκείου
ΑΚΟΜΑ... ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ

Άνοιγμα σχολείων 11/1: Πιθανό να… ξανακλείσουν – Την Παρασκευή η απόφαση για Γ’ Λυκείου

Άνοιγμα σχολείων 11/1: Πώς άνοιξαν σήμερα τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία - Προτεραιότητα το άνοιγμα της Γ' Λυκείου - Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επέστρεψαν με αυστηρά μέτρα λόγω κορονοϊού το πρωί στα σχολεία. Στα θρανία βρέθηκαν και οι μαθητές των δομών της Ειδικής Αγωγής, που δεν είχαν διακόψει τη δια ζώσης λειτουργία τους. Οι μαθητές φορώντας τη μάσκα τους και τηρώντας όλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, έφθασαν στα σχολεία τους, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους. Εφαρμόστηκε η απόφαση για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων στα σχολεία που αυτό ήταν εφικτό αλλά και σκόπιμο. Έτσι, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι “εξοπλισμένα” με αντισηπτικά.

Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Σε όλες τις τάξεις είχαν τοποθετηθεί πινακίδες που θυμίζουν στους μαθητές να φορούν τη μάσκα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο. Σημειώνεται ότι ισχύει η οδηγία για “διαλείμματα μάσκας”, δηλαδή θα δίνεται η δυνατότητα στους δασκάλους να επιτρέπουν για λίγα λεπτά στους μαθητές να βγάζουν τη μάσκα, ώστε να μη νιώθουν δυσφορία. Οι εκπαιδευτικοί έχουν επίσης την οδηγία να φροντίζουν στο μέτρο του δυνατού ώστε τα παιδιά να τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις. Ως προς το κλίμα της πρώτης μέρας στο σχολείο μετά το “λουκέτο” του Νοεμβρίου, οι περισσότεροι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία με χαμόγελα.

Σε σχολείο της Μεταμόρφωσης η υπουργός Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε το πρωί Δημοτικό σχολείο στη Μεταμόρφωση και μίλησε με τους μικρούς μαθητές, τους ευχήθηκε καλή χρονιά και τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων. “Το άνοιγμα της Γ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα μας και το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται”, σημείωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Άνοιγμα σχολείων: Ολόκληρη η δήλωση της Νίκης Κεραμέως

«Πρώτη ημέρα σήμερα επαναλειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών. Η χαρά των παιδιών είναι πολύ μεγάλη και η δική μας επίσης. Ακολουθώντας πάντοτε τις εισηγήσεις των ειδικών, με πρόσθετα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ξεκινούν εκ νέου τα σχολεία μας. Τα παιδιά βρέθηκαν στις τάξεις, βρέθηκαν με τους συμμαθητές τους, βρέθηκαν με τους δασκάλους τους. Και θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους εκπαιδευτικούς, τα στελέχη εκπαίδευσης, τους μαθητές, τους γονείς. Πρώτα από όλα για τις πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα που τα σχολεία μας ήταν κλειστά. Κι επίσης για την εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους στα νέα μέτρα. Όπως ξέρετε, έχουν ήδη προστεθεί νέα μέτρα προστασίας και πρόληψης, δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς μας, η κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης για τα παιδιά, περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία, κ.α. Πρόσθετα μέτρα, επιπλέον αυτών που ήδη ισχύουν, για την καθολική χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα κ.ο.κ.

Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη δημόσια και την ατομική υγεία, αλλά και την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σημαντικός αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια και η τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την τήρηση των μέτρων και τη σημαντική συμβολή τους στην τήρηση των μέτρων. Να ευχηθούμε αυτή η χρονιά να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται και είμαστε πλάι στους εκπαιδευτικούς μας, στα στελέχη εκπαίδευσης, στους μαθητές, στους γονείς, σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να διασφαλίσουμε και την υγεία, αλλά και την εκπαίδευση».

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε επίσης πως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, είπε πως τα παιδιά βρήκαν ξανά τον φυσικό τους χώρο και συμπλήρωσε πως συζητείται με την επιτροπή των ειδικών η επαναλειτουργία των δομών εκπαίδευσης. «Κάνουμε προσεκτικά βήματα, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών και παρακολουθώντας πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας.

Άνοιγμα σχολείων: Σενάρια για την Γ’ Λυκείου

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών που έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, έχει τεθεί προς συζήτηση πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στην Γ΄Λυκείου. Δηλαδή, να ανοίξει μόνο η τάξη αυτή σε πρώτη φάση και να ακολουθήσουν οι άλλες τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το σενάριο, προβλέπει: Σε πρώτο στάδιο, για τη Γ΄Λυκείου πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων είναι η 18η Ιανουαρίου. Σε δεύτερο στάδιο, στις 25 Ιανουαρίου, ενδέχεται να ξεκινήσει η λειτουργία και των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Σχολεία: Άλλη… γνώμη έχει ο Σύψας

Πάντως, το μέλος της Επιτροπής, λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, εκτίμησε νωρίτερα ότι τα σχολεία μπορεί να ξανακλείσουν σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις της επιτροπής λαμβάνονται κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Σύψας ανέφερε: “Ο ιός δεν έχει φύγει. Ο ιός είναι εδώ. Και όχι μόνο αυτό. Ο ιός αυτή τη στιγμή συντρίβει χώρες. Τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Έχουμε εικόνες κολάσεως που εξελίσσονται σε αυτές τις χώρες” και πρόσθεσε: “Δεν πρέπει να είμαστε ανέμελοι στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο ιός κρατιέται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Μην παίζουμε με αυτό”.

“Αν το τρίτο κύμα χτυπήσει την Αθήνα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες” σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. “Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική”, σημείωσε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση. Τόνισε δε ότι ότι αυτό πουν τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακά άνοιγμα της αγοράς επισημαίνοντας ότι αυτό “πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Δείτε ακόμη
Η Ελλάδα προετοιμάζεται για το τρίτο κύμα – Δύσκολοι οι επόμενοι τρεις μήνες
Lockdown και αυτή την εβδομάδα -Τι είναι ανοιχτό, τι είναι κλειστό, όλα τα μέτρα
Παρατείνεται το αυστηρό lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη, Ροδόπη και Κάλυμνο
«Χαμός» σε παραλίες, πάρκα και πλατείες – Πιθανή η παράταση του lockdown

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις